Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: drożdże

czwartek, 07 lutego 2013

       PĄCZKI

 


 

 

 Składniki na około 40 sztuk:

  • 1 kg g mąki pszennej tortowej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 5o0 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek ( M )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z połowy laski  (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 100 g masła (roztopione i przestudzone)
  • 1 kieliszek  rumu
  • szczypta soli
  • konfitura np. śliwkowa
  • 1-2  litry oleju np. rzepakowego lub smalcu
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru wymieszana  2-3 łyżki ciepłej wody +1 łyżka  soku z cytryny
    

Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć i rozpuścić  w ½ szklanki ciepłego  (nie gorące !) mleka , dodać 1 łyżkę cukru i  2 łyżki mąki- wymieszać. Przykryć i odstawić rozczyn do wyrośnięcia, na około 20 minut.

 W międzyczasie przesiać mąkę do miski, dodać sól. Żółtka, jajko, ekstrakt waniliowy utrzeć  na białą i puszystą pianę. Wyrośnięty rozczyn połączyć z  mąką, oraz resztę ciepłego mleka, na koniec dodać ubite żółtka. Ciasto wyrobić robotem lub ręką aż składniki ciasta dokładnie się połączą. Dodać przestudzone  masło i rum, wyrabiać ciasto do momentu gdy będzie odstawać od ścianek naczynia lub od ręki. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Ciasto powinno podwoić objętość.

Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat lub stolnicę,  i rozwałkować na placek grubości  około 1,5- 2 cm.  Szklanką lub innym naczyniem (ø 5- 6 cm) wykrawać krążki. Krążki ułożyć na stolnicy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.

Ja nadziewam  pączki po usmażeniu szprycą cukierniczą z długą  końcówką. Tak jest wygodniej i unikamy przypalania tłuszczu, gdy niespodziewanie część  nadzienia wypłynie z pączka. Jeśli chcemy można nadziewać przed smażeniem. W tym celu  rozwałkowane ciasto,  szklanką wykrawać krążki i nakładać  1 łyżeczkę konfitury, zawijamy i łączymy brzegi formując kulki. Można też w dłoniach formować  krążki z ciasta, napełniać je kolejno nadzieniem, skleić brzegi i formować nieco spłaszczone kulki. Pączki z nadzieniem również odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. 

W szerokim  garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz do temperatury 180°C. Jeśli nie posiadamy termometra to można sprawdzić w ten sposób że, należy  wrzucić  kawałek ciasta na próbę. Jeśli natychmiast wypłynie i ładnie się zrumieni, tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. 

Temperatura oleju nie powinna być zbyt niska, bo pączki będą chłonęły dużo tłuszczu, ani zbyt wysoka, gdyż pączki będą się wtedy rumienić z zewnątrz zbyt szybko, a w środku będą niedosmażone. Ostrożnie włożyć pierwszą partię wyrośniętych pączków, do góry dnem. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze trochę urosną podczas smażenia. Smażymy około 2 minuty z każdej strony na ciemno złoty kolor.

Pączki wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Pączki  nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy.

Pączki maczać w lukrze gdy będą jeszcze ciepłe lub  posypać cukrem pudrem. Uff, gotowe!

SMACZNEGO !


niedziela, 12 sierpnia 2012

  Laugenbrezel - Precelki

 



 

Przepis na te przepyszne i wspaniałe precelki pochodzi z niemieckiego przepisu. Są naprawdę rewelacyjne, idealne na niedzielne śniadanie, dla mnie najlepsze  jeszcze ciepłe i z masełkiem. Są troszkę pracochłonne, ale warto  wypróbować, koniecznie. Polecam!

Dlatego że,  precle są czasochłonne, proponuję  zrobić większą ilość i zamrozić surowe- pojedyńczo (1-2 godzin). Następnie przełożyć do woreczka foliowego przeznaczonego do mrożenia żywności,  szczelnie zamknąć i ponownie włożyć do zamrażarki. Przed upieczeniem rozmrozić, ale nie całkowicie, po czym zanurzyć w kąpieli z sody oczyszczonej jak w przepisie poniżej i upiec. Mamy wtedy świeże, czerstwe  i ciepłe precelki jak znalazł, i nie trzeba rano biec do piekarni :-))

 

Ciasto na około 10-12 sztuk :

  • 500 g przennej,  typ 550 lub 405
  • 40 g świeżych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej  wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • do posypania np, sezam, czarny kminek, gruboziarnista sól

Kąpiel z sody oczyszczonej: (w celu uzyskania pożądanego koloru i smaku typowego dla precli)

  • 1,5 l wody
  • 50 g sody oczyszczonej
  • 1 duża łyżeczka soli

 Do letniego mleka, dodać cukier i pokruszone drożdże, posypać odrobiną mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 50°C.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, miękkie masło, letnią wodę, zmiksować mikserem z  końcówką (widełki) do wyrabiania ciasta. Po czym dodać wyrośnięte drożdże, ponownie wyrabiać, do momentu odchodzenia ciasta od miski (około 10 min). Przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na 30-40 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, zagnieść kilka razy do środka, podzielić na 10 -12 kawałków

(80-85 g). Uformować kulki. Następnie z  każdej  kulki  uformować rulonik o długości 45-50 cm, w ten sposób aby na środku rulonika był grubszy brzuszek a końcówki cienkie. Oba końce podnieść do góry tworząc literę U. Następnie oba końce przepleść w X jeden raz  i przycisnąć końcówki  do brzuszków  podstawy. To samo zrobić z pozostałymi kulkami, precelki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Zagotować wodę z sodą i solą, każdy precel sparzyć przez 30 sekund, poukładać na blaszce i odstawić ponownie na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

SMACZNEGO !



środa, 14 marca 2012

   Focaccia  z  oliwkami

 


 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej ( lub przenna )
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 1/3  szklanki ciepłego mleka
  • 4- 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki posiekanych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Mąkę przesiać do miski wraz z solą. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut. Następnie wlać do mąki i dodać oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto, powpli wlewając ciasto. Dodać posiekane oliwki, pokrojone drobno suszone pomidory i tymianek. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 23 x 29 cm natłuścić, przełożyć ciasto i rozłożyć na całej powierzchni formy. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać gruboziarnistą solą. Piec około 30 minut.