Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: papryka

czwartek, 13 kwietnia 2017

Pikantna zupa chińska z kurczakiem i warzywami


 

  • 2 litry wody
  • 2 piersi kurczaka
  • około 600 g warzyw: marchew, papryka, bambus, kiełki sojowe, seler naciowy, brokuł
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • po kilka grzybów suszonych: shitake, mun 
  • połowa papryczki chilli
  • 3-4  łyżki ketchupu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki sambal oelek (w zależności jak pikatnie lubimy)
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • świeża kolendra

Grzyby shitake i mun namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić. Marchew, paprykę, bambus pokroić w słupki, seler naciowy w plasterki, brokuł podzielić na różyczki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać.  W większym  garnku zagotować wodę, dodać pokrojone mięso, imbir, sos sojowy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać pozostałe warzywa, (brokuł dodać pod koniec gotowania), grzyby, oraz ketchup i cukier, gotować ponownie przez około 20 minut.

Jajka roztrzepać trzepaczką i wlać powoli do gotującej się zupy. Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą, doprawić do smaku sambal oelek, sosem sojowym, podajemy w miseczkach posypując kolendrą. Polecam gorąco. 

 



piątek, 07 kwietnia 2017

Zupa rybna z warzywami

 



  • 300 g dorsza lub innej ryby
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • połowa pora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • połowa papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • papryka czerwona
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały świeżo zmielony pieprz, koper

Rybę umyć, osuszyć pikroić w kostkę. Wszystkie warzywa pokroić w dobrowolne kształty, a por pokroić w talarki. Cebulę, imbir, czosnek, chilli drobno posiekać zeszkilić z masłem w większym garnku. Następnie dodać pokrojone warzywa, krótko podsmażyć po czym wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać śmietanę, dorsza, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać w miseczkach i udekorować koperkiem.

czwartek, 08 grudnia 2016

Sałatka z kaszą jaglaną

 


 


 

3 porcje:

  • 3-4 garści rukoli
  • około 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • połowa ogórka
  • 100 g sera feta pokrojony w kosteczkę
  • garść orzechów włoskich
  • po  około 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

 

Dressing:

  • około 3 łyżki oliwy extra vergine
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Na rukolę rozłożyć kaszę jaglaną, pokrojoną drobno paprykę, ogórek, rzodkiewki, ser feta, orzechy. Składniki na dressing wymieszać dokładnie w miseczce, polać sałatkę i posypać natką oraz szczypiorkiem.

wtorek, 05 lipca 2016

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 150 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka suszoszonych pomidorów
  • kilka rzodkiewek
  • mały strąk papryki szpiczastej
  • 2-3 ogórki małosolne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka zielonego groszku
  • posiekana natka pietruszki oraz szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku y cytryny

Ugotowany makaron wystudzić. Oliwki pokroić w cienkie plasterki, ogórki i fetę w kosteczkę, suszone pomidory i paprykę w cienkie paseczki, rzodkiewkę w ćwiarteczki. Wszystkie pozostałe składniki połączyć z makaronem. (Tuńczyk wraz z olejem). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.



poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka z brokułem, papryką, jabłkiem

 


 

  • 1 brokuł
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek uprażonego słoneczenika na suchej patelni

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Brokuł zalać wrzątkiem i blanszować przez około 3 minuty,odcedzić, polać zimną wodą na sitku. Składniki na dressing wymieszać w miseczce.

Brokuł, jabłko, oczyszczoną paprykę pokroić na mniejsze części, przełożyć do większego naczynia, dodać uprażone ziarenka słonecznika oraz dressing. Wymieszać. Odstawić na 30 minut do połączenia się smaków.

środa, 09 września 2015

Warzywa z makaronem

 



  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 małe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeży tymianek lub suszony
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu, bazylia i szczypiorek do dekoracji

Umyte warzywa pokroić na mniejsze kawałki, np,bakłażan i paprykę, pomidor w kostkę, a cukinię w plastry. Czosnek drobno pokroić. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika, skropić oliwą, octem balasamicznym, posypać tymianekiem, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać około 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowe warzywa wymieszać z ciepłym makaronem, posypać wiórkami parmezanu, szczypiorkiem, bazylią. Smacznego.

