Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: szparagi

środa, 26 kwietnia 2017

Kurczak z zielonymi szpargami w pysznym sosie


 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  •  około 10 szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki bulionu
  • około 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki

Piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem, czerwoną papryką, kurkumą, wymieszać z oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. W międzyczasie ugotować szparagi (4 minuty).

Na patelni roztopić masło, smażyć piersi kurczka na umiarkowanym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.

Zdjąć pokrywę, dodać śmietanę, i ponownie gotować, bez przykrycia przez około 6-7 minut, w międzyczasie przewracając mięso kilka razy. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać i zagotować.
Ułożyć szparagi, posypać natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem.



Źródło: Kwestia Smaku

wtorek, 14 czerwca 2016

Szparagi z kaszą i mięsem


 

 

  • 500 g szparagów
  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g dowolnej kaszy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • koperek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować do miękkości. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć, pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, kulki mięsne i smażyć przez kilka minut. Następnie doać szparagi, przykryć i rownież smażyć przez kilka minut. Na koniec dodać kaszę, masło, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podgrzewać przez chwilę, posypać koperkiem.

środa, 08 czerwca 2016

Szparagi z makaronem

 


 

4 porcje:

  • 500 g szparagów
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • koperek do posypania
  • sól, biały pieprz

Makaron ugotować według wkazówek na opakowaniu. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć i pokroić na około 3 cm kawałki. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szparagi i czosnek, posypać solą i  smażyć na delikatnym ogniu przez około 10 minut. Gdy szparagi są miękkie dodać ugotowany makaron (łyżką cedzakową prosto z garnka w którym się gotował), tarty ser, sok z cytryny, pieprz do smaku. Delikatnie wymieszać, posypać koperekiem, podawać na głębokich talerzach. Smacznego.

środa, 08 maja 2013

Tarta na cieście francuskim z łososiem i szparagami

 


 


 

  • 300 g łososia bez skóry
  • 500 g szparagów
  • 1 rolka ciasta francuskiego 270 g
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • około 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, pokroić na małe kawałki i, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 8-10 minut.Odcedzić.

Ciasto wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Do naczynia wbić jajka, dodać śmietanę, koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tortownicę z odpinaną obręczą (26 cm ø), wyłożyć ciastem francuskim. Wystające brzegi ciasta obciąć i wlepić w brakujące brzegi obręczy. Posypać bułką tartą. Rozłożyć kawałki szpargów, łososia, polać masą jajeczną- koperkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z szparagami, krewetkami

w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

 

 

  • 300 g zielonych szparagów
  • 400 g krewetek tygrysich
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 250 g makorunu wstążki
  • 2+ 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki wytrawnego martini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Zielone szparagi umyć  - obciąć zdrewniałe końcówki (1/3 długości szparaga) i pokroić ukośnie na małe kawałki, (ja pokroiłam po ugotowaniu). Ugotować w osolonej wodzie  5 minut. Wodę od szparagów zatrzymać.

Krewetki obrać z pancerzy i pozbawić głów (jeśli zostały kupione z pancerzami), pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego  jeśli posiadają. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi pokroić w paski. 

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zarumienić. Po czym wlać 400 ml wody po szparagach, martini, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową- sos zagotować.

Na głębokiej  patelni rozgrarzać pozostałe masło, podsmażyć szparagi przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć krewetki (3 minuty), przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do patelni z krewetkami włożyć szparagi, pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać sos, i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzewać chwilkę. Makaron podajemy na głębokich talerzach. Życzę smacznego!



piątek, 08 czerwca 2012

 Sałatka  antipasti  z  zielonymi  szparagami


Najlepsza sałatka antipasti. Pieczone warzywa w piekarniku. Doskonała na kolację czy przystawkę. My ją wprost  uwielbiamy ! Pychotkaaaaaa!!!

 

  • 2 średnie cukinie
  • 1-2  bakłażany
  • 3 srtrąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 4-5 średnich pomidorów
  • 6+ 2 ząbki czosnku
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżek białego  ocetu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki.  Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, obrany czosnek pokroić na plastry, paprykę w większe kawałki. Pomidory pokroić w plastry. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z z bułką tartą i natką pietruszki.

Warzywa wyłożyć na dóżą blaszkę, polać  oliwą z oliwek, posolić. Rozłożyć gałązki tymianku. Na wierzch poukładać pomidory, posypując po całości mieszanką z bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 25-30 minut. Wystudzić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Do sałatki najlepiej smakuje ciabatta.

Smacznego...

środa, 30 maja 2012

 Zupa  krem  ze  szparagów


 

 

Przepyszna, lekka, kremowa zupa z białych zmiksowanych szparagów z dodatkiem kulek z mielonego mięsa. W wersji bardziej delikatnej  można pominąć mięso. Zamiast bulionu warzywnego można użyć wody z ugotowanych szparagów z poprzedniego dnia, (należy to tylko wcześniej zaplanować).  Polecam gorąco.

 

  • 1 kg szparagów
  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 50 ml śmietanki
  • 1,2 l- 1,4 l bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki gazowanej wody

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, umyć. Pokroić na małe kawałki, główki odłożyć na bok. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi, posypać mąką i cukrem, krótko podsmażyć. Wlać bulion. Gotować pod przykryciem 10 minut.

A w międzyczasie, mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać wodę gazowaną, dodać natkę. Uformować małe kuleczki.

Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, ponownie wstawić na ogień. Dodać główki szparagów, kulki mięsne, wlać sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Po czym zupę doprawić solą, pieprzem, gałką, dodać śmietanę, chwilę pogrzać. Rozlać na talerze, posypać natką.

Smacznego :)

piątek, 18 maja 2012

 Pierś kurczaka z szparagami w sosie estragonowym

 


4 porcje:

 

  • 1 kg szparagów
  • 4 piersi z kurczaka ( po 150 g )
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 ml mleka
  • 125 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do ugotowania szparagów (1 łyżka soku z cytryny,1 łyżeczka cukru, sól, 1 łyżka masła)

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, odciąć końcówki, umyć. Ugotować w wysokim garnku  główkami do góry z  sokiem  z cytryny, cukrem, masłem, solą, około 8 minut ( powinny być jędrne).  

W międzyczasie umyć mięso, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 6 minut. Patelnię zdjąć z ognia, odczekać przez 5 minut aby mięso odpoczeło.

Estragon umyć, osuszyć, odzielić listeczka, posiekać. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na łyżce masła, następnie posypać łyżką mąki, delikatnie podsmażyć. Wlać mleko, bulion, dodać estragon, gotować przez 2-3 minuty. Po czym zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Szparagi wyjąć z wody, mięso pokroić w grubsze plastry, polać sosem estragonowym.

Smacznego :)

piątek, 11 maja 2012

  Łosoś  z  zielonymi  szparagami  w sosie estragonowym

 


 

 

 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250-300 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 250 g makaronu np: penne
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

sos :

  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml  wytrawnego białego wina
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany  30%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Szparagi umyć, odciąć twarde końce, pokroić na większe kawałki. Wodę zagotowć z cukrem, sokiem z cytryny, dodać szparagi i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, odlać 300 ml wody z szparagów ( do sosu ).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Estragon umyć, listeczki oddzielić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Chilli przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę i chilli, wlać wino i 300 ml wody z szparagów. Dusić przez około 6 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, estragon, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie umyć łososia, osuszuć (jeśli był mrożony, rozmrozić). Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać szparagi i podsmażyć, dodać makaron, podgrzać. Połączyć z sosem. Podawać. Pychotka.......!

Smacznego :)