Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: tymianek

niedziela, 21 sierpnia 2016

Grillowane skrzydełka

 


 

  • 1 kg skrzydełek

Marynata:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Umyte, osuszone skrzedełka połączyć i wymieszać z wszystkimi składnikami marynaty. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Skrzydełka grillować kilkanaście minut. Polecam gorąco!

czwartek, 22 października 2015

Tarta z ciasta francuskiego

z pomidorami i kozim serem


  • 1 op. ciasta francuskiego (270 g)
  • 500 g pomidorków cherry
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • 300 g koziego sera lub innego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, odstawić na 10 minut. Umyte pomidorki przepołowić. Formę o wymiarch około 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto, pozostawiając wyższe brzegi. Posypać tartą bułką, ułożyć pomidorki rozcięciem do góry. Posypać solą, pieprzem, następni pokruszyć kozi ser i pozypać listkami tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek, ew. brzegi ciasta posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25 minut. Polecam i smacznego.

 

 

środa, 14 października 2015

Zupa krem z kopru włoskiego

 


 

 

 

4 porcje:

  •  2 duże bulwy kopru włoskiego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1  por
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego  lub wody
  • do podania: 200 g krewetek
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odciąć najbardziej zielone i twarde końce, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie pokroić i dodać do cebuli. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Koper włoski opłukać, odciąć koperek przy końcach i zachować go do dekoracji. Bulwy przekroić na pół a następnie pokroić na plasterki. Dodać do garnka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, a pod koniec obrane i pokrojone jabłko.
Dodać tymianek, kurkumę i nasiona kopru włoskiego, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać gorący bulion lub wodę i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.
Zupę dokładnie zmiksować, w razie potrzeby doprawić. Podawać z usmażonymi na maśle krewetkami i koperkiem z kopru włoskiego.
Inspiracja pochodzi z Kwestii Smaku. com



 

 

 


 

piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Zapiekanka z makaronem Kritharaki

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • słodka papryka, pieprz kajeński
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 500 ml bulionu
  • 250 g makaronu greckiego kritharaki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmiety
  • 200 g sera feta

Piekarnik nagrzać do 175°C. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, dodać: cynamon, słodką paprykę, pieprz kajeński, tymianek, pokrojone pomidory wraz sokiem, bulion, sól i pieprz. Dusić przez około 5  minut.

Mleko, kwaśną śmietanę połączyć z nieugotowanym makaronem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos mięsno-pomidorowy, posypać pokrojoną w kostkę fetą. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Smacznego!


 

 


poniedziałek, 03 czerwca 2013

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Z młodymi ziemniakami i pomidorowym sosem BBQ.

 


 

 

 

 



• 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
• 4 udka lub 8 pałek  z kurczaka
• pęczek zielonych szparagów
• oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony pieprz
• kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• kilka gałązek oregano lub tymianku

Sos BBQ:

• 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka sosu worcestershire
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) - opcjonalnie

Wszystkie składniki sosu zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułożyć w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka położyć na desce do krojenia skórką do dołu i ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać do około 1/3 wysokości szparaga. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano i piec przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów). Danie delikatnie przemieszać i nałożyć na talerze.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. com


piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

wtorek, 05 lutego 2013

Zupa warzywna z kabanosem

 


 

  • 400 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kabanosów
  • 500 g ziemnaków
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Kabanos i obrany czosnek pokroić w talarki. Obrane, umyte ziemniaki w grubą kostkę. Gałązki tymianku umyć, osuszyć, oderwać listki.

W garnku rozgrzać oliwę. Kabanos i ziemniaki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać fasolkę (może być zamrożona), paprykę, czosnek- podsmażyć. Po czym wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 30 minut. 

Oliwki pokroić w plasterki. Oliwki, listki tymianku, sok z cytryny, dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić do smaku  sólą i pieprzem. Zupa jest szybka w wykonaniu, pożywna i bardzo  smaczna. Polecam.

Smacznego!

środa, 02 stycznia 2013

 Zupa  gyrosowa

 


 

4 porcje:

  • 300 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 strąki papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1-2 łyzki koncentratu  pomidorowego
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyszczone pieczrki pokroić w plasterki. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, oliwą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.

Paprykę umyć oczyścić z nasion pokroić na cienkie paski. Paprykę chili umyć (założyć gumowe rękawice), następnie wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na gorącej patelni przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, po czym włożyć paprykę, chili, pieczarki i krótko podsmażyć, dodać tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Przełożyć do garnka z mięsem, wlać ¾ litra wody, śmietanę. Całość gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut. Jeśli lubimy aby zupa była bardziej gęsta, zagęszczamy mąką.

