Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: tzatziki

czwartek, 23 stycznia 2014

Gyros z pomidorowym ryżem

i sosem tzatziki



  • 400 g mięsa wieprzowego np. sznycel
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500- 550  ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietuszki
  • sól morska, biały pieprz, cukier do smaku
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Do naczynia wlać 2 łyżki oliwy, wsypać przyprawę do gyrosa, dodać mięso i cębulę, wymieszać i odstawić na minium 30 minut.

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą cukru.

Do garnka wlać sok pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zagotować, wsypać ryż (wcześniej opłukany na sitku pod bieżącą zimną wodą). Gotować bez przykrycia 8-10 minut, (od czasu do czasu mieszając), po czym przykryć i wyłączyć płytę. Pozostawić garnek na ciepłej płycie przez około 10-15 minut. Gdy ryż jest miękki, dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, i podsmażyć paprykę, zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tą samą rozgrzaną patelnię, włożyć zamarynowane mięso. Smażyć na wysokim ogniu przez 4-5 minuty. Do mięsa dodać paprykę i krótko razem podsmażyć. 

Gyros podajemy z ryżem i sosem taztziki. Życzę smacznego!


 

sobota, 12 maja 2012

Doskonały  sos  zaziki


 

 

 Najpopularniejszy grecki dip,  jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, do sałatek, do maczania białego pieczywa, to  także doskonały dip do maczania warzyw. Najlepiej smakuje, następnego dnia ( ja przygotowuje go zawsze dzień wcześniej ). Mój ulubiony i w moim wydaniu. Polecam gorąco.

  • 500 g jogurtu greckiego 10 %
  • 2 ząbki czosnku (przecisnięty przez praskę )
  • połowa zielonego ogórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka posiekanej mięty ( opcjonalnie )

Ogórek umyć, zetrzeć z skórką na tarce  z grubymi oczkami. Połączyć dokładnie z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, miętą, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Schłodzić w lodówce.  Gotowe.