Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: truskawki

czwartek, 25 maja 2017

Tort komunijny

 



Biszkopt: (można upiec dzień wcześniej)

  • 15 jajek (ocieplone w tem. pokojowej)
  • 450 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 300 g mąki tortowej

Masa z marscapone:

  • 1 kg serka marcapone
  • 1,2 l śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 1 szklanka cukru pudru

Owoce:

  • 500 g truskawek
  • 500 g malin
  • 300 g borówki amerykańskiej

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody z 1 łyżką soku z cytryny

Dekoracja:

  • gotowy opłatek personalizowany
  • gotowe figurki z masy cukrowej

Forma o wymiarach: 42 x 29 x 7 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia

 

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez następne 5-8 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub trzepaczki, tak aby składniki się połączyły. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w temperaturze  170ºC przez około 35 - 40 minut,  do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Każdy blat nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na szytywno (uważając, by jej nie przebić), z cukrem pudrem. Mascrpone przełożyć do większej miski i krótko zmiksować, połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

Pierwszy blat umieścić na sztywnej podkładce lub tacy, skropić nasączeniem, posmarować jedną cześcią masy z marscapone (pamietając o zostawieniu na posmarowanie boków). Ułożyć owoce wedle własnego uznaia: mogą być wymieszene lub ułożyć odzielnie partiami. Całą czynność powtarzamy, do skończenia się składników. Cały tort posmarować ostatnią cześcią masy z marscapone. Udekorować. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez cała noc. 


 

 

wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto z rabarbarem i truskawakmi

 



 

  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilliowego

Masa kokosowa:

  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na małe kawałki. Formę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszysty krem, następnie dodawać kolejno 2 jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Odłożyć 2 łyżki ciasta do miseczki. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozsmarować, po czym rozłożyć rabarbari truskawki.

Masa kokosowa: do odłożonego ciasta dodać  jajko, cukier, kwaśną śmietanę, wiórki kokosowe, krótko zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na ciasto z owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. 

wtorek, 04 kwietnia 2017

Tort Raffaello




Biszkopt
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 750 g mascarpone (zimnego)
  • 200 g białej czekolady
Warstwa owocowa
  • 500g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny + szczypta skórki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nasączenie i dekoracja
  • 4 - 5 łyżek likieru amaretto
  • 75 g wiórków kokosowych, świeża truskawka, pralinki kokosowe



Dno formy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż białka będą gęste i błyszcząc, ubijając dodawać stopniowo żółtka. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, za każdym razem krótko zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC. Piec przez 30 minut, wyjąć z piekarnika i energicznie upuścić na blat. Ostudzić.

Masa kokosowa: (można przygotować dzień wcześniej), mleko kokosowe zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszając. Wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe, pod koniec dodać likier kokosowy. Odstawić z ognia, dodać połamaną  białą czekoladę, roztopić i dokładnie wystudzić ( najlepiej schłodzić w lodówce). 
Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu użycia.
Warstwa owocowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. 2/3 ilości truskawek włożyć do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem i zmiksować blenderem. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 2 łyżeczki mąki ziemniacznej w przypadku mrożonych), wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Dokładnie ostudzić.
Przełożenie: biszkopt pokroić na 3 blaty. Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a trzecią na posmarowanie z wierzchu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze skropić likierem,  wyłożyć ostudzone owoce, oraz masę kokosową. Czynność powtórzyć z drugim blatem. Na koniec ukłożyć 3 blat, następnie cały tort posmarować pozostalą masą kokosową i obłożyć go wiórkami kokosowymi, wstawić na  1-3 godziny do lodówki, udekorować.

Tort można też zrobić w wersji bez owoców lub użyć jagód (świeżych lub mrożonych), mango lub ananasa z puszki. Tort można obłożyć białą masą cukrową i udekorować ozdobami wykonanymi z masy cukrowej.



Żródło: Kwestia smaku.com

poniedziałek, 27 lutego 2017

Tort Royal z truskawkami

 


 

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

Beza

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki
  • 200 g truskawek
  • 200 g dżemu truskawkowego

Krem orzechowy

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
Krem biała trufla
  • 200 g białej czekolady
  • 350 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
Nasączenie
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki Malibu

Dekoracja

  • około 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach



Biazkopt: jajka ocieplić w temperatury pokojowej. Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C. Oddzielić białka od żółtek. 4 białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając około 6-7 minut. Następnie dodawać po jednym żółtku ( 7 sztuk) nadalcały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać 1/3 do ubitych jajek (ponownie przesiać przez sitko) i delikatnie wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować. Dodać resztę mąki i wymieszać delikatnie trzapaczką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec 25 minut, po upieczniu wystudzić.

