Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: bakłażan

środa, 10 sierpnia 2016

Kasza jaglana zapiekana z warzywami





  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (średnia)
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200º C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojonego w  kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać surową kaszę jaglaną ( kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy,  bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Piec przez około 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.

Źródło: Kwestia smaku.com

czwartek, 10 grudnia 2015

Bakłażan w sosie pomidorowym

 


  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  850 ml
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki tartej bułki + 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa do smażenia
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Bakłażany umyć, pokroić w 0,5-1 cm plastry, ułożyć na blaszce, posolić, i odstawić na 30 minut.

Sos pomidorowy: cebulę i czosnek drobno pokroić, listki bazylii umyć, suszyć i pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, następnnie dodać pomidory wraz z sokiem (pomidory rozdrobnić drewnianą łyżką), dodać płowę bazylii. Gotować 15 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać pozostałą bazylię.

Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym. Smażyć na oliwie z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Naczynie żarodporne posmarować 2 łyżkami sosu pomidorowego. Ułożyć połowę plastrów bakłażana, (częściowo pokryć jeden na drugi), posypać 2-3 łyżki parmezanu, oraz ułożyć porwane kawałki parmezanu i polać połową sosu pomidorowego. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać bułką tartą wymieszaną z parmezanem i kawałeczkami masła. Gotowanie danie podajemy np. z cibattą, bulgur, kuskus.





poniedziałek, 02 listopada 2015

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem i kurczakiem



16 muszli:

  • 1 mała pojedyncza pierś kurczaka
  •  1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta ostrej papryki lub płatków chili
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 
  • 100 g sera koziego (pleśniowego) lub gorgonzoli
  • oliwa extra vergine
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
Sos pomidorowy:
  • 1 pomidor
  • 300 g passaty (przecieru pomidorowego)
  • sól i pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Muszle ugotować al dente (około 12 minut), w osolonej wodzie. Odcedzić.
Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana, doprawić solą, pieprzem, estragonem, oregano i ostrą papryką. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec dodać  łyżkę natki pietruszki. Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać.
Sos pomidorowy:
Do rondla wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Źródło: Kwestia Smaku
 

 



środa, 09 września 2015

Warzywa z makaronem

 



  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 małe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeży tymianek lub suszony
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu, bazylia i szczypiorek do dekoracji

Umyte warzywa pokroić na mniejsze kawałki, np,bakłażan i paprykę, pomidor w kostkę, a cukinię w plastry. Czosnek drobno pokroić. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika, skropić oliwą, octem balasamicznym, posypać tymianekiem, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać około 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowe warzywa wymieszać z ciepłym makaronem, posypać wiórkami parmezanu, szczypiorkiem, bazylią. Smacznego.

czwartek, 23 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z Caprese


  • 1 bakłażan
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • bazylia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 pomidory

Piekarnik nagrzać do 210°C. Bakłażana przekroić na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć na w formie żaroodpornej, włożyć do piekarnika rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut aż miąższ bakłażana zbrązowieje. Wyjąć, wierzch posmarować startym czosnkiem. Ułożyć plasterki pomidorów na przemian z mozzarellą, posypać suszonym oregano, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 12 minut. Posypać bazylią.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com



 

 

 



poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z warzywami w sosie jogurtowym

 


 

 

  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka platków chili - lub chili w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 



Piersi z  kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę oliwy. Odstawić. Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażan i paprykę w kostkę lub plasterki, cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczka, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć nasiona kopru włoskiego, następnie dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, starty imbir, kurkumę, kumin, platki chili, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać cukinię, paprykę i bakłażan, podsmażyć, dodać kawałki kurczka chwilkę smazyć, po czym wlać bulion i jogurt naturalny. Gotować na umiarkowanym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. (około 8-10 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, do podania może być np. ryż, couscous.

Smacznego :-)



czwartek, 19 marca 2015

Bakłażan w sosie kokosowym z pomidorami i bazylią

 


 

2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry np >>>.Bildergebnis für curry paste rot
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół pęczka bazylii

       100 g ryżu jaśminowego lub basmati

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, każdy plaster dodatkowo na 1 cm paski. Kawałki bakłażana oprószyć 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut. Osuszyć. Ryż ugotować.

