Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: oregano

czwartek, 23 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z Caprese


  • 1 bakłażan
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • bazylia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 pomidory

Piekarnik nagrzać do 210°C. Bakłażana przekroić na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć na w formie żaroodpornej, włożyć do piekarnika rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut aż miąższ bakłażana zbrązowieje. Wyjąć, wierzch posmarować startym czosnkiem. Ułożyć plasterki pomidorów na przemian z mozzarellą, posypać suszonym oregano, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 12 minut. Posypać bazylią.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com



 

 

 



czwartek, 05 marca 2015

Kurczak w pomidorach z mozzarellą


 

Składniki, 2 porcje:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
  • bazylia

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać. Każdy pokroić na 3 mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, zawinąć w plasterki szynki. Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę. Stopniowo, dodawać  pomidory wraz z sokiem i zagotować. Pomidory doprawić do smaku solą, pieprzem. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę. Można podawać z bagietką, ryżem, makaronem, kuskusem. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.






poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sałatka z fasolką i tuńczykiem

 


 

  • 250 g fasolki białej drobnej suchej
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3-4 pomidory
  • 200 g fety
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3-4 łyżki octu np, winnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Fasolkę przepłukać, zalać  litrem zimnej wody, odstawić na noc aby zmiękła. Następnego dnia fasolkę ugotować  w tej wodzie której się moczyła. Czas gotowania około 60 minut, 15 minut przed końcem gotowania fasolkę należy posolić. Przecedzić i wystudzić.

Por oczyścić, umyć, pokroić w talarki, zalać gorącym bulionem, dodać oregano, wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut.

Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku, utrzepać trzepaczką lub widelcem i wlać do fasolki. Następnie dodać por wraz z bulionem, składniki wymieszać.  Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Umyte pomidory pokroić w kostkę, tuńczyk odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć wraz z natką pietruszki, ew. doprawić solą i pieprzem. Polecam gorąco.

wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

czwartek, 14 listopada 2013

Bruschetta z ziemniaków

 


 

  • 6 większych ziemniaków
  • połowa pora
  • 2-3 pomidory
  • 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g starej mozzarelli lub sera gouda
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, oregano, listki świeżej bazylii

Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować w osolonej wodzie około 25 minut. Ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż.

Umyte pomidory pokroić w kosteczkę, oliwki w plasterki, por i czosnek drobno pokroić. Warzywa wymieszać, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem, oregano. Wyłożyć na połówki ziemniaków. Posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pokrojoną bazylią (ja zapomniałam).

poniedziałek, 08 października 2012

Błyskawiczna  zupa pomidorowa

 


 

 

 

  • 1,5 kg pomidorów malinowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany np, creme fraiche
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu wrzywnego lub drobiowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, pieprz cayenne, suszone oregano
  • 1 liść laurowy, listki bazylii do dekoracji

 

Pomodory umyć, pokroić na większe kawałki, wyciąć szypułki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W większym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojone pomidory, bulion, liść laurowy, cukier, sól, pieprz, pieprz cayenne, oregano do smaku. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Liść laurowy wyjąć, zupę zmiksować blenderem, poczym ponownie podgrzać, połączyć z kawśną śmietaną, doprawić do smaku. Zupę można podać z bagietką, ciabattą, również wyśmienicie smakuje z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

 

 

wtorek, 17 lipca 2012

Ziemniaki  odsmżane z ziołami

 


 

Ponieważ pozostało mi kilka ziemniaków postanowiłam je wykorzystać. Te upieczone w piekarniku są naprawdę smaczne, a odsmażone  z ziołami jeszcze smaczniejsze. Są doskonałe jako dodatek do obiadu, lub rówież jako danie samodzielne.  Można użyć dowolnych ziół, przypraw, takie jaki lubimy.

  • kilka ziemniaków w mundurkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione zioła np. tymianek, oregano, rozmaryn
  • papryka w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki pokroić w grube plasterki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Posypać ziołami, papryką, solą, pieprzem, podsmażać przez około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego :))


poniedziałek, 02 lipca 2012

 Kurczak po prowansalsku z ryżem pomidorowym

 


 

 

 

 

 

  • 3-4 udka kurczaka
  • 5 gałązek tymianku
  • 5 gałązek oregano (możemy zastąpić suszunym)
  • 1 bakłażan
  • 3 strąki papryki (czerwona, żółta, zielona )
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 średnie pomidory
  • 150 g ryżu parabolicznego
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka

Tymianek i oregano umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać. Mięso umyć, osuszyć. Delikatnie oddzielić skórę kurczaka od mięsa, następnie równie delikatnie włożyć połowę posiekanych ziół pod poluzowaną skórę. Udka natrzeć 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem, papryką. ( Mięso zawsze przyprawiam wcześniej, przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem aby przyprawy się lepiej wchłonęły ). Kurczaka ułożyć w nasmarowanym tłuszczem  żroodpornym naczyniu. Włożyć do nagrznanego piekarnika 200°C, piec przez około 60 minut.

Paprykę, bałkażan umyć. Paprykę pokroić na większe kawałki, bałkażan w plastry, czosnek pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać z 2 łyżkami oliwy, pozostałą połową ziół, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do kurczaka na 30 minut przed końcem pieczenia. 