Smacznego :-)

wtorek, 04 grudnia 2012

Pieczona soczysta pierś z kurczaka w ziołach

 


  • 4 małe piersi z kurczaka
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki dowolnych posiekanych świeżych  ziół np, tymianek, bazylia, natka pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml bulionu

Mięso umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać, drobno posiekać, połączyć z musztardą, serkiem śmietankowym, bułką tartą, ziołami. Masę ziołową rozmarować na piersi z kurczaka, wlać bulion i  wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC. Piec przez około 20-25 minut w zalażności od wielkości piersi.  Mięso podajemy pokrojone w plastry  np, z  pysznym dipem z ajvar, z pieczonymi ziemniaczkami i z świeżą sałatą.

 

Dip z pasty ajvar :

  • 2- 3 łyżki gotowej pasty ajvar ( do kupienia w supermarkecie )
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 250 g jogurtu naturalnego lub twarożku lub kwaśnej gęstej śmiatany (to co kto lubi :-)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki dokładnie połączyć, dodając przecićnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

 

Ćwiarteczki ziemniaczane :

  • 800 g małych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • morska sól gruboziarnista
  • ew. dowolne zioła: rozmaryn, koperek, tymianek, papryka w proszku

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić wraz z skórka na  drobne ćwiardki- ósemki i układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, solą gruboziarnistaą . Pieczemy w 180 ºC, 30-40 minut na złoty kolor i do miękkości. Od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)

 

 

 

 


wtorek, 30 października 2012

Pyszna zapiekanka z dyni

 


 

  • około 700 g  dyni
  • 400 g mięsa wołowego mielonego lub mieszanego
  • 1 puszka pomidorów 425 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka przypraw 5 smaków
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe plastry i obrać ze skórki. Na większej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć  mięso 3 minuty, dodać pokrojoną cebulę wraz z  czosnkiem  przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, następnie włożyć dynię i smażyć przez 5-7 minuty, dodać pomidory z sokiem (jeśli były w całości to pokroić), dodać przyprawy, oderwane listki tymianku i mięso mielone. Całość dusić przez 3-4 minuty, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i zapiekać 10- 15 minut. Wyjąć z piekarnika, krótko ostudzić, udekorować tymiankiem.

Smacznego :-)

sobota, 29 września 2012

  Tarte  flambée

 


 


 


 

 

  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 175 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 6-8 gałązek tymianku
  • 200 g Creme fraiche
  • około 200 g sera owczego feta
  • świeżo zmielony pieprz

 

 Drożdże pokruszyć i rozpuścić z cukrem w wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i rozczyn z drożdży, wyrobić dokładnie mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

W międzyczasie obrać cebulę i pokroić  w cienkie  krążki. Listki tymianku oderwać od gałązek.

Piekarnik nagrzać do 250°C. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować na owalne placki (25 x 36 cm). Posmarować śmietaną creme fraiche, rozłożyć cebulę, posypać solą i pieprzem, pokruszyć fetę, posypać listki tymianku. Wstawić do  nagrzanego  piekarnika i piec  10-15 minut.

Smacznego!

czwartek, 20 września 2012

 Sałatka z pieczonej marchewki z rukolą

 


 

 

 Szczególnie wyrafinowana sałatka, z delikatnie zapieczonej  marchewki z tymiankiem z  piekarnika. Uzupełnieniem smaku jest rukola i winegret balsamiczny. Polecam gorąco , tak jak i wszystkie przepisy na moim blogu :)

  • 1 kg marchwi
  • 1oo g rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 gałązek tymianku
  • 150 sera feta
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • Dressing:  3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka marmoladay z pigwy lub z jabłek, 2 ząbki czosnku, sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

 Piekarnik rozgrzać do 200°C. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na ukos na 3-4 mm cienkie plasterki. Rozłożyć cienką warstwą na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Listki tymianku oderwać od gałązek posypać na marchew, polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

W międzyczasie, wszystkie składniki do dressingu połączyć wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Upieczoną marchewkę nieco wystudzić, wymieszać z dressingiem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem lub octem balsamicznym. Odstawić na 10 minut.

Rukolę umyć, osuszyć, połączyć z marchewką i ziarnem słonecznika. Ułożyć na talarzu i posypać rozdrobnioną fetą.

