Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kakao

niedziela, 31 maja 2015

Sernik na spodzie brownie z rabarbarem





Brownie:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 135 g mąki
  • szczypta soli


Sernik:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko


Rabarbar:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek wiórków kokosowych

Brownie: dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia, czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ( przesiać ją przez sito bezpośrednio do masy), sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 23 minuty.

Rabarbar: pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Sernik: twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, nasionkami wanilii lub cukrem waniliowym oraz budyniem (krótko, do połączenia się składników). Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć rabarbar, posypać resztą cukru i mąki z miski oraz wiórkami kokosowymi. Piec przez ok. 45 minut w 160°C do ścięcia się masy.

Jeśli sernikobrownie stało dłuższy czas w lodówce to przed podaniem warto ocieplić je w temperaturze pokojowej, aby spód brownie odpowiednio zmiękł.

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



wtorek, 18 listopada 2014

Ciasto buraczkowo-kakaowe

 


  • 275 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80-100 g kakao
  • 375 g czerowonych ugotowanych buraczków
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml mleka
  • 5 jajek

Piekarnik nagrzać do 175°C. Podłużną formę o długośći około 30 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. 

Połączyć i dikładnie wymieszać suche składnki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczypta soli, kakao. Buraczki pokroić na większe kawałki, przełożyć do większego wysokiego naczynia, wlać olej i mleko, dokładnie zmiksować blenderem. Następnie miksując dodawać kolejno całe jajka. Masę buraczkową połączyć z suchymi składnikami, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wylać do przygotowanej formy.  Wsatawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 70-75 minut (ciasto po upieczeniu powinno być wilgotne). W razie potrzeby przed końcem pieczenia, ciasto przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce. Oprószyć np, kakao. Smacznego.

 


Tagi: kakao
13:06, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 sierpnia 2014

Skubaniec z wiśniami

 


 

  • 500 g wiśni (bez pestek) lub innych owoców
  • 2,5 szkanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 kostka zimnego masła
  • 5 jajek
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Żółtka oddzielić od białek. Blaszkę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło pokrojone na kawałki, cukier. Zagnieść ciasto, podziekić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Na spód blachy wyłożyć jedną część jasną ciasta, następnie pokruszyć połowę ciasta ciemnego i połowę ciasta jasnego. Wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut. W międzyczasie białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gdy cisto jest podpieczone wyjąć z piekarnika, ułożyć owoce, nastepnie rozsmarować pianę z białek. Na białka pokruszyć pozostałą część ciasta ciemnego i jasnego. Wstawić ponownie do piekarnika, piec około 40-45 minut.

środa, 25 grudnia 2013

Tort korzenny z masą cynamonową


 

 

 

           Biszkopt:

• 6 jajek
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
• 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
• 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
• 2 łyżki kaka

 

Nasączenie:

• sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)

 

Przełożenie:

 

• 1 słoiczek powideł śliwkowych (240-250 g)
• 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego


                                                         

Masa:
• 500 ml śmietany kremowej do deserów 36% (polecam Łaciatą), bardzo dobrze schłodzonej (minimum dobę)
• 500 g sera mascarpone

• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 i 1/2 łyżki cynamonu

Dekoracja:
• tarta czekolada na boki
• cynamon na wierzch (ewentualnie z gwiazdkami)



Biszkopt: Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy około 24 -26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty (u mnie były 2)

Masa: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund). Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Przełożenie: wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.

Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

Boki tortu obłożyć (dłonią) tartą czekoladą. Wierzch posypać cynamonem.

Źródło: Kwestia Smaku.com

 

 

 


niedziela, 17 listopada 2013

Ekspresowy czekoladowy piernik

 


 

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (10g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 150 g miękkiego masła+ 1 łyżka
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g migdałów
  • 150g +50g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 170°C. Przesianą mąkę wymieszać z: proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do pierników. 150 g czekolady i migdały posiekać. Formę keksową o wymiarach około  35 x 7 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Mękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodając stopniowo  jajka. Następnie dodać miód i mleko, cały czas miksując dodawać powoli mąką z przyprawami. Na koniec wsypać posiekane migdały i czekoladę. Wymieszać, ciasto wlać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut, (do tzw. suchego patyczka).