W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Umyte pomidory pokroić  w kosteczkę. Ugotowany ryż połączyć z koncetratem pomidorowym, pomidorami, przyprawić do smaku. Podgrzać przez chwilę.

Kurczaka podajemy z warzywami, ryżem pomidorowym. Życzę smacznego.







 

 

 

 

 

 

 


środa, 28 marca 2012

    Kokardki z cukinią i fetą


Pychotkaaaaaaaaa, pyszny makaron w sosem pomidorowym. Uwielbiam takie smaki. Naprawdę polecam :)

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200g sera feta
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano, tymianek, bazylia
  • 250 g makaronu kokardki

Cukinię opłukać, osuszyć następnie pokroić w 3 cm słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Umyte pomodory pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. 

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę.Dodać pomidory, oregano, tymianek, bazylię, czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić około 15 minut bez przykrycia. Następnie dodać cukinię i wlać śmietanę. Dusić 5 minut.

Połączyć z pokrojoną w kosteczkę fetą. Podawać z makaronem.

 

Smacznego :)

środa, 21 marca 2012

  Quiche  z  tuńczykiem

 


Smakołyk z Francji- Quiche to rodzaj tarty z kruchego ciasta, polanego  śmietanowo- jajeczną  masą. Nadzienia  mogą być dowolne, np. to co mamy akurat w lodówce. Tarta w tej wersji jest przepyszna i rozpływająca  się w ustach. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam !



Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g  miękiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek wody

Nadzienie:

  • 2 małe cukinie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka- kolor dowolny
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki
  • 100 g żółtego tartego sera
  • po pół łyżeczki bazyli, oregano
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Z mąki, masła pokrojonego w kostkę, soli i 6 łyżek wody zagniatamy  ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Formę do tarty (najlepiej o średnicy 22- 26 cm ) smarujemy masłem. Rrozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm. Rozkładamy ciastem  dno i boki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220°C,  pieczemy  15-20  minut. Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić.

W międzyczasie umyte warzywa (cukinia, paryka, marchewka, cebula, czosnek), drobno pokroić w kosteczkę. Tuńczykodsączyć, delikatnie rozdrobnić na kawałki.

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pozostałe warzywa,  doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Smażyć 10 minut.

W naczyniu  roztrzepać  jajka i  śmietanę. Doprawić  solą, świeżo zmielonym  pieprzem, gałką. Masę jajeczną wymieszać z tartym serem. Podsmażone warzwa rozłożyć na przestudzonym spodzie tarty. Polać masą jajeczną. Piec 25 minut w 200°C.


 


czwartek, 01 marca 2012

Paczuszki z ciasta filo

 


 

Przepyszna, chrupiąca  przekąska  lub przystawka z ciasta filo w połączeniu z aromatyczną rucolą, polana malinowym dressingiem. Pycha !!! Polecam gorąco.

  •  ciast0 filo ok. 200 g
  • 250 g sera feta
  • 3 średnie pmidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz
  • forma do muffinek lub pojedyńczych foremek

  sałata:

  • 150 g mrożonych malin
  • 125 g rucoli

  dressing :

  • ok. 10 łyżek 0liwy z oliwek
  • 3 łyżki ocetu balsamicznego  bianco lub ocet malinowy
  •  1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu                                                                
  • odrobina suszonej bazylii lub innych ulubionych ziół   
  • sok z malin (powstały podczs odmrażania malin)                                             
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzać do 180°C. W międzyczasie,maliny wyłożyć na sitko do rozmrożenia-powstały sok zatrzymać.Formę do muffinek posmarować oliwą.Ciasto filo pokroić na 24 kwadraty ok.13 x 13 cm. Kwadraty posmarować oliwą i połączyć jeden z drugim tworząc ośmiokątną gwiazdę. W ten sposób powstanie 12 par. Ciasto delikanie (   jest bardzo cienkie  ), przełożyć do formy tworząc wgłębienia.

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.To samo zrobić z obraną cebulą i fetą. Dodać wszystkie przprawy i oliwę, wymieszać. Porozkładać do wgłębień z ciasta,ew.psypać solą i pieprzem. Piec 15-20 minut w dolnej części piekarnika, na złoty kolor.

W międzyczasie przygotować sałatę. Rucolę opłukać, osuszyć. Do niewielkiego słoika (lub sharker do sosów) należy dodać wszystkie składniki, następnie zakręcić i dynamicznie potrząsać. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy.

Połączyć dressing z rukolą i malinami. Sałatę serwować z zapieczonymi ciepłymi paczuszkami. Pycha!


 

 

 

środa, 25 stycznia 2012

 Rolada z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

 



 

 

  • 2 piersi  z kurczaka
  • ciasto francuskie ( płat o wymiarach  ok. 20 x 35 cm)
  • 100g startego żółtego sera
  • 500g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

 

Pierś kurczaka  delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Odstawiamy do lodówki na około 30min.

W międzyczasie, oczyścić pieczarki, pokroić  w drobną kosteczkę, podsmażyć z łyżką masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć przestudzone pieczarki zachowując odstęp 2 cm od brzegu,  posypać żółtym serem. Następnie rozkładamy płaty z piersi kurczaka. Całość zwijamy od dłuszej strony w roladę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec około 30-35 minut.

 

Smacznego!