Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: orzechy

czwartek, 08 grudnia 2016

Sałatka z kaszą jaglaną

 


 


 

3 porcje:

  • 3-4 garści rukoli
  • około 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • połowa ogórka
  • 100 g sera feta pokrojony w kosteczkę
  • garść orzechów włoskich
  • po  około 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

 

Dressing:

  • około 3 łyżki oliwy extra vergine
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Na rukolę rozłożyć kaszę jaglaną, pokrojoną drobno paprykę, ogórek, rzodkiewki, ser feta, orzechy. Składniki na dressing wymieszać dokładnie w miseczce, polać sałatkę i posypać natką oraz szczypiorkiem.

środa, 07 grudnia 2016

Sałatka z pomarańczą, granatem


 

3 porcje:

  • 4 garście rukoli
  • 2 pomarańcze
  • 1 granat
  • garść orzechów włoskich

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu jabłkowego mętnego
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Z granatu wygnieść ziarenka. Pomarańcze umyć i wyfiletować - czyli ostrym nożem odciąć górę i dół, następnie odciąć skórki i wykroić z niej cząstki bez błonek. Ziaraneka granatu i cząstki pomarańczy ułożyć na rukoli, posypać orzechami włoskimi. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Smacznego.

czwartek, 01 grudnia 2016

Piernik świąteczny

 


 

  • 400 g mąki
  • 250 g miodu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g posiekanych bakalii: orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jajkai i zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie, powidła śliwkowe, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w tem. pokojowej na minimum 3 dni do fermentacji. Długą i wąską formę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić  do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 2-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

Tagi: orzechy
15:11, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

 


 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g orzechów laskowych
  • 80 g płatków owsianych
  • 130 g miękkiego masła
  • 130 g mąki
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Czekoladę, orzechy, płatki owsiane, umięścić w blenderze i zmiksować (kilkanaście sekund). Przełożyć do miski, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło pokrjone na kostkę, cukier, jajko, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Z ciasta formać kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć dłońmi i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm. Piec około 10-15 minut.

czwartek, 02 kwietnia 2015

Muffiny orzechowe z malinami

 


 

  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 30 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g miękiego masła
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g malin (jeśli są mrożone-nie rozmrażać)
  • 12 papilotek
  • cukier puder do posypania

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Czekoladę drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do 175-180°C. Mąkę wymieszać z orzechami mielonymi, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną czekoladą. Jajka rozdzielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodawać stopniowo żółtka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki: mąkę z proszkiem, mielone orzechy, czekoladę, wymieszać szpatułką. Wlać mleko, wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do ciasta delikatnymi ruchami szpatułki. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać (zostawić kilka do dekoracji). Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem, ułóżyć maliny.


poniedziałek, 05 stycznia 2015

Tort dacquoise


 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23-24 cm. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier i cukier trzcinowy stopniowo, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać octet winny i zmiksować, oraz daktyle, i delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć nierówno na zaznaczone na papierze okręgi.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130°- 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g masy kajamkowej z puszki lub 10 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • daktyle i orzechy do dekoracji

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami. Inspiracja  pochodzi z Moje wypieki.



Tagi: beza orzechy
20:44, ginam35
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 grudnia 2012

   Prosty i najlepszy keks świąteczny

 


 

 

 

  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 400 g bakalii : ( rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, suszone śliwki, daktyle, suszona żurawina )
  • forma keksowa, tłuszcz do nasmarowania, bułka tarta

Jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Masło i cukier  utrzeć na puszystą masę. Dodając  stopniowo jajka, dalej ucierając wlać rum, otartą skórkę cytrynową. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,  i szczyptą soli,  dodać do masy- wymieszać. Rodzynki dobrze odsączyć z wody, pozostałe bakalie posiekać i wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać łopatką.

Piekarnik nagrzać do 170°C. Formę keksową nasmarować masłem, opsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć  do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę.

Smacznego !

piątek, 07 grudnia 2012

Adwentowe ciasteczka orzechowe   


 


 

  • 150 g owoców kandyzowanych mieszanych
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 g siekanych migdałów
  • 125 g mielonych migdałów
  • 125 g  mielonych orzechów laskowych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skrobi spożywczej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 0koło 50 okrągłych opłatków o (4-5 cm ø ) (du kupenia np. Lidl )
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • papier do pieczenia

 

Owoce kandyzowane drobno posiekać. Jajka, cukier, sól, zmiksować mikserem do białości. Wsypać wszystkie orzechy wymieszane z skrobią, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, oraz posiekane kandyzowane owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łopatką i wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Na dwóch blaszkach rozłożyć papier do pieczenia. Porozkładać opłatkowe krążki, następnie rozłożyć ciasto orzechowe. Wstawić do piekarnika i piec około 15- 20 minut. Wystudzić na kratce.

150 g cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny ( konsystencja gęstej śmietany ). Udekorować  ciastka.

Czekoladę włożyć do woreczka od zamarażania żywności, spiąć gumką lub klarą. Woreczek zanurzyć w rondelku  z gorącą wodą, pozostawić do momentu roztopienia czekolady. Następnie woreczek wyjąć z wody.  W jednym rogu zrobić mały otwór lub zciąć norzyczkami i polewać lejącą czekoladę na ciasteczka.

 

 



 


poniedziałek, 15 października 2012

  Muffinki czekoladow0 - imbirowe

 


 

 

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1  łyżeczka tartego imbiru lub w proszku
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 12 papilotek

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 210ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Czekoladę, orzechy i żurawinę posiekać.W jednej misce połączyć suche składniki, (mąkę, proszek do pieczenia, sodę,cukier, imbir,  sól, posiekane orzechy, czekoladę, żurawinę). W drugiej misce roztrzepać jajka z przestudzonym masłem, dodać jogurt i połączyć z suchymi składnikami. Wypełnić papilotki ciastem.  Piec 2o minut.

Smacznego :-)



niedziela, 01 kwietnia 2012

        Chleb  orzechowy


 

  • 500g mąki żytniej razowej
  • 500g mąki przennej razowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 700 ml letniej wody
  • 200 g orzechów laskowych

Do miski przesiać mąkę. Dodać sól. Drożdże rozpuścić w wodzie. Pośrodku mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie rozrobione drożdże w  5 łyżkach wody i sok z cytryny, letnią wodę. Ciasto wyrabiać przez 10- 15  minut. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wyrobić.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Podłużną formę (około 33  cm) wysmarować olejem. Ciasto zagnieść, wyłożyć  do foremki, przykryć  ściereczką i odstawiać ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na minimum 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 210°C. Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika na średniej wysokości  i piec 60 minut.