Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: daktyle

piątek, 30 grudnia 2016

Pikantny dip z daktyli


 

  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cebulki dymki
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24%
  • 250 g serka śmietankowego np. Pphiladelphia lub chudego twrarożku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki pasty Harissa

W blenderze zmiksować daktyle, obrany czosnek, cebulkę dymkę, kmin rzymski, curry, pastę Harissa. Na koniec dodać serek śmietankowy, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do miseczki, podajemy z krakersami, ciabattą, warzywami, itp. Smacznego.

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Tort bezowy Dacquoise


 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23-24 cm. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier i cukier trzcinowy stopniowo, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać octet winny i zmiksować, oraz daktyle, i delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć nierówno na zaznaczone na papierze okręgi.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130°- 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g masy kajamkowej z puszki lub 10 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • daktyle i orzechy do dekoracji

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami. Inspiracja  pochodzi z Moje wypieki.