Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: zielone szparagi

środa, 18 maja 2016

Carbonara z zielonymi szparagami

 


 

3-4 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g surowego, wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 60 g sera parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczek pozostawiając same główki.

Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 - 4 minuty,  aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.

Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego parmezanu, roztrzepać widelcem.Trzymając  patelnię na małym ogniu włożyć makaron, wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać, kremowy i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.



Źródło: Kwestia Smaku. com

środa, 22 kwietnia 2015

Polędwica wieprzowa, zielone szparagi

sos z czosnku niedźwiedziego

 



 

  • 1 polęwica wieprzowa
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz lub ziołowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 g zielonych szparagów (2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy)
  • do podania ziemniaki pieczone z ziołami

Czosnek niedźwiedzi opłukać pod zimną bierzącą wodę, osuszyć i pokroić. Obraną cebulę posiekać. Na patelni rozgarzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić, posypać mąką, chwilę smażyć i zalać bulionem cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać wino i śmietanę, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Sos zmiksować.

Szparagi umyć, odciąć lub ułamać zdrewniałe końce (około 1/4  długości- zielonych nie obieramy). Na patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć szparagi, posypać delikatnie solą i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. W miedzyczasie energicznie potrząsać patelnią dla równomierenego usmażenia.

Polędwicę umyć, usunąć błonki, osuszyć, pokroić na 1,5-2 cm plastry, spłaszczyć dłońmni. Na patelni rozgrzać dobrze oliwę, włożyć plastry polędwicy, smażyć na wysokim ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia można dodać łyżkę masła. Przyprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Polędwiczki podajemy z sosem, z smażonymi szparagami, i naprzykład pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego.

 

poniedziałek, 10 czerwca 2013

 

Szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek

z rozmarynem i kremowym sosem musztardowym


 

 

 

 

• 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g) lub 4 steki  minutowe  (pokrojone w op. Hähnchen  minutensteak)        
• 8 cienkich plasterków wędzonego baconu
• 4 gałązki rozmarynu
• oliwa extra vergine, sól i pieprz

Kremowy sos musztardowy z miodem:

• 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
• 1 łyżka miodu
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• sól i pieprz

Dodatki: ugotowane młode ziemniaki podsmażone z rozmarynem i tymiankiem

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Gotowe danie podajemy z ziemniakami. Danie jest wspaniałe w smakum, pochodzi ze strony Kwestii Smaku.com.

SMACZNEGO!

 

 

 


poniedziałek, 03 czerwca 2013

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Z młodymi ziemniakami i pomidorowym sosem BBQ.

 


 

 

 

 



• 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
• 4 udka lub 8 pałek  z kurczaka
• pęczek zielonych szparagów
• oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony pieprz
• kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• kilka gałązek oregano lub tymianku

Sos BBQ:

• 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka sosu worcestershire
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) - opcjonalnie

Wszystkie składniki sosu zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułożyć w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka położyć na desce do krojenia skórką do dołu i ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać do około 1/3 wysokości szparaga. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano i piec przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów). Danie delikatnie przemieszać i nałożyć na talerze.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. com


piątek, 24 maja 2013

Sałatka z zielonych szparagów i ziemniaków

 


 

  • pęczek zielonych szparagów (500 g )
  • około 500 g ziemniaków
  • 150- 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z limonki
  • około 2-3 łyżki posiekanego świeżgo kopreku

Ziemniaki ugotować w łupinkach. Wystudzić. Zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, jeśli jest potrzeba (gdy są grubsze) obrać 1/3 od dołu. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru 3-4 minuty. Wystudzić. Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w plasterki, połączyć z szparagami. Dodać jogurt, majonez, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki. Schłodzić. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla- ryb, mięsa, lub jako danie samodzielne. Życzę smacznego !