Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kawa

poniedziałek, 27 lutego 2017

Tort Royal z truskawkami

 


 

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

Beza

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki
  • 200 g truskawek
  • 200 g dżemu truskawkowego

Krem orzechowy

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
Krem biała trufla
  • 200 g białej czekolady
  • 350 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
Nasączenie
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki Malibu

Dekoracja

  • około 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach



Biazkopt: jajka ocieplić w temperatury pokojowej. Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C. Oddzielić białka od żółtek. 4 białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając około 6-7 minut. Następnie dodawać po jednym żółtku ( 7 sztuk) nadalcały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać 1/3 do ubitych jajek (ponownie przesiać przez sitko) i delikatnie wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować. Dodać resztę mąki i wymieszać delikatnie trzapaczką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec 25 minut, po upieczniu wystudzić.

Beza: piekarnik nagrzać do 170°C. Na papieprze do pieczenia narysować krąg o średnicy 24 cm, ułożyć na blaszce. Białka wlać do czystej, suchej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce drobny cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez kilkanaście sekund do połączenia się składników, bezę wyłożyć na narysowany krąg. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC, i piec jeszcze przez 20 minut. Wystudzić. Truskawki: umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na plasterki.
Krem orzechowy: do miski włożyć masło orzechowe, kawę, pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder. Ubijać przez około 2 - 3 minuty, aż masa stanie napuszona. Dodać mascarpone i miód, miksować jeszcze przez około 1 minutę aż krem będzie puszysty.
Krem biała trufla: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej- i do ciepłej czekolady dodawać po łyżce mascarpone (wcześniej wyciągnięty z lodówki), za każdym razem mieszając energicznie łyżką.  Ubić śmietankę razem z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Nasączenie: biszkopt przekroić na 2 blaty (dolny może być nieco grubszy). Dolny blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, posmarować dżemem, ułożyć truskawki a następnie 3/4 kremu biała trufla. Położyć drugi krążek, nasączyć pozostałym Malubu z sokiem z cytyny, wyłożyć krem z masła orzechowego i posypać  1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej w granulkach.
Boki tortu posmarować resztą białego kremu, na wierzchu położyć bezę. Boki posypać kawą w grnulkach. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Źródło: Kwestia Smaku. com



poniedziałek, 10 listopada 2014

Kawa korzenna 

 


 2 porcje:

  • 400 ml+ 50 ml mleka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
  • na czubek łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z burbonem  

Mleko podgrzać, dodać gwiazdkę anyżu, kawę rozpuszczalną, czekoladę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie doprawić kardamonem i cynamonem, gwiazdkę anyżu wyłożyć. Pozostałe mleko podgrzać z cukrem waniliowym i spienić spieniaczem lub ubijaczką do mleka. Kawę rozlać do dwóch szklanek, na wierzch wylać delikatnie spienione mleko. Możemy również udekorować wiórkami  czekolady. Polecam gorąco tą orietnalną pyszną pokusę na jesienne chłodne dni.

poniedziałek, 25 marca 2013

 Tort  Latte Macchiato

 


 

Biszkopt:

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa kawowa:

  • 950 g śmietany kremówki 30%
  • 3-4 łyżeczki kawy espresso w proszku (nescafe)
  • 2 śmietany- fix  (Dr.Oetker)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ziarenaka kawy w czekoladzie do dekoracji
  • gorzka  czekolada do dekoracji
  • kilka łyżek likieru kawowego lub kawa do nasączenia    

Tortownicę o wymiarach 21 cm (lub 26 cm tort będzie nieco niższy), wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzlielić od żółtek, ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta ( lub miksować chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników). Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej częśći dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć  łyżką na jasne ciasto robiąc kleksy- nie wyrównywać ciasta. Tortownicę uderzyć dwa razy o blat, (w celu utworzenia łaciatego biszkoptu). Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 25 minut.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Odzielić nożem brzegi od tortownicy.  Przekroić na dwa  blaty.

750 g śmietany ubić na sztywno z kawą espresso w proszku, pod koniec ubijania dodać 2 śmietany-fixy, 3 łyżki cukru i cukier wanwaniliowy. Spodni blat nasączyć likierem kawowym, wyłyżyć około 1/3 masy kawowej, przykryć drugim blatem. Tort wyłożyć pozostałą masą, górę tortu rozmarować masą tworząc fale. Pozostałą śmietanę 200 g ubić  na sztywno, włożyć do rękawa cukierniczego  i udekorować tort dowolnie. Ułożyć ziarenaka kawy w czekoladzie, posypać startą gorzką czekoladą.

TORT JEST PRZEPYSZNY ! SMACZNEGO!

niedziela, 24 marca 2013

Babka marmurkowa

 


 

 

 

 

100 g  ciemnej czekolady
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml mleka
250 g miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
300 g cukru
4  jajka
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
360 g mąki pszennej do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

Foremkę do babki o średnicy 21-25 cm, z szerokim kominem, wysmarować masłem.

Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.

Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodaję po jednym całym jajku. Dodaję śmietanę i ekstrakt wanilinowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Całą masę dzielę na dwie części. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej. Ciasto wykładam do foremki, na przemian ciemne z jasnym. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.

Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Babkę posypać cukrem pudrem.

 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

 



wtorek, 12 czerwca 2012

  Panna  Cotta  kawowa


 4 porcje:

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 125 ml śmietanki kremowej 30% 
  • 125 ml  mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 1 łyżka likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)
  • 1 łyżka rumu

Galaretka z mocnego espresso:

  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 60 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)

Galaretka z mocnego espresso: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier Amaretto. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać przez minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i przelać do 4 małych filiżanek (każda po około 80 ml - 1/3 szklanki). Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na około 30 - 60 minut do stężenia.

Kawowa panna cotta: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, kawę, ekstrakt z wanilii, Amaretto i rum. Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści.

Przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki espresso. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc.

Aby ułatwić wyjęcie  deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a filiżanką i delikatnie poruszyć nożem. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać. Można udekorować bitą śmietaną.

Smacznego :)

Źródło: Kwestia Smaku