Smacznego :-)


wtorek, 17 lipca 2012

Ziemniaki  odsmżane z ziołami

 


 

Ponieważ pozostało mi kilka ziemniaków postanowiłam je wykorzystać. Te upieczone w piekarniku są naprawdę smaczne, a odsmażone  z ziołami jeszcze smaczniejsze. Są doskonałe jako dodatek do obiadu, lub rówież jako danie samodzielne.  Można użyć dowolnych ziół, przypraw, takie jaki lubimy.

  • kilka ziemniaków w mundurkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione zioła np. tymianek, oregano, rozmaryn
  • papryka w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki pokroić w grube plasterki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Posypać ziołami, papryką, solą, pieprzem, podsmażać przez około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego :))


niedziela, 17 czerwca 2012

 Pieczone  pomodory  z  tymiankiem

 


 

  • 4-6 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka  pełnoziarnistej musztardy
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzaać do 200°C. Pomidory umyć, pokroić na plastry i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, położyć na każdym plastrze pomidora. Z gałązek tymianku zerwać listki i posypać pomidory. Polać oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i wsawić do piekarnikana ok. 30 minut.

Składniki na dresing wlać do słoiczka, zamknąć. Potrząsać energicznie aby uzyskać jednolity sos.

Upieczone pomidory, odstawić do schłodzenia. Delikatnie przełożyć na talerz.

Pomidory podawać zimne,polane sosem (z białym pieczywem)  jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.

Smacznego :)

środa, 28 marca 2012

    Kokardki z cukinią i fetą


Pychotkaaaaaaaaa, pyszny makaron w sosem pomidorowym. Uwielbiam takie smaki. Naprawdę polecam :)

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200g sera feta
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano, tymianek, bazylia
  • 250 g makaronu kokardki

Cukinię opłukać, osuszyć następnie pokroić w 3 cm słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Umyte pomodory pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. 

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę.Dodać pomidory, oregano, tymianek, bazylię, czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić około 15 minut bez przykrycia. Następnie dodać cukinię i wlać śmietanę. Dusić 5 minut.

Połączyć z pokrojoną w kosteczkę fetą. Podawać z makaronem.

 

Smacznego :)

wtorek, 27 marca 2012

   Wątróbka drobiowa z jabłkiem

 


Wyśmienity pomysł na obiad.  Niesamowity smak  kurzej wątróbki, z duszoną cebulą,  jabłkiem i tymiankiem. Bardzo polecam.

  • 500 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka )
  • 2 kwaśne  jabłka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • tymianek do smaku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki, obrane  jabłka na mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Dodać przyprawy, sok z cytryny, mleko, natkę. Podgrzewać chwilę, po czym podawać ciepłą  np, z ziemniakami puree.


Smacznego !

 

 

środa, 14 marca 2012

   Focaccia  z  oliwkami

 


 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej ( lub przenna )
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 1/3  szklanki ciepłego mleka
  • 4- 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki posiekanych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Mąkę przesiać do miski wraz z solą. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut. Następnie wlać do mąki i dodać oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto, powpli wlewając ciasto. Dodać posiekane oliwki, pokrojone drobno suszone pomidory i tymianek. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 23 x 29 cm natłuścić, przełożyć ciasto i rozłożyć na całej powierzchni formy. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać gruboziarnistą solą. Piec około 30 minut.

piątek, 17 lutego 2012

  Faszerowane   pierożki  z  mięsem


Przepyszne pierożki wykonane z mrożonego  ciasta francuskiego.Farsz można zmieniać,może być dowolny np:cukinia,papryka,szynka.Idealne danie na szybką i prostą  przystawkę  np. na imprezę.Polecam :)

 

 

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera np: emmentaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  tymianku
  • sól himalajska,  świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować i wyciąć 12 kwadratów około  11 x 11  centymetrów  wielkości. Formę   do mufinów natłuścić, w wgłębienia rozłożyć kwadraty z ciasta.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone. Ściągnąć z patelni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać do momentu wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Wymieszać  z podsmażonym mięsem.

Jajka i śmietanę rozczepać, doprawić solą i pieprzem. Farsz mięsno-pieczarkowy rozłożyć w wgłębienia z ciasta, polać masą jajeczną.Posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 220°C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć  tempereturę do 200°C i piec przez następne 10-15 minut.Gotowe.

Smacznego :)