Pomidora sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wyciąć szypułkę, pokroić na ćwiartki. Na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć  pastę i podsmażać co chwilę mieszając przez około minutę, aż uwolni swój aromat. Dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie smażymy kolejne 3 minuty podlewając bakłażana  małą ilością mleka kokosowego aby nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.

Dodać pomidory  i gotować przez minutę, wlać pozostałe mleko kokosowe, dodać szczyptę cukru i na dużym ogniu zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym. Na koniec wymieszać z bazylią, podawać z ryżem. Danie jest wspaniałe w smaku. Polecam gorąco. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



 

poniedziałek, 16 marca 2015

Bakłażan z kurczakiem w sosie kokosowym

 




 

 

2 porcje:

 

  •  1/2 bakłażana
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  •  po 1/4 łyżeczki: gotowej pasty curry, tartego świeżego imbiru, mielonego kardamonu, przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ugotowany ryż długoziarnisty np. basmati lub jaśminowy - 100 g

Bakłażana pokroić na jedno-centymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć solą i zgrillować (najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu z dwóch stron aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami).  Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia.

Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z pastą curry, imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oliwie w woku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż przez minutę). Dodać bakłażana, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem. Danie jest rewelacyjne w smaku. Polecam.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



wtorek, 07 października 2014

Makaron z bakłażanem i kurczakiem

 


 

  •  1  bakłażan
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu w kształcie rurek
  • 200 ml pasaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  •  2 pomidory
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeżo starty parmezan
  • listki bazalii

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na podłużne prążki. Posolić. Odstawić na 15 minut. Umyte mięso z kurczka posypać solą i pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy oraz drobno posiekany czosnek. Wymieszać i  odstawić na 10-15 minut.  Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. 
Na dużej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, dodać bakłażan i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody aby bakłażan  się nie przypalił. Gdy bakłażan będzię miękki dodać passatę pomidorową i pokrojone pomidory. Doprawić kminem rzymskim, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować. Następnie na koniec dodać makaron i podsmażone mięso z kurczka. Podgrzewać przez chwilę. Danie podajemy posypane tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego.




wtorek, 26 sierpnia 2014

Zapiekany bakłażan z serem kozim i pomidorami

 






• 1 bakłażan
• sól i pieprz
• 1/2 ząbka czosnku
• 2/3 łyżeczki suszonego oregano
• kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 2 świeże pomidory (polecam malinowe)
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• po 1/4 łyżeczki: kurkumy, kuminu, ostrej papryki
• sól i pieprz
• 100 g sera koziego pleśniowego
• do posypania: kolendra lub bazylia

 

Piekarnik nagrzać do 180° C. W małym naczyniu do zapiekania położyć plasterki bakłażana uprzednio doprawione solą, pieprzem, startym czosnkiem, oregano, papryczką chili i nasmarowane oliwą extra vergine. Zapiekać przez około 13 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

W międzyczasie na patelni, na oliwie smażyć przez około 5 minut pomidory uprzednio sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę. Doprawić je solą, pieprzem, kurkumą, kminem i ostrą papryką. Gdy woda z pomidorów odparuje odstawić patelnię z ognia.

Na podpieczone bakłażany ułożyć plastry  koziego sera, przykryć pomidorami i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Posypać kolendrą lub bazylią i podawać np. z bagietką. Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com



poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Roladki z kurczaka i bakłażana


 

 

Składniki, 2 porcje:

  •  1 pojedynczy filet z kurczaka, około 200 g
  •  po pół łyżeczki suszonego oregano, tymianku i estragonu lub 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  •  kawałeczek papryczki chili drobno posiekanej lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  •  1 ząbek czosnku
  •  6 plasterków sera (polecam kozi, ale może być dowolny)
  •  1 bakłażan
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  szczypiorek
  •  2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  •  250 ml sosu pomidorowego

      Sos pomidorowy:

  •  1 pomidor
  •  300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
  •  sól i pieprz
  •  1/2 ząbka czosnku
  •  1 łyżeczka suszonego oregano

Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.