Beza: piekarnik nagrzać do 170°C. Na papieprze do pieczenia narysować krąg o średnicy 24 cm, ułożyć na blaszce. Białka wlać do czystej, suchej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce drobny cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez kilkanaście sekund do połączenia się składników, bezę wyłożyć na narysowany krąg. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC, i piec jeszcze przez 20 minut. Wystudzić. Truskawki: umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na plasterki.
Krem orzechowy: do miski włożyć masło orzechowe, kawę, pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder. Ubijać przez około 2 - 3 minuty, aż masa stanie napuszona. Dodać mascarpone i miód, miksować jeszcze przez około 1 minutę aż krem będzie puszysty.
Krem biała trufla: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej- i do ciepłej czekolady dodawać po łyżce mascarpone (wcześniej wyciągnięty z lodówki), za każdym razem mieszając energicznie łyżką.  Ubić śmietankę razem z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Nasączenie: biszkopt przekroić na 2 blaty (dolny może być nieco grubszy). Dolny blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, posmarować dżemem, ułożyć truskawki a następnie 3/4 kremu biała trufla. Położyć drugi krążek, nasączyć pozostałym Malubu z sokiem z cytyny, wyłożyć krem z masła orzechowego i posypać  1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej w granulkach.
Boki tortu posmarować resztą białego kremu, na wierzchu położyć bezę. Boki posypać kawą w grnulkach. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Źródło: Kwestia Smaku. com



sobota, 25 czerwca 2016

Sernik z truskawkami i kruszonką


 

 

  • 250 g mąki
  • 1/2 szyklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 800 g zmielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania

 

Do miski wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Zmiksować składniki na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Piekarnik nagrzać do 180º C. Prostokątną formę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub 24 x 24 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować  twaróg z cukrem, budyniem, cukrem wanilinowym i jajkiem na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić palcami spód oraz ok. 2 cm boków. Na spód z ciasta wyłożyć masę serową, na wierzchu położyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, pokruszyć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia smaku.com

sobota, 14 maja 2016

Tort z rabarbarem i truskawkami

 


 

 

Biszkopt:
  • 5 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 30 g roztopionego masła
Przełożenie:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • ok. 1/3 szklanki rumu kokosowego Malibu
Krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimna)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
  •  świeże truskawki, pokruszona beza

Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć  papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.Całe jajka ubijać razem z cukrem pudrem przez około 10 minut na puszysty, gęsty i jasny krem. Mąkę przesiać do ubitego kremu i delikatnie wymieszać szpatułką (mąkę najlepiej dodać w  2  porcjach i po każdej porcji delikatnie wymieszać lub krótko miksować na najmniejszych obrotach miksera). Dodać rozpuszczone oraz ostudzone masło i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

 Rabarbar umyć, odciąć najbardziej zielone części rabarbaru. Resztę najbardziej różowych części łodyg pokroić na kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, skropić limonką, dodać ziarenka z wanilii (ekstrakt lub cukier wanilinowy), wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec przez 20 minut.

Ostudzić, następnie delikatnie wyjąć rabarbar z formy, do soku powstałego z pieczenia rabarbaru dodać połowę rumu Malibu wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Mieszając podgrzewać aż syrop zgęstnieje. Przełożyć go do rabarbaru i  tak pozostawić.

 Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder ubić na gęsty i puszysty krem (ok. 5 minut). .

 Po ostudzeniu biszkoptu przekroić go na 2 blaty. Pierwszy posmarować zmiksowanymi truskawkami, wyłożyć rabarbar wraz z gęstym syropem. Przykryć połową kremu, położyć drugi krążek, nasączyć go resztą Malibu i obłożyć resztą kremu mascarpone. Boki tortu obłożyć pokruszoną bezą. Wierzch udekorować świeżymi truskawkami. Można też cały tort posypać pokruszoną bezą.

 

Źródło:Kwestia Smaku.com

środa, 24 lutego 2016

Orzeźwiający tort truskawkowy

 


 

Biszkopt:

  • 50 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

 

