Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wiórki kokosowe

wtorek, 17 października 2017

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku



 

czwartek, 09 maja 2013

Ciasto trociniak

( Sägespänekuchen )

 


 

 

Spód:

  • 75 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 op. kremu do tortów w proszku (waniliowy Dr. Oetker/Paradiescreme Vanille)
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru

 Pokrycie:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę o wymiarach 21 cm ø wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód: miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać  kolejno jajka-utrzeć na puszysty krem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Krem: do naczynia wlać schłodzoną śmietanę słodką i kwaśną, wsypać cukier, krem waniliowy. Ubić mikserem 3 minuty. Wyłożyć i rozmarować na wystudzony spód.Wstawić do lodówki.

Pokrycie: na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.

Kokosowe „trocinki” rozłożyć na ciasto lekko dociskając. Schłodzić. Jeśli chcemy większą ilość ciasta wszystkie składniki należy podwoić. Potrzebujemy wtedy większej formy np.  30x40 cm.

piątek, 03 lutego 2012

  Muffiny z malinami

 


Do  babeczek można dodać wszystko. Mogą być jogurtowe, sernikowe, czekoladowe, orzechowe, jagodowe itd. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, a bez niej, jak wiemy, nie ma dobrej kuchni. Są bardzo smaczne i szybkie w  wykonaniu. Myffiny te wykonujemy bez użycia miksera.

 

 

  

 

  12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 3⁄4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 1 torebeczka  cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1⁄3 szklanki mąki przennej
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 12 papierowych papilotek
  • maliny (mogą być mrożone)

 

Masło  włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy,   1 łyżkę jogurtu. Wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa lekko  przestygnie dodawać kolejno jajka,  dokładnie i energicznie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem  do pieczenia, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do papilotek. Do każdej wcisnąć po kilka malin (jeśli były mrożone,wcześniej rozmrozić). Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

Smacznego :)