Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: pomidory

czwartek, 22 października 2015

Tarta z ciasta francuskiego

z pomidorami i kozim serem


  • 1 op. ciasta francuskiego (270 g)
  • 500 g pomidorków cherry
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • 300 g koziego sera lub innego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, odstawić na 10 minut. Umyte pomidorki przepołowić. Formę o wymiarch około 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto, pozostawiając wyższe brzegi. Posypać tartą bułką, ułożyć pomidorki rozcięciem do góry. Posypać solą, pieprzem, następni pokruszyć kozi ser i pozypać listkami tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek, ew. brzegi ciasta posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25 minut. Polecam i smacznego.

 

 

czwartek, 05 marca 2015

Kurczak w pomidorach z mozzarellą


 

Składniki, 2 porcje:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
  • bazylia

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać. Każdy pokroić na 3 mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, zawinąć w plasterki szynki. Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę. Stopniowo, dodawać  pomidory wraz z sokiem i zagotować. Pomidory doprawić do smaku solą, pieprzem. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę. Można podawać z bagietką, ryżem, makaronem, kuskusem. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.