Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kaczka

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pieczone kacze udka z sosem winno-porzeczkowym z karmelizowaną cebulką

 


 

  • 4 świeże kacze udka
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe, 3 gałązki tymianku

Sos:

  • 600 g cebulki szalotki
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dzień wcześniej mięso umyć, osuszyć, natrzeć rozmiażdżonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem, papryką, skropić oliwą i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia, piekarnik nagrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć udka i obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion, wino, dodać gałązki tymianku oraz liść laurowy. Przykryć i piec 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia dkryć, włączyć funkcję grill , aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.

W międzyczasie obrać cebulkę szalotkę, większe przepołowić. W rondelku rozgrzać masło, dodać cebulkę i podsmażyć, posypać łyżką cukru i karmelizować przez minutę. Następnie dodać wino, ocet balsamiczny, bulion, starty imbir, oraz konfiturę z czarnej porzeczki, gotować na małym ogniu bez przykrycia pzez około 35 minut. Pod koniec gotowania dodać kilka łyżek sosu z pieczenia udek.

Kacze udka podajemy z sosem wraz z cebulką, jako dodatek mogą to być knedle, krokiety ziemniaczane, szpecle. Polecam gorąco.


czwartek, 10 maja 2012

 Pierś  kaczki  po  tajsku

 


 

 4 porcje :

  • 2 piersi kaczki ze skórką ( 250 - 300 g), świeże lub mrożone
  • 1  papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400ml )
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( lub inny )
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 200 g ryżu  basmati

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć (jeśli było mrożone-rozmrozić ), osuszyć. Skórkę ponacinać na krzyż. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Rozgrzać patelnię ( powelekana np: ceramiczna, smażymy bez tłuszczu ), ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4-5  minut na średnim ogniu. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę, przyprawić solą i pieprzem. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wstawić do piekarnika na 10-12 minut (medium).

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na ukośne plasterki. Kolendrę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju sazamowego.

Piersi kaczki wyjać z piekarnika i pozostawić na 5 mint, aby mięso "odpoczęło".

Warzywa podsmażyć przez 2 minuty, dodać mleko kokosowe, sok z cytryny, pastę curry. Poddusić przez 2-3 minuty, dodać posiekaną koledre.

Piers pokroić na plasterki, połączyć z sosem ( lub ułożyć na warzywach ), podawać z aromatycznym ryżem basmati.

Danie jest przepyszne, warto spóbować.

Smacznego :-)