Krem truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 200 + 200 g śmietanki kremówki
  • 500 g zsiadłego mleka (Dickmilch)
  • 6 pałatków żelatyny
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Dwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyć gorącą wodą, skórkę zetrzeć na tarce. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, cukrem waniliowym i 100 g cukru. Cały czas ubijąc mikserem, dodawać pojedyńczo żółtka., następnie dodać otartą skórkę z cytryny. Na koniec wmieszać delikatynymi ruchami łopatki, mąkę z proszkiem. Ciasto wylać do formy (24-26 cm ø), wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, piec 25-30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (około 5 minut). Truskawki umyć, pokroić na połówki lub na ćwiartki. Wycisnąć sok z cytryny i krótko zagotować z 100 g cukru, lekko wystudzić, dodać wyciśniętą z  wody żelatynę i wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki zsiadłego mleka i szybko wymieszać trzepaczką, po czym dodać pozostałe zsiadłe mleko i dokłdnie połączyć. Na koniec dodać ubitą na sztywno 200 g śmetany oraz połowę truskawek, wymieszać delikatnymi ruchami.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki, pierwszy ułożyć na paterze, przypiąć wokół obręcz do tortu. Wyłożyc masę truskawkową, przykryć drugim krążkiem i delikatnie przycisnąć. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.

Po schłodzeniu zdjąć obręcz. Ubić na sztywno pozostałą  śmietanę, posmarować cały tort i wygładzić. Posypać czekoladą i udekorować pozostałymi truskawkami. Polecam gorąco!


 


Tagi: truskawki
23:44, ginam35 , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 kwietnia 2015

  Pavlova

 


 

 

 

 

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny

Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Szpatułką nałożyć na kręgi pianę, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski i mocno schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć z lodówki, wsypać cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyćna wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem.

 

 

niedziela, 29 marca 2015

Tort jogurtowy z truskawkami

 


 

 

 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poza tym:

  • 500 g truskawek
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 9 płatków żelatyny
  • 250 g śmietany kremówki schłodzonej
  • 100 g cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Formę o wymiarach 26 cm ø, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, po czym dodać żółtka. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wmieszać delikatnie szpatułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec 15-20 minut. Wystudzić na kratce. Z biszkoptu zkroić cienką warstwę i pokruszyć, zachować. 

Galaretkę truskawkową przugotować według wskazówek na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce do momentu tężenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki pokroić na mniejsze części (kilka zostawić do dekoracji). Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni. Wokół biszkoptu zapiąć obręcz do tortów. Jogurt grecki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w zimnej, po czym wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszć. Połączyć z pozostałym jogurtem, energicznie mieszając. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie wymieszać. 8 łyżek kremu jogurtowego posmarować biszkopt, rozłożyć truskawki, następnie zrobić kleksy 1/3 tężejącej galaretki. Ponownie wyłożyć kleksami połowę kremu jogurtowego i  1/3 tężejącej galaretki. Czynność powtórzyć z pozostałym kremem i galaretką, zrobić dwie ósemki widelcem. Wierzch posypać płatkami migdałów i odłożonymi okruszkami biszkoptu, udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 

 

 



 


środa, 09 lipca 2014

Truskawkowe mini serniczki na spodzie z ciasteczek

 



 

Składniki, 12 sztuk:

Spód:

  •  150 g ciastek maślanych
  •  50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  •  500 g zmielonego sera na sernik
  •  3/4 szklanki cukru lub mniej
  •  1 łyżka cukru wanilinowego
  •  2 łyżki budyniu w proszku (truskawkowego lub malinowego) lub mąki ziemniaczanej
  •  2 jajka

oraz:

  • około 300 g truskawek

 

Migdałowa kruszonka:

  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru

 

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150 C ° (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę, zmiksować na małych obrotach miksera (przez około 30 sekund) do połączenia się składników. Dodać jajka i ponownie miksować 30 sekund.

Masę serową wyłożyć na  spód z ciasteczek. Na wierzchu ułożyć połówki. Wymieszać składniki migdałowej kruszonki i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minutStopniowo wyjmować z piekarnika. Wystudzić. Mini serniczki są przepyszne, a pochodzą ze strony Kwestii Smaku.com

środa, 02 lipca 2014

Kurczak z truskawkami







Kurczak: ( 2 porcje)

  • 300 g filetów z kurczaka (2 małe sztuki)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka listków rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki



Sos balsamiczny i truskawki:

  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  •  sól i pieprz
  • ok. 1 szklanka pokrojonych truskawek


Sałatka:

  • garść rukoli z fetą i winegretem 

 

Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, włożyć do miseczki, dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej).

Do drugiej miseczki włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać.