Kurczaka pokroić na 6 pasków. Doprawić solą, pieprzem, połową suszonych ziół i połową chili i połową startego czosnku, obtoczyć w 1 łyżce oliwy. Bakłażana pokroić na cienkie (około 1/2 cm) plasterki, doprawić pozostałą połową ziół. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w piekarniku około 3-5 minut w 180° C, aż bakłażan zmięknie. Paski kurczaka owinąć w plasterek sera, bakłażana, zawiązać szczypiorkiem. Sos pomidorowy wylać na dno formy żaroodpornej, ułożyć roladki, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych (można je doprawić solą, pieprzem i oliwą). Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Posypać tartym parmezanem i podawać np. z ryżem, kaszą, ziemniakami czy bagietką. Polecam.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com



 

piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.

wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

środa, 09 października 2013

Spaghetti z warzywami w sosie pomidorowym

 


 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kartonik pasaty pomidorowej 500 g
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • wiórki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Umyty bakłażan i cukinię, pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w cienkie talarki. Obraną cebulę i  czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, podsmażyć, po czym dodać i zeszklić cebulę wraz czosnkiem. Na końcu wkładamy kawałki bakłażana i cukini, również podsmażamy. Warzywa zalewamy pasatą pomidorową, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem,  dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Makaranon ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe warzywa w sosie pomidorowo- śmiatanowym podajemy z ugotowanym makaronem posypując wiórkami parmezanu. Smacznego.

środa, 28 sierpnia 2013

Pieczone bakłażany z sugo i  jogurtem greckim

 


 

 

  • 3 bakłażany (około 1 kg)
  • 500g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki oliwy

Sugo:

  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka arabskiej pasty  Harissa (w tubce- do nabycia w sklepach z orientalną żywnością)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Jogurt grecki wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sugo: Pomidory umyć, pokrić w koststkę. Cebulę i czosnek obrać drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pomidory, pastę harissa, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 30 minut.Wystudzić.

Umyte bakłażany pokroić w plasrty o grubośći 1 cm, poukładać na blaszce, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika 200° z funkcją grill (jeśli posiadamy) i zapiekać  około 20-25 minut. W połowie pieczenia bakłażany przełożyć widelcem na drugą stronę. Upieczone wystudzić.

Mniejszą połowę jogurtu rozmarować na paterze lub dużym talerzu. Rozłożyć połowę ilości bakłażana, polać połową pomidorowym sugo, następnie czyność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Jogurt- bakłażan- sugo. Udekorować koperkiem.

Bakłażany w tej wersji są wyśmienite, doskonałe jako przystawka, dodatek do grilla, lub po prostu jako danie samodzielne np. na kolację podając z ciabattą. Polecam gorąco.

Smacznego!


piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

piątek, 30 listopada 2012

 Pyszna Moussaka wegetariańska

    z chlebkiem tureckim

 


 

 

 

 

 Chlebek turecki

 

 

  • 1 duży bakłażan lub 2 małe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 puszka (850 g) pomidorów w zalewie 
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • połowa tureckiego chlebka (Fladenbrot)- ew. 2-3  duże bułki            
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

 

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, delikatnie posolić i odstawić na 15 minut.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Umyte pomidory pokroić w plastry. Ser feta pokroić w podłużne cienkie paski. Chlebek turecki pokroić w poprzek na 2 cm kawałki, 2 plastry pokruszyć.

Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać 3 oliwy, obsmażyć porcjami plastry bakłażana na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Piekarnik nagrzać do 200°C/ termoobieg: 175°C. Naczynie żaroodporne posmarować 2-3 łyżkami  sosu pomidorowego. Następnie układać kolejno warstwami: bakłażan, plastry pomidora, kawałki chlebka tureckiego. Polać sosem pomidorowym. Rosmarować kwaśną śmietanę. Ułożyć paski fety, posypać pokruszonym chlebkiem. Piec 40-45 minut. Podjemy na ciepło, smakuje wybornie polewając jogurtem naturalnym. Pycha!