środa, 08 lipca 2015

 

Tort risotto z papryką i kurczakiem

 


 


 

 

  • 350 g ryżu risotto
  • 450 g piersi kurczka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 7 jajek
  • 3-4 pomidory
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g gęstej kwasnej śmietany
  • 150 g sera Gruyère (Greyerzer) lub parmezan
  • só lmorska, świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 425 ml pomidorów krojonych w puszce lub (3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • sól i pieprz, cukier do smaku

Tortownicę z odpinaną obręczą o wymiarach 26 cm ø posmarować dokładnie masłem, tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową.

Mięso umyć, pokroić w paski. Obraną cebulę, umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę wraz z papryką i zeszklić, po czym wsypać ryż risotto i krótko podsmażyć cały czas mieszając.  Następnie wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 15-20 minnut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Jajaka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić solidnie solą i pieprzem. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, osuszyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ugotowany ryż połączyć z podsmażonym mięsem, połową startego sera oraz z masą jajeczną. Całość wylać do tortonicy, wyrównać, poukładać plasterki pomidorów, posypać pozostałym serem i natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, zapiekać około 50-55 minut. Pod koniec pieczenia w razie potzeby przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odczekać 10 minut, zanim zaczniemy kroić.

Sos pomidorowy: na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Gotowy ryżowy torcik kroimy na porcje i podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego i polecam gorąco.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z warzywami w sosie jogurtowym

 


 

 

  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka platków chili - lub chili w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 



Piersi z  kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę oliwy. Odstawić. Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażan i paprykę w kostkę lub plasterki, cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczka, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć nasiona kopru włoskiego, następnie dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, starty imbir, kurkumę, kumin, platki chili, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać cukinię, paprykę i bakłażan, podsmażyć, dodać kawałki kurczka chwilkę smazyć, po czym wlać bulion i jogurt naturalny. Gotować na umiarkowanym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. (około 8-10 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, do podania może być np. ryż, couscous.

Smacznego :-)



wtorek, 26 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą kuskus z szpinakiem

 


 

 

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3- 4 czerwone papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 sera owczego typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus zalać 200 ml gotującej wody, wymieszać widelcem, przyprawić solą, kminem rzymskim, pieprzem i odstawić na 10 minut. Paprykę przepołowić, oczyścić z ziaren i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Szpinak umyć, osuszyć. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić. Ser feta pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone, smażyć krótko, po czym dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Na koniec dodać liście szpinaku i smażyć razem przez 2 minuty. Mięso z szpinakiem połączyć z kuskus, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do przygotowanych połówek papryki. Na wierzch posypać pokruszonym serem feta, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25-30 minut. Gotowe danie można podać z sosem tzatziki. Smacznego...    

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Papryka faszerowana mięsem i kaszą


 

  • 4-5 strąków papryki
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 2 cebulki dymki lub 1 cebula
  • ¼ cynamonu
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka pokrojonej świeżej mięty (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować według wsakzówek na opakowaniu. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Cebulkę dymkę pokroić.

Mięso mielone wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulką, kminem rzymskin, cynamonem, sokiem z cytryny, mietą, solą i pieprzem.

Połówki papryki nadziewamy farszem, ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec przez około 40-45 minut. Do podania polecam sos zaziki, wyśmienite połączenie smaku. Smacznego.

piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.

czwartek, 23 stycznia 2014

Gyros z pomidorowym ryżem

i sosem tzatziki



  • 400 g mięsa wieprzowego np. sznycel
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500- 550  ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietuszki
  • sól morska, biały pieprz, cukier do smaku
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Do naczynia wlać 2 łyżki oliwy, wsypać przyprawę do gyrosa, dodać mięso i cębulę, wymieszać i odstawić na minium 30 minut.

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą cukru.

Do garnka wlać sok pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zagotować, wsypać ryż (wcześniej opłukany na sitku pod bieżącą zimną wodą). Gotować bez przykrycia 8-10 minut, (od czasu do czasu mieszając), po czym przykryć i wyłączyć płytę. Pozostawić garnek na ciepłej płycie przez około 10-15 minut. Gdy ryż jest miękki, dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, i podsmażyć paprykę, zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tą samą rozgrzaną patelnię, włożyć zamarynowane mięso. Smażyć na wysokim ogniu przez 4-5 minuty. Do mięsa dodać paprykę i krótko razem podsmażyć. 

Gyros podajemy z ryżem i sosem taztziki. Życzę smacznego!


