Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: żelatyna

niedziela, 16 grudnia 2012

Świąteczny tort cynamonowy z mascarpone 

 


 

 

 

 Biszkopt :

  • 50 g posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1  op. cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek soku  pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego) lub likier amaretto do nasączenia

Masa  mascarpone :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5000 g twarogu
  • 6 płatków żelatyny
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka gwiazdek  wyciętych z sztywnego kartonu

Migdały podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Białka oddzielić od białek. Do białek dodać 3 łyżki wody i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 100 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, po czym dodać mielone i uprażone migdały. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać  i wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C ,  piec  około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić w formie.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt wyjąć z formy, oddzielićc papier i przekroić poziomo na 2 części. Dolną część ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz od tortownicy. Nasączyć sokiem pomarńczowym lub likierem amaretto.

Serek marscarpone, twaróg, miód (wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem), cukier, 1 op. cukru waniliowego, i  1 łyżeczka cynamonu- wszystko dokładnie wymieszać.

Żelatynę dobrze  wycisnąć, rozpuścić w małym garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, dodać 2- 3  łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą marscarpone. 250 g śmietanki kremówki ubić z cukrem waniliowym i połączyć z masą serową, wyłożyć na spodnią część  biszkoptu. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko dociskając. Tort przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, odpiąć obręcz tortu. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i posmarować  powierzchnię tortu- wygładzając, a boki posmarować tworząc nierówną strukturę. Tort wstawić do lodówki. 

Na krótko przed podaniem boki tortu oprószyć  cynamonem. Na wierzch ułożyć delikatnie  przygotowane szablony-gwiazdki. Posypać cynamonem, zdjąć ostrożnie szablony. Gotowe.

Smacznego :-)


 

 

 


poniedziałek, 22 października 2012

Tort na płatkach kukurydzianych

 


 

 

 

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 12 płatków żelatyny  (20g żelatyny w proszku)
  • morele w puszce 850 ml
  • 1 cytryna
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 kg chudego twarogu
  • 150 g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego

Czekoladę mleczną i gorzką roztopić  w kąpieli wodnej, połączyć z płatkami kukurydzianymi, dokładnie wymieszać. 2/3 płatków czekoladowych  rozłożyć na  dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy 26 cm ø, mocno przycisnąć  do dna. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pozostałą część płatków rozłożyć na papierze.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Morele odcedzić  z soku. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę  z cyryny dokładnie wymieszać. Żelatynę dobrze wycisnąć i rozpuścić lekko ją podgrzewając. Po czym zdjąć z płyty,do płynnej żelatyny dodać  3 łyżki masy twarogowej, wymieszać i  połączyć dokładnie  z pozostałym twarogiem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, połączyć z masą twarogową.  Około 1/3 przygotowanego kremu twarogowego rozsmarować na spodzie z płatków kukurydzianych, następnie ułożyć morele otworem do dołu, wyłożyć falisto pozostały krem. Rozłożyć pozostałe,  odłożone płatki czekoladowe . Wstawić na minimum 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!


 

 





poniedziałek, 14 maja 2012

 Kopuła  truskawkowo- jogurtowa

 


 Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach torcik jogurtowy z truskawkami w kształcie kopuły.     Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby masa jogurtowa dobrze stężała.

Biszkopt  czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 60 g miękiego masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 22 cm 

Masa jogurtowa :

  • 800 g  truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 kg jugurtu naturalnego 3,5%
  • 18 listków żelatyny
  • 750 g śmienki kremówki 30 %
  • 75 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tortownica o  22 cm ø

 

 Biszkopt: Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone migdały z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Ubitą na sztywno pianę dodawać stopniowo, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

Masa jogurtowa: Truskawki umyć, usunąć szypułki, wyłożyć na papierowy ręczniki, dokładnie osuszyć. Odważyć 450 g, pokroić w drobną kostkę. 9 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (5 minut). 700 g jogurtu wymieszać z 150 g cukru. Żelatynę dobrze wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia (na małym ogniu). Po czym zdjąć z płyty, dodać 3 łyżki jogurtu i ponownie połączyć dokładnie  z jogurtem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, wymieszać z jogurtem. Na koniec dodać pokrojone truskawki.

Naczynie, w kształcie kopuły (22-23 cm ø, około 3 l ), wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały poza naczynie, posmarować oliwą (np. pędzelkiem). Wyłożyć jogurt z truskawkami i wsawić na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie, namoczyć następne 9 listków żelatyny w zimnej wodzie. Po czym, wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia. Pozostałe 350 g truskawek, zmiksować blenderem z  75 g  cukru, połączyć z 300 g jogurtu. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu-wymieszać.  Połączyć dokładnie z musem truskawkowo-jogurtowym i ubitą na sztywno  300g  śmietany. Kopułę wyjąć z lodówki, wylać równomiernie mus truskawkowo-jogurtowy. Na wierzch ułożyć biszkopt (górną stroną na masę). Wstawić na noc do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić. Truskawki które pozostały do dekoracji pokroić na plastry. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Kopułe  wyjąć z lodówki, przewrócić na tortownice, zdjąć kopułę, następnie ostrożnie folię spożywczą. Posmarować śmietaną, posypać uprażonymi migdałami, udekorować truskawkami.

Smacznego :)