Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: boczek

środa, 18 maja 2016

Carbonara z zielonymi szparagami

 


 

3-4 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g surowego, wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 60 g sera parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczek pozostawiając same główki.

Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 - 4 minuty,  aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.

Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego parmezanu, roztrzepać widelcem.Trzymając  patelnię na małym ogniu włożyć makaron, wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać, kremowy i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.



Źródło: Kwestia Smaku. com

piątek, 20 listopada 2015

Carbonara z dynią

 


  • 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 125 g boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • starty parmezan

 

Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić (zachować 1/4 szklanki wody).
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojony boczek i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, oraz czosnek. Doprawić solą i smażyć przez około 10 minut co chwilę mieszając, dynia ma być bardzo miękka.
Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę, po czym dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec do posypania). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożym serem.



 

poniedziałek, 10 czerwca 2013

 

Szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek

z rozmarynem i kremowym sosem musztardowym


 

 

 

 

• 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g) lub 4 steki  minutowe  (pokrojone w op. Hähnchen  minutensteak)        
• 8 cienkich plasterków wędzonego baconu
• 4 gałązki rozmarynu
• oliwa extra vergine, sól i pieprz

Kremowy sos musztardowy z miodem:

• 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
• 1 łyżka miodu
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• sól i pieprz

Dodatki: ugotowane młode ziemniaki podsmażone z rozmarynem i tymiankiem

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Gotowe danie podajemy z ziemniakami. Danie jest wspaniałe w smakum, pochodzi ze strony Kwestii Smaku.com.

SMACZNEGO!

 

 

 


środa, 28 listopada 2012

Żeberka duszone z  kapustą kiszoną, kaszą

 i suszonymi grzybkami

 


 

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, majeranek, lub ulubione przyprawy

Grzybki zalać gorącą wodą- odstawić. Żeberka umyć, osuszyć, odciąć nadmierny tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Cebulę i boczek  pokroić w kostkę.  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, żeberka obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę i boczek- podsmażyć. Całość zalać wodą, tak aby mięso było przykryte, dodać namoczone grzybki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby dolewać wody.

Nastepnie dodajemy kiszoną kapustę i kminek. Dusić następne 30 minut, po czym dodajemy kaszę i gotować do miękkości, pamiętając o dolewaniu wody, aby potrawa się nie przypaliła. Gotowe...Pycha... :-)

Smacznego !

niedziela, 04 marca 2012

  Flammkuchen

 


Klasyczna ( tarte flambée ), tarta składąjca  się z cienkiego ciasta drożdżowego, szynki, cebuli i kwaśnej  śmietany.W tym przepisie  zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto filo, równie bardzo smaczna, chrupiąca i aromatyczna. Moja ulubiona, często gości na naszym stole, idealna przekąska  do wina czy piwa. Pychotka!

 

  • 2 arkusze ciasta filo około 200 g ( ok.30x30)
  • 200 g gęstej kwśnej śmietany
  • 2 czerwone cebule
  • 150 g chudego boczku wędzonego
  • 2 cebulki dymki ( opcjonalnie )
  • garść rucoli
  • parmezan
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa do formy

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę posmarować oliwą. Rozłożyć pierwszy blat ciasta, ponownie posmarować oliwą, rozłożyć drugi. Całoścć posmarować śmietaną, posypać boczkiem drobno pokrojonym w kosteczkę,  cebulą pokrojoną w krążki, dymkę. Opruszć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Podawać na ciepło z rucolą i potartym parmezanem.

Smacznego :-)

 

niedziela, 22 stycznia 2012

   Naleśnikowe sakiewki z serem pleśniowym
                 i żurawiną

 


 

 

  • 5 naleśników
  • serek camembert
  • 5 długich  plastrów wędzonego boczku
  • żurawina w słoiku
  • suszona żurawina (namoczona w wytrawnym białym winie) do dekoracji
  • długie paski pora

 

Serek pokroić na pięć gróbszych plastrów. Każdy kawałek sera owinąć  szczelnie boczkiem i podsmażyć  krótko na patelni. Ułożyć na środku naleśnika, nałożyć 1 łyżkę żurawiny ze słoika. Związać zblanszowanym  paskiem pora.

Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st-10 min. Udekorować żurawiną moczoną w winie.

Smacznego!