 

wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

czwartek, 14 listopada 2013

Pieczeń z mięsa mielonego

faszerowana serkiem śmietankowym i papryką

 


 

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 papryki czerwone
  • 1+2 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g serka śmietankowego- ziołowego

Umytą paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kosteczkę, wymieszać z serkiem śmietankowo- ziołowym, 1 jajkiem, 1 łyżką bułki tartej, połową cebuli, natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso mielone dokładnie połączyć z: 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, musztarda, połowa pokrojonej cebuli, sól i pieprz do smaku. Na blacie kuchennym ułożyć obok siebie (jeden zachodzi na drugi) 2 kawałki folii spożywczej tworząc w ten sposób kwadrat o wymiarach (około 30x30 cm). Na kwadrat z folii wyłożyć mięso. Następnie rozsmarować masę serową- paprykową pozostawiąc 1 cm od brzegu. Przy pomocy folii mięso zwinąć w roladę. Złączeniem do dołu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, piec około 1 godziny.

Roladę można podać z zapieczonymi ziemniakami tupu bruschetta, z rozmarynem lub z mieszaną sałatą z dressingiem. Polecam gorąco. Smacznego!

środa, 02 października 2013

Leczo z mięsem mielonym

 



 

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała żółta cukinia
  • 2 zielone cukinie
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty Harissa
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • sól morska

Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni na łyżce oliwy podsmażyć mięso mielone. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą oliwę, następnie wkładamy pokrojone warzywa i dusimy około 5-8 minut. Po czym dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), pastę Harissa, przecier pomidorowy. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 02 września 2013

Łosoś z warzywami w sosie koperkowym

 


 

 

  • 500 g łososia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml śmietanki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 


Paprykę i cukinię umyć. Paprykę  pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszyskie warzywa zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Posypać mąką, chwilę podsmażając, wlać bulion, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać koperek.

Rybę opłukać pod bierzącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 kawałków. Usmażyć na pozostałej oliwie 2-3 minuty z każdej strony, przyprawić solą i pieprzem. Łososia podajemy z warzywami w sosie  koperkowym  i jako dodatek np. ziemniaki lub ryż. SMACZNEGO!


piątek, 30 sierpnia 2013

Hummus z kurczakiem w warzywach

 


 


  • 4 piersi kurczka ( po ok. 150 g)
  • 2 czerwone strąki  papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • osól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy (850ml)
  • 150 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osyszyć, każdą pierś pokroić na trzy części. Obraną cebulę pokroić w piórka, umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski 1,5-2 cm, paprczkę chili pokroić w krążki. Tak przygotowane warzywa i mięso wymieszać z: oliwą, oregano, kminem rzymskim, chili, doprawić solą i pieprzem. Odstawić i marynować 30 minut.

Hummus: Ciecierzyce odsączyć z zalewy:  wlać gorący bulion, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, pastę sazamową, kmin ryzmski, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować.

Mięso z warzywami usmażyć na rozgrzanej dużej patelni przez około 10 minut, cały czas mieszając. Podajemy z  gotowym humusem. Pycha, i życzę smacznego!

 

 

 

 

czwartek, 08 sierpnia 2013

 Kurczak po tajsku

 


 

 

  • 2 piersi z kurczka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2+1 łyżki oleju arachidowego lub innego
  • świężo zmielony pieprz lub płatki chili
  • około 200 g ryżu basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski połączyć z olejem arachidowym, posiekanym na drobno czosnkiem, imbirem , przyprawić sosem sojowym. Odstawić na 30 minut.  Umytą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki oczyścić pokroić w ćwiartki.

W głąbokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć mięso przez około 3-4 minuty, zdjąć z pateni. Na tą samą patelnię włożyć paprykę i pieczarki krótko podsmażyć. Po czym wlać mleko kokosowe, dodać podsmażoną pierś kurczaka, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, pieprz. Gotować na małym ogniu 4-5 minuty. Podajemy z ryżem basmati posypując kolendrą.

Smacznego!

piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

środa, 03 kwietnia 2013

Ryż z warzywami i fetą

 


 

  • 200 g ryżu
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g sera feta
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • dowolne zioła do dekooracji

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyścić z nasion umyć osuszyć i pokroić w paski. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć paprykę wraz z cebulą i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać pomidory. Następnie dodajemy  bulion i koncentrat pomidorowy. Podgrzewać przez 2-3 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż, oraz fetę pokrjoną w kosteczkę. Delikatnie wymieszać, chwilę podgrzewając.

