Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: sałata lodowa

czwartek, 19 kwietnia 2012

     Szaszłyk  tandoori


Rewelacyjne szaszłyki z pierśi kurczaka z beconem, marynowane w paście tandoori.

Doskonałe na rozpoczęty sezon  grillowania.

   4 porcje:

  • 3 piersi z kurczaka (ok. 500 g )
  • 1 łyżka pasty tandoori (do kupienia w supermarketach w stoisku regionalnym )
  • 100 g beconu w plastrach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska do smaku

Dresing:

  • 1 łyżka imbiru  ( bardzo drobno posiekanego)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę )
  • sok z jednej limonki (lub cytryny)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki, dokładnie wymieszać. Dresing odstawić na 30 minut. Po czym połączyć z sałatą.

Sałata według uznania. Np, sałata lodowa, pomidor, papryka, czerwna cebula, marchew.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 2 cm kawałki. Połączyć z 2 łyżkami oliwy i pastą tandori. Marynować minimum 1 godzinę.

Becon pokroić na kawałki, nakłuwać na przemian z kawałkami kurczaka. Łyżkę oliwy rozgrzać na patlni grillowej. Szaszłyki grilować z każdej strony przez około 6-8 minut. Serwować z zieloną sałatą.


 

 


poniedziałek, 19 marca 2012

  Sałatka  z  kuskusa


Przepyszna,  sałatka kuskus, wspaniała na każdą okazję. Rewelacyjna jako dodatek do grilla, obiadu, kolacji,  lub  jako samodzielne danie. Nasza ulubiona, polecam gorąco :-)

 

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • kilkanaście  czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 2 pomidory
  • posiekana natka pietruszka
  • 4+ 1  łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu  balsamicznego  jasnnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus wsypać do małego naczynia, zalać 1 szklanką gotującej wody, dodać 1 łyżkę oliwy+ sól do smaku, wymieszać i przykryć na 5 minut. Wymieszać, ostudzić.

Umyte warzywa pokroić, sałatę porwać na kawałki, fetę pokroić w kosteczkę, dodać oliwki. Wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z kuskusem.

Smacznego :-)

środa, 14 marca 2012

  Rukola z mozzarellą


 

  • 1 papryka ( pieczona w piekarniku lub na patelni )
  • 250 g mozzarelli w kulkach
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • połowa sałaty lodowej lub innej
  • pół opakowaniarukoli lub innej sałaty

Dressing:

  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć na talerze. Pomidorki przepołowić na połówki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki. Wszystkie składniki poukładać na sałacie.

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Polać nim sałatę. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :-)