Smacznego:-)

 

 

 

 

 



wtorek, 23 października 2012

 Moussaka

 


 


  • 2 bakłażany
  • 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  pokrojonych 400 g
  • 1-2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska,  świeżo zmielony  pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 300 g jogurtu greckiego 10%
  • 4 łyżki tartego świeżego parmezanu

Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry, zarumienić porcjami na powlekanej patelni bez tłuszczuna na lekko brązowy kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać mięso i mieszając  obsmażyć przez około 5 minut. Dodać pokrjone pomidory, koncetrat pomidorowy, cynamon, oregano,  natkę pietruszki, sól morska i pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym odniy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Żaroodporne naczynie  posmarować oliwą. Połowę bakłażanów rozłożyć na dnie, przykryć sosem  mięsno-pomidorowym,  ułożyć drugą warstwę bakłażanów. Jajka rozmącić i połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać  na bakłażany, posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Smacznego!

 








środa, 17 października 2012

Kurczak z bakłażanem w sosie kokosowym

 


 

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka  curry w proszku
  •  połowa papryczki chilli
  • 2 + 2  łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

Pierś z kurczaka pokroić wmałą  kostkę, przełożyć do miseczki, dodać pastę curry, imbir, kardamon, curry, 1 łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić. Bakłażan   pokroić w cienkie półksiężyce i  podsmażać na rozgrzanej patelni na delikatnym ogniu przez 5-8 minut. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Wlać pozostałą oliwę i zeszklić pokrojoną cebulę i chilli, włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na dóżym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu przez ok 5 min. Podawa z ryżem, gotowe.

Będę jak zawsze subiektywna i powiem, danie jest przepeszneeeee. Polecam gorąco!

Smacznego:-)








poniedziałek, 02 lipca 2012

 Kurczak po prowansalsku z ryżem pomidorowym

 


 

 

 

 

 

  • 3-4 udka kurczaka
  • 5 gałązek tymianku
  • 5 gałązek oregano (możemy zastąpić suszunym)
  • 1 bakłażan
  • 3 strąki papryki (czerwona, żółta, zielona )
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 średnie pomidory
  • 150 g ryżu parabolicznego
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka

Tymianek i oregano umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać. Mięso umyć, osuszyć. Delikatnie oddzielić skórę kurczaka od mięsa, następnie równie delikatnie włożyć połowę posiekanych ziół pod poluzowaną skórę. Udka natrzeć 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem, papryką. ( Mięso zawsze przyprawiam wcześniej, przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem aby przyprawy się lepiej wchłonęły ). Kurczaka ułożyć w nasmarowanym tłuszczem  żroodpornym naczyniu. Włożyć do nagrznanego piekarnika 200°C, piec przez około 60 minut.

Paprykę, bałkażan umyć. Paprykę pokroić na większe kawałki, bałkażan w plastry, czosnek pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać z 2 łyżkami oliwy, pozostałą połową ziół, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do kurczaka na 30 minut przed końcem pieczenia. 

W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Umyte pomidory pokroić  w kosteczkę. Ugotowany ryż połączyć z koncetratem pomidorowym, pomidorami, przyprawić do smaku. Podgrzać przez chwilę.

Kurczaka podajemy z warzywami, ryżem pomidorowym. Życzę smacznego.







 

 

 

 

 

 

 


piątek, 08 czerwca 2012

 Sałatka  antipasti  z  zielonymi  szparagami


Najlepsza sałatka antipasti. Pieczone warzywa w piekarniku. Doskonała na kolację czy przystawkę. My ją wprost  uwielbiamy ! Pychotkaaaaaa!!!

 

  • 2 średnie cukinie
  • 1-2  bakłażany
  • 3 srtrąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 4-5 średnich pomidorów
  • 6+ 2 ząbki czosnku
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżek białego  ocetu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki.  Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, obrany czosnek pokroić na plastry, paprykę w większe kawałki. Pomidory pokroić w plastry. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z z bułką tartą i natką pietruszki.

Warzywa wyłożyć na dóżą blaszkę, polać  oliwą z oliwek, posolić. Rozłożyć gałązki tymianku. Na wierzch poukładać pomidory, posypując po całości mieszanką z bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 25-30 minut. Wystudzić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Do sałatki najlepiej smakuje ciabatta.