Smacznego...

 

wtorek, 12 lutego 2013

Krewetki z papryką w sosie curry z mleka kokosowego i pomidorów

 


 

 

 

 

  •  300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub  kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  •  400 ml mleka kokosowego
  •  300 g mrożonych krewetek tygrysich
  •  1 papryka
  •  1 łyżka drobno startego imbiru
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  •  2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  •  1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  •  2 łyżeczki kurkumy w proszku
  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  •  1/2 - 1 łyżeczka  czerwonej pasty curry
  • 200 g ryżu basmati

 

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Obrany czosnek,cebulę bardzo drobno posiekać. Obrany imbir zetrzeć drobno na tarce.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć imbir, czosnek i cebulę  i smażyć przez około 3 minuty, włożyć paprykę, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Dodać krewetki, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos kokosowo-pomidorowy, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.

Danie jest przepyszne, a pochodzi z Kwestii Smaku. com

Smacznego!







 

wtorek, 05 lutego 2013

Zupa warzywna z kabanosem

 


 

  • 400 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kabanosów
  • 500 g ziemnaków
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Kabanos i obrany czosnek pokroić w talarki. Obrane, umyte ziemniaki w grubą kostkę. Gałązki tymianku umyć, osuszyć, oderwać listki.

W garnku rozgrzać oliwę. Kabanos i ziemniaki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać fasolkę (może być zamrożona), paprykę, czosnek- podsmażyć. Po czym wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 30 minut. 

Oliwki pokroić w plasterki. Oliwki, listki tymianku, sok z cytryny, dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić do smaku  sólą i pieprzem. Zupa jest szybka w wykonaniu, pożywna i bardzo  smaczna. Polecam.

Smacznego!

środa, 26 września 2012

  Małże  nowozelandzkie


 

  • 1 kg małży świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  •  1 papryczkę chilli lub płatki chilli
  • 3 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól  morska, świeżo zmielony pieprz

 

Małże rozmrozić jeśli były mrożone (najlepiej przez noc w lodówce). Dokładnie umyć pod bieżącą  wodą na sitku i ułożyć na na ręcznikach papierowych i  osuszyć.

Obraną cebulę, czosnek, paprykę i papryczkę chilli (oczyścić z nasion i najlepiej robimy to w jednorazowych rękawiczkach) bardzo drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondeku, dodać oliwę, posiekane  warzywa, natkę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Małże poukładać na blaszce, wypełnić  po 1 łyżeczce farszu. Wstawić do nagrzanego piekarnika  220° i piec 10-15 minut. Podajemy z białym pieczywem.

Smakują wybornie! Polecam gorąco i smacznego !

niedziela, 23 września 2012

  Tortilla z łososiem

 


 

 

4 porcje

  • 4 tortille przenne
  • 250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g rukoli
  • Sos:
  • 200 g Creme fraiche
  • 3 łyżki kremu chrzanowego (ze słoiczka)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę i rukolę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć nasiona, pokroić na wąskie paseczki, z rukoli usunąć grubsze łodygi. Śmietanę Creme fraiche, krem chrzanowy, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Placki tortilla podgrzewamy na suchej patalni na lekko brązowy kolor, smarujemy sosem chrzanowym, układamy rukolę, paski papryki, plastry łososia (nie za dóżą ilość aby tortilla się dobrze zwijała) i ponownie polać 1 łyżką sosu chrzanowego na środek tortilli. Boki  tortilli składamy do środka, dolną część zwijamy ciasno w rulon. Torillę możnoa przekroić na połowę, gotowe !

Smacznego!

czwartek, 30 sierpnia 2012

    Sałatka z wątróbką

 



  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • po garści, sałaty lodowej, rucoli  (lub innej ulubionej)
  • strąk papryki
  • 100 g fety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dressing:

  • 3 łyżki octu  balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki,  jabłka wraz z skórką pokroić na  kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę, jabłka i natkę pietruszki. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Doprawi ć  do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie sładniki do dresingu włożyć do niewielkiego  słoika lub shakera, dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Paprykę kriomy w paski, fetę w kostkę. Rozkładamy na talerze, na wierzch układamy wątróbkę z jabłkiem, polewamy dressingiem, podajemy z pieczywem.

Smacznego :-)


 
1 , 2