Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: zakwas żytni

poniedziałek, 29 października 2018

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

 


 

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki przennej chlebowej typ 550 lub 650
  • 50 g mąki żytniej lub innej
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ suchych drożdży (opcjonalnie dla szybszego wyrastania ciasta)

 

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym thermomix lub w dużej misce i dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-2,5 godziny. Podczas wyrastania ciasto 2-3 razy zagnieść w celu wprowadzenia powietrza. Następnie wyrośnięte ciasto uformować w owalny bochenek i włożyć do koszyka chlebowego opruszonego mąką lub bezpośrednio na blaszkę na której będziemy piekli chleb.

Przykryć i ponownie odstawić  do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 250°C. Bochenek naciąć trzy razy na ukos ostrym nożem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 230°C i piec jeszcze przez około 25 minut. Zaraz po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.