Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wiórrki kokosowe

wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto Raffaello


 

 

  • 400 g herbatników 
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 150 g wiórków kokosowych
Budyń
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
Opcjonalnie
  • 2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto



Budyń: odlać 1,5 szklanki mleka i  wymieszać  z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, energicznie mieszając. Zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu  budyń odstawić z ognia, całkowicie ostudzić.

Krem budyniowy: miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty na pusyzsty krem, następnie stopniowo, dodawać budyń ciągle ubijając.
Przełożenie: formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com