Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: żurawina

piątek, 02 grudnia 2016

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną

 


4 porcje:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 500 g dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub 1 łyżka soku z limonki
Marynata do kurczaka:
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1  ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub mniej  czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso wyjąć wcześniej z lodówki. Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażać kurczaka. Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować na dużym ogniu przez około 15 minut, do miękkości dyni. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę, pastę tamaryndową lub sok z limonki. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 



poniedziałek, 05 października 2015

Sałatka z rukolą, serem pleśniowym, figami, żurawiną

 


 

  • 2 garści sałaty np, rukoli
  • 2 figi
  • 150 g dowolnego sera pleśniowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • świeży tymianek, szczypiorek
  • dressing: 3 łyżki octu balsamiczego ciemnego, 1 łyżka oliwy extra vergine, sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki do dressingu wymieszać w miseczce. Sałatę ułożyć na dużym talerzu, na wierzchu ułożyć ćwiartki fig, pokruszony ser pleśniowy, posypać żurawiną, orzechami, szczypiorkiem i listeczkami tymianku. Polać dressingiem i podawać.

poniedziałek, 15 października 2012

  Muffinki czekoladow0 - imbirowe

 


 

 

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1  łyżeczka tartego imbiru lub w proszku
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 12 papilotek

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 210ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Czekoladę, orzechy i żurawinę posiekać.W jednej misce połączyć suche składniki, (mąkę, proszek do pieczenia, sodę,cukier, imbir,  sól, posiekane orzechy, czekoladę, żurawinę). W drugiej misce roztrzepać jajka z przestudzonym masłem, dodać jogurt i połączyć z suchymi składnikami. Wypełnić papilotki ciastem.  Piec 2o minut.

Smacznego :-)



czwartek, 26 kwietnia 2012

 Kieszonki z inyka faszerowane kozim serem

 


 

 

 

4 porcje :

  • 4 sznycle z  indyka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 150 g kremowego sera koziego ( pleśniowy w kształcie rulonika)
  • 200 ml  półwytrawnego wina marsala (ew. porto )
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka wykałaczek

Żurawinę wsypać do miseczki, wlać wino, moczyć przez 10-15 minut.

Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Żurawinę wycisnąć (wino zatrzymać do sosu) i drobno posiekać. Ser pokroić na plasterki. Rozłożyć na środku każdego sznycla, na wierzch ułożyć żurawinę. Złączyć brzegami i spiąć ostrożnie wykałaczkami. Oliwę rozgrzać na patelni, kieszonki smażyć na wolnym ogniu  z każdej strony po 3 minuty. Po czym zdjąć z patelni, wlać wino pozostałe z żurawiny i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kieszonki ponownie umieścić na patelni, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Podawać np. z sałatą.

Smacznego :)


niedziela, 22 stycznia 2012

   Naleśnikowe sakiewki z serem pleśniowym
                 i żurawiną

 


 

 

  • 5 naleśników
  • serek camembert
  • 5 długich  plastrów wędzonego boczku
  • żurawina w słoiku
  • suszona żurawina (namoczona w wytrawnym białym winie) do dekoracji
  • długie paski pora

 

Serek pokroić na pięć gróbszych plastrów. Każdy kawałek sera owinąć  szczelnie boczkiem i podsmażyć  krótko na patelni. Ułożyć na środku naleśnika, nałożyć 1 łyżkę żurawiny ze słoika. Związać zblanszowanym  paskiem pora.

Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st-10 min. Udekorować żurawiną moczoną w winie.

Smacznego!

 


piątek, 20 stycznia 2012

          Kurczak faszerowany ryżem  z żurawiną 


 

 

 

 

  • 2 duże piersi kurczaka
  • 50 g białego ryżu basmati
  • ½  szklanki suszonej żurawiny
  • ok. 100g fety
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  3 łyżeczki papryki w proszku (najlepiej wędzonej lekko pikantnej,lub zwykłej)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pierśi kurczaka naciąć głeboko tworząc kieszeń. Kurczaka posypać solą i pieprzem.

Ugtowany i przestudzony ryż wymieszać z 2 łyżeczkami  papryki, 1 łyżeczką kardamonu, 1 łyżeczką cynamonu. Dodać żurawinę oraz natkę. Doprawić solą i pieprzem,wymieszać. Nasępnie połączyć z pokrojoną w kostkę fetę  z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

W kieszenie  z piersi kurczaka włożyć nadzienie. Na talerzyku wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżeczką papryki w proszku.Mieszanką posmarować kurczaka i nadzienie.Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok.  35 minut. Pod koniec  zdjąć folię i piec jeszcz przez ok. 5 min.

Smacznego!


 

Źródło:Kwestia Smaku