Piernik po wystudzeniu polewamy pozostałą czekoladą: 1 łyżka masła i 1 łyżkę mleka podgrzać w rondelku, nastepnie dodać 50 g połamanej czekolady i mieszać od czasu do czasu aż całkowicie się rozpuści. Piernik można również polukrować.

czwartek, 09 maja 2013

Ciasto trociniak

( Sägespänekuchen )

 


 

 

Spód:

  • 75 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 op. kremu do tortów w proszku (waniliowy Dr. Oetker/Paradiescreme Vanille)
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru

 Pokrycie:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę o wymiarach 21 cm ø wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód: miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać  kolejno jajka-utrzeć na puszysty krem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Krem: do naczynia wlać schłodzoną śmietanę słodką i kwaśną, wsypać cukier, krem waniliowy. Ubić mikserem 3 minuty. Wyłożyć i rozmarować na wystudzony spód.Wstawić do lodówki.

Pokrycie: na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.

Kokosowe „trocinki” rozłożyć na ciasto lekko dociskając. Schłodzić. Jeśli chcemy większą ilość ciasta wszystkie składniki należy podwoić. Potrzebujemy wtedy większej formy np.  30x40 cm.

sobota, 02 marca 2013

Coca-cola-cake

 


 

 

 

  • 400 g mąki
  • 400 g cukru (można mniej)
  • 350 ml + 2 łyżki Coca- Coli
  • 250 g masła+25 g masła
  • 4+1 łyżki kakao
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru pudru

Formę o wymiarach około 22 x 30 cm nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Połączyć mąkę z cukrem w większym naczyniu. Do rondelka włożyć 250 g masła, 4 łyżki kakao, 350 ml coli i krótko zagotować. Gorącą masę przelać do mąki z cukrem. Zmiksować mikserem do połączenia się składników. Maślankę, jajka, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia roztrzepać widelcem, dodać masy z colą i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35- 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Glazura: do rondelka włożyć 25 g masła, 2 łyżki coli, 1 łyżkę kakao, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania glazury. Ciepłą polewę rozmarować na ciepłym jeszcze cieście. Wystudzić.

Smacznego!

sobota, 25 lutego 2012

Czekoladowy  tort  truflowy  z whisky


 

Ciasto czekoladowe:

  • 125 ml mleka
  • 100 g  gorzkiej  czekolady
  • 250 g masła
  • 25o g mąki
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 50 g kakao
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina soli
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 150 ml whisky
  • 2 łyżki kakao

Mleko podgrzać, dodać 100 g czekolady, rozpuścić. Wystudzić. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, utrzeć na puszysty krem. Dodawać kolejno jajka, na przemian z 50 g mąki ziemniaczanej. Przesiać pozostałe składniki: 50 g mąki ziemniaczanej,  mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do połaczenia  się składników. Na koniec dodać masę czekoladową. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem formy (26 cm). Piec około 60 minut w 175°C. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.

Śmietanę podgrzać, dodać 400 g czekolady, rozpuścić. Włożyć do lodówki na 2 godziny.                                                                   

Ciasto przekroić na dwa krążki, nasączyć  whisky. Czekoladową masę ubić na kremową konsystencję (30 sekund).  1/3 kremu posmarować spód, przykryć drugim krążkiem. Cały tort posmarować drugą cześcią kremu. Pozostałym kremem udekorować tort według własnego gustu. Schłodzić. Przed podaniem posypać  kakao.

Smacznego :)

środa, 01 lutego 2012

  Tort czekoladowy  z truskawkami

 


 

 

 

 

Przepyszny tort z musem czekoladowym i truskawkami (bez proszku do pieczenia). Doskonały na urodziny i nie tylko.



Biszkopt  kakaowy:

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

Mus czekoladowy:

  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
  • 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
  • ½  szklanki cukru pudru

Nasączenie do  biszkoptu :

  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Przełożenie:

  • około 700 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)

Boki:

  • 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą

Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.

 

Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć delikatnie żółtka z białkami. Następnie do masy przesiać 1/3  mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć łopatką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą częścią. Całą masę wyłożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnie  do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.

Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego!

 

żródło: Kwestia Smaku