Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: majeranek

niedziela, 21 sierpnia 2016

Grillowane skrzydełka

 


 

  • 1 kg skrzydełek

Marynata:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Umyte, osuszone skrzedełka połączyć i wymieszać z wszystkimi składnikami marynaty. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Skrzydełka grillować kilkanaście minut. Polecam gorąco!

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Zupa buraczkowa z kulkami mięsnymi

 


 

  • 4 małe buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała  czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • tarty parmezan

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Buraczki, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Umyte buraczki pokroić na mniejszą kostkę, a ziemniaki na większą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone buraczki i ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion, dodać kminek, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 25 minut.

Mięso wymieszać z wyciśniętą bułką, majerankiem, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki,  włożyć do zupy, zmniejszyć ogień  na minimum i pozostawić zupę jeszcze na 15 minut. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupę udekorować tartym parmezanem. Zupa jest intensywna w smaku, pożywna i wyśmienita. Polecam!

Smacznego :-)

 

piątek, 09 listopada 2012

Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego

 


 

Barszcz :

  • 1,5 kg burczaków
  • 2 litry rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1- 2 łyżeczki majeranku
  •  3 grzybki suszone namoczone w wodzie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy cytryny, cukier

 Buraczki dobrze umyć i ugotować. Ugotowane buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na maśle. Czosnek pokroić w plasterki.

Do rosołu dodajemy: buraczki, podsmażoną cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele angieskie, ziarenka pieprzu, majeranek. Całość zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia, barszcz przecedzić. Podgrzać (nie gotować!) doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy np,  z pasztecikami.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami :

  • rolka ciasta francuskiego 40x25 cm - 275g   (ja użyłam wersji light)
  • 30 g suszonych grzybków ( lub 500 g pieczarek )
  • 300 g kiszonej kapusty+ listek laurowy+ 3 ziarenka ziela angielskiego+kminek
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzybki namoczyć w zimnej wodzie 250 ml, po czym ugotować do miękkości (25-30 minut). Kapustę odcedzić z soku, pokroić, (gdy jest zbyt kwaśna przepłukać na sitku pod bieżącą wodą), przełożyć do garnka, wlać tyle wody aby przykryła kapustę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kminek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ugotowane  pokrojone  grzybki i posiekaną kapustę. Podsmażyć do połączenia się smaków. Doprawić do smaku.                    

Rrozkładamy ciasto francuskie, przekroić wzdłuż na dwie połowy. Nna środku każdego pasa ułozyć  farsz, zwinąć w rulon, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie w 10 cm kawałki. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce, pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do  200°C.

Paszteciki są smaczne, łatwe i  szybkie do przygotowania (zasługa  ciasta francuskiego). Doskonałe na każde przyjęcie, czy na każdą okazję. Farsz można zmieniać dowolnie np, z mięsem mielonym, pieczarkami. Polecam gorąco!

Smacznego :)

 

 

 


poniedziałek, 22 października 2012

Soczysta Karkówka w ziołowej skorupce

 


 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka kminku w ziarenkach
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku (lub suszonego)

Mięso umyć suszyć, jeżeli mięso pokryte jest większą ilością tłuszczu, należy go usunąć, ewentualne błony. Karkówkę ąnasmarować oliwą, posypać solą, pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum  1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Umytą natkę i majeranek osuszyć, posiekać- połączyć z masłem, cebulą, kminkiem, musztardą, tartą bułką. Masę   ugnieść dokładnie widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Karkówkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, masę ziołową rozmarować wierzch mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200°C, (termoobieg 175°C) i piec 1,5 godziny. Mięso można podawać np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i sałatą.

SMACZNEGO :-))