Smacznego...

środa, 02 maja 2012

  Quiche  z  bałkażanem

 


 

Ciasto na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 bakłażany
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka liści bazylii
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

 Składniki na ciasto szybko  zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Bakłażan, cukinię, marchew, por, umyć. Bałkażana i cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie paski.

Marchew pokroić na ukos w plastry, por w krążki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej  patelni z oliwą przez 5-8 minut.

Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną quiche  formę (brzegi także) ceramiczną o Ø 26 cm, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, piec 15- 20 minut na złoty kolor.

Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, roztrzepać, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Dodać posiekaną bazylię.

Po upieczeniu, na cisto wyłożyć podsmażone warzywa, polać masą jajeczną, posypać pokruszoną fetą lub innym tartym serem. Piec 30 minut w 180°C.

Smacznego :)

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

   Bakłażan  z  kaszą  bulgur


Super smaczny pomysł na bakłażana. Danie bezmięsne- wegetariańskie. Wyrazista w smaku, zdrowa, kasza bulgur z suszonymi morelami, pomidorami, przyprawiona cynamonem. Całość w połączeniu z sosem  jogurtowo- imbirowym daje niesamowity smak.

Kaszę bulgur można zamienić na kaszę kuskus, ryż. Robiłam to danie kilkakrotnie i polubiłam je bardzo. Polecam, jeśli lubisz niecodzienne smaki. 

  • 2 bakłażany
  • 2 łyzki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g kaszy bulgur ( gruba)
  • 200 g bulionu
  • 4 suszone pomidory
  • 10 suszonych moreli
  • połowa zielonej części pora
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sos jogourtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (około 2 cm)
  • sól morska, biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 190°C. Bakłażany umyć, przekroić w poprzek na pół, ponacinać miąższ. Posmarowć oliwą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika na 25 min.

Kaszę bulgur zalać bulionem i gotowć na małym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania bulionu (na sypko).

Mrele, suszone pomidory i porkroić. Dodaj do kaszy, doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Z upiczonych  bałkażanów wyjąć miąższ,  pokroić drobno i dodać do kaszy- wymieszać. Wnętrza bałkażanów posypać solą i pieprzem, rozłożyć farsz. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczone bałkażany podawać ciepłe z chłodnym sosem jogurtowym.

Smacznego :)


wtorek, 20 marca 2012

   Najlepszy  Gulasz  pomidorowy


 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 puszka pomidorów ( 400 g )
  • ¾ l bulionu mięsnego
  • słodka papryka w proszku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, ewentualnie  większe kawałki pokroić. Obraną cebulę pokroić w piórka. Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać.

Oliwę dobrze rozgrzać w dużej patelni,  mięso mocno podsmażyć, przyprawić solą. Dodać cebulę, czosnek. Krótko podsmażyć, dodać  przecier pomidorowy, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion i sok z pomidorów. Przyprawić papryką, pieprzem, posiekanym rozmarynem. Dusić pod przykryciem minimum 1 godzinę.

Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażana i pomidory z puszyki   w kawałki. Dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Podawać z  makaronem wstążki. 

Smacznego...

 

środa, 07 marca 2012

  Antipasti - sałatka

 


 

 

  • 2 bakłażany
  • 2 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule lub biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g sera feta
  • 1  łyżka ziół  prowansalskich
  • 2+4 oliwy z oliwek
  • 3  łyżki ocetu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, paprykę w większe kawałki, cebulę w krążki. Pieczarki jeśli są większe pokroić w ćwiardki. Wszystkie warzywa wymieszać  z oliwą, ziołami  prowansalskimi, gałązki rozmarynu. Wyłożyć na dużą formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C z funkcją grill lub termoobieg. Piec 25- 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po upieczeniu dobrze wystudzić.

Do naczynia wlać pozostałe 4 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, dodać sól, pieprz, 1 ząbek czosnku  drobno posiekany. Połączyć z warzywami, dodać pokrojoną w kostkę fetę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby sałatka  dobrze się zamarynowała, a najlepiej smakuje następnego dnia. Podawać z białym pieczywem.

 

Smacznego !


 
1 , 2