Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: brukselka

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Zupa krem z brukselki

 


  • 400 g brukselki (3-4 sztuki zostawić)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na maśle w garnku. Do garnka dodać pokrojone ziamniaki oraz brukselkę, wlać bulion, gotować przez około 15 minut. W tym czasie na suchej patelni dodać pokrojony bekon, smażyć aż wytopi się tłuszcz. Pod konec smażenia dodać listki obrane z odłożonej brukselki i smażyć przez 2-3 minuty. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę rozlać do miseczek, rozłożyć bekon z podsmażonymi listkami brukselki.

sobota, 18 lutego 2012

Kremowa zupa brukselkowa z curry


 

  • 1 kg świeżej  brukselki
  • 1 litr bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 3 łyzki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Brukselkę oczyścić, umyć i przekroić na połówki. Cebulę i imbir obrać , drobno posiekać.Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku, podsmażyć  imbir, cebulę i  brukselkę. Zalać bulionem, dodać mleko kokosowe, curry, sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :)