Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: morele

wtorek, 18 października 2016

 Sernik

 


 

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g chudego sera
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120g -150 g cukru
  • 250ml mleka
  • 250 ml śmietany
  • 150 ml roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka moreli z słoika (opcjonalnie)

Piana z białek :

  • 2 białka
  • 6 łyżek cukru pudru



Tortownicę o wymiarach ø 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Składniki na spód zagnieść, ciasto wyłożyć na dno tortownicy oraz boki. Piekarnik nagrzać do 175ºC, góra/dół.Ser przełożyć do większej miski i rozmieszać łyżką,następnie dodawać kolejne pozostałe składniki,mieszając łyżką. Bardzo płynną masę serową przelać ostrożnie do formy, jeśli dodajemy- wcisnąć połowki moreli. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, ubić białka z cukrem pudrem na sztywno. Wysunąć sernik z piekarnika, rozmarować pianę, zachowując 1 cm odstęp od brzegu, wsunąć sernik z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu dobrze wystudzić.



poniedziałek, 22 października 2012

Tort na płatkach kukurydzianych

 


 

 

 

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 12 płatków żelatyny  (20g żelatyny w proszku)
  • morele w puszce 850 ml
  • 1 cytryna
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 kg chudego twarogu
  • 150 g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego

Czekoladę mleczną i gorzką roztopić  w kąpieli wodnej, połączyć z płatkami kukurydzianymi, dokładnie wymieszać. 2/3 płatków czekoladowych  rozłożyć na  dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy 26 cm ø, mocno przycisnąć  do dna. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pozostałą część płatków rozłożyć na papierze.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Morele odcedzić  z soku. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę  z cyryny dokładnie wymieszać. Żelatynę dobrze wycisnąć i rozpuścić lekko ją podgrzewając. Po czym zdjąć z płyty,do płynnej żelatyny dodać  3 łyżki masy twarogowej, wymieszać i  połączyć dokładnie  z pozostałym twarogiem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, połączyć z masą twarogową.  Około 1/3 przygotowanego kremu twarogowego rozsmarować na spodzie z płatków kukurydzianych, następnie ułożyć morele otworem do dołu, wyłożyć falisto pozostały krem. Rozłożyć pozostałe,  odłożone płatki czekoladowe . Wstawić na minimum 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!


 

 





poniedziałek, 02 kwietnia 2012

   Bakłażan  z  kaszą  bulgur


Super smaczny pomysł na bakłażana. Danie bezmięsne- wegetariańskie. Wyrazista w smaku, zdrowa, kasza bulgur z suszonymi morelami, pomidorami, przyprawiona cynamonem. Całość w połączeniu z sosem  jogurtowo- imbirowym daje niesamowity smak.

Kaszę bulgur można zamienić na kaszę kuskus, ryż. Robiłam to danie kilkakrotnie i polubiłam je bardzo. Polecam, jeśli lubisz niecodzienne smaki. 

  • 2 bakłażany
  • 2 łyzki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g kaszy bulgur ( gruba)
  • 200 g bulionu
  • 4 suszone pomidory
  • 10 suszonych moreli
  • połowa zielonej części pora
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sos jogourtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (około 2 cm)
  • sól morska, biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 190°C. Bakłażany umyć, przekroić w poprzek na pół, ponacinać miąższ. Posmarowć oliwą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika na 25 min.

Kaszę bulgur zalać bulionem i gotowć na małym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania bulionu (na sypko).

Mrele, suszone pomidory i porkroić. Dodaj do kaszy, doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Z upiczonych  bałkażanów wyjąć miąższ,  pokroić drobno i dodać do kaszy- wymieszać. Wnętrza bałkażanów posypać solą i pieprzem, rozłożyć farsz. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczone bałkażany podawać ciepłe z chłodnym sosem jogurtowym.

Smacznego :)