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, ułożyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę  i grillować przez następne 4 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół  minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety. Życzę smacznego!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com





 





poniedziałek, 24 lutego 2014

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami


 

Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g mąki ziemniacznej
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa serowa z truskawkami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g chudego sera twarogowego
  • 80 g cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • 50 g ciemnej czekolady
  • kilka truskawek

Ciasto czekoladowe: tortownicę o wymiarach 24 cm ø lub 26, posmarować masłem, brzegi obsypać cukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodawać pojedyńczo jajka na przemian z mąką ziemniaczaną, oraz roztopioną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC, piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, po kilkunastu minutach zdjąć obręcz, dobrze wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa serowa: truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki (kilka odłożyć do dekoracji). Mascarpone, ser twarogowy, sok z cytryny, cukier, chwilę zmiksować do połączenia się składników, po czym dodać kawałki truskawek i delikatnie wymieszać. Dolny blat ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz do tortu, rosmarować połowę masy serowej. Następnie przykryć drugim blatem.
Posmarować pozostałą część masy serowej. Schładzać w lodówce przez dwie godziny.

50 g czekolady roztopić w kapieli wodnej, następnie wylać na blaszkę tworząc kwadrat około 15 cm x 15 cm, odczekać aż czekolada ztwardnieje. Gdy jest twarda, ostrym narzędziem np. metalową dosć ostrą łapatką, zcinamy z powichrzni wiórki, lub ruloniki. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, ułożyć połówki truskawek, posypać wiórkami z czekolady. Smacznego.

piątek, 14 lutego 2014

Tort serce

 


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 90 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem truskawkowy:

  • 400 g truskawek
  • 200 g zsiadłego mleka (Dickmilch)
  • 45 g cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • serduszka do dekoracji

 Piekarnik nagrzać do 180°C. Żółtka odzielić od białek. Żółtka ubić  z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mielonymi migdałami. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z szczyptą soli, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wyłożyć do formy (wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką) w kształcie serca lub tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawi do piekarnika, piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, biszkopt przekroić raz, wzdłuż. Dolną cześć ułożyć na paterze.

Krem truskawkowy: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki. 300 g zmiksować (odłożyć 4 łyżki), pozostałe pokroić w plasterki. Zsiadłe mleko wymieszać z miksowanymi truskawkami i z cukrem. Żelatynę wycisnąć,z nadmiaru wody i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu. Dodać 3 łyżki kremu truskawkowego, wymieszać, następnie połączyć z pozostałym kremem. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno śmietanę.

Odłożone 4 łyżki musu truskawkowego rozsmarować na biszkopcie, ułożyć plasterki truskawek, następnie rozmarować 1/3 kremu truskawkowego. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Tort posmarować pozostałym  kremem, udekorować według własnego uznania. Schładzać przez 4 godziny. Do zrobienia różyczek użyłam rękawa cukierniczego z tylką w kształcie większej gwiazdki.


piątek, 05 lipca 2013

 Sałatka królewska

 


 

 

4-5 porcji:

  • 1 opakowanie rukoli
  • płówka sałaty lollo rosso lub innej
  • 1 strąk papryki
  • około 250 g małych pomidorków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestki
  • kilka truskawek
  • około 20 sztuk krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego białego lub ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. (dressing przygotowuję zawsze dużo wcześniej, jest wtedy bardziej intesywny w smaku).

Jajka ugotować na twardo. Krewetki rozmrozić, pozbawić głów jeśli posiadały, obrać z pancerzy (oprócz ogonków), umyć i  osuszyć. Krewetki usmażyć z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy (około 3 minuty). Ostudzić.

Słonecznik wsypać na małą suchą patelnię (bez dodawania tłuszczu) i uprażyć na lekko brązowy kolor. Wystudzić.

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Umyte truskawki pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kosteczkę, umyte pomidory  kroimy w ćwiardki, paprykę w paski, a jajka pokroić w ósemki.

Następnie na jednej dużej paterze lub czterech talerzach rozkładamy kolejno rukolę, porwane kawałki innej sałaty, paprykę, pomidory, krewetki, oliwki ,fetę, czerwoną cebulę, truskawki, posypujemy uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki. 

Sałatę polać dressingiem. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z bagietką. Sałatka jest rewelacyjna. Polecam serdecznie!

Warzywa można zmieniać na takie, które akurat mamy w lodówce lub takie które lubimy. Jeśli nie lubimy krewetek można je zastąpić tuńczykiem, podsmażonym kurczkiem w kawałkach, podsmażonymi pieczrkami.

Życzę Smacznego!


niedziela, 09 czerwca 2013

Tiramisu z rabarbarem i  truskawkami

 


 

 

 

  • 150 rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 9 podłużnych biszkoptów
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar umyć pokroić w kostkę. Do garnka wsypać 50 g cukru, skarmelizować, po czym dodać połowę truskawek i rabarberu. Dusić przez 5 minut, mieszając. Następnie dodać pozostałe truskawki i rabarbar i gotować jeszcze przez 1 minutę. Schłodzić.

Sok połączyć z likierem, skropić biszkopty poukładane w formie. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy- wymieszać. Masę serową wyłożyć nierówno na biszkopty. Na wierzch rozłożyć konfiturę truskawkowo- rabarberową. Schłodzić minimum 2 godziny.

środa, 01 maja 2013

Sernik biało - czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

 na spodzie z kruchych ciastek


 

 

 

 

 

 

 

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 1-2  łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g  twarogu (użyłam chudego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 białko jajka
  • 150 g ciemnej czekolady

 Dekoracja:

  • 400-500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej

 Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć   papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.

Truskawki umyć i osuszyć. Około 150 g truskawek (bez szczypułek) zmiksować z 1 łyżką cukru i posmarować wierzch zastygniętego sernika (2 łyżki odłożyć). Ułożyć plasterki truskawek  i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić kleksy z odłożonch zmiksowanych truskawek i udekorować połówkami truskawek. Przed pokrojeniem zdjąć obręcz. Sernik dekorowałam bitą śmietaną i truskawkami w dniu podania. Deser jest przyszny i pochodzi z Kwestii Smaku.com. 

środa, 20 marca 2013

Sałatka z krewetkami i awokado

 


 

  • 250 g krewetek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków cherry
  • połowa sałaty lodowej
  • kilka truskawek
  • posiekana natka pietruszka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Vinegret :

  • 5 łyżek octu balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • połowa czerwonej  cebuli

Krewetki umyć i  osuszyć. Umyte awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach, pestkę podważyć  lekko nożem i ją wyjąć. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Pomidorki przepołowić. Trskawki umyć i pokroić w plasterki. Umytą sałatę osuszyć, porawać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki  vinegretu włożyć do słoiczka (cebulę drobno posiekać), energicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy usmażyć krewetki 1-2 minuty, posypać natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.

Sałatę, awokado, krewetki, truskawki i sos winegret, delikatnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego !



środa, 04 lipca 2012

  Smoothie truskawkowe





 

  • 500 g truskawek
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kostek lodu
  • mięta do dekoracji

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. Napełnić szklanki, udekorować miętą.

sobota, 23 czerwca 2012

 Ciasto  truskawkowe  z  galaretką

 


 

 Ciasto czekoladowe :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 g miękiego masła lub margaryny
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g cukru
  • 200 g mielonych dowolnych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 28 cm ø

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek ( ja dodałam również borówki amerykańskie)
  • 1 budyń waniliowy + 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ew. mięta do dekoracji

 

Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone orzechy  z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Następnie dodawać stopniowo, ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

W międzyczasie umyć, oczyścić, osuszyć truskawki, przekroić na połówki. Przygotować galaretkę i budyń według opisu na opakowaniu. Wystudzić.

Na wystudzone ciasto wyłożyć budyń, poukładać połówki truskawek. Zalać  ciasto tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.


 

czwartek, 21 czerwca 2012

 Cocktail  truskawkowy


 

Na deser, coctail idealny dla naszych milusińskich i nie tylko.

  • ok. 200 g truskawek
  • ok. 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy z cukrem, wlewamy mleko  i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Smacznego :)

Tagi: truskawki
14:36, ginam35 , Desery
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 czerwca 2012

 Muffiny  z  maślanką  i  truskawkami

 


 

 

  • 250 g truskawek
  • 100 g malin
  • 275 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 p. cukru waniliowego
  • 12 papilotek
  • cukier puder do posypania

Truskawki i maliny umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na kawałki.

Jajko, cukier, ekstrakt z wanilii, masło i maślankę, ubić na jednolitą masę. Wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem i połączyć z truskawkami.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyc do papilotek. Do każdej wcisnąć po 1-2  malin. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Muffiny po upieczeniu pozostawić przez 5 minut w formie, po czym ostrożnie wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie udekorować maliną.

Smacznego :-)

sobota, 09 czerwca 2012

   Poncz  z  Campari 

 


 

 

  • 150 ml Campari
  • 300 g truskawek
  • 100 ml syropu z kwiatu czarnego bzu ( Holunderblütensirup )
  • 500 ml schłodzonego Prosecco
  • 500 ml schłodzonego wytrawnego białego wina
  • 200 ml schłodzonej wody mineralnej
  • świeże listki mięty
  •  kilka kostek  lodu

Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do dużego szklanego naczynia. Wlać Campari i syrop z kwiatu bzu czarnego. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Po czym walać wino, prosecco, wodę i umyte listki mięty oraz kostki lodu.

poniedziałek, 14 maja 2012

 Kopuła  truskawkowo- jogurtowa

 


 Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach torcik jogurtowy z truskawkami w kształcie kopuły.     Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby masa jogurtowa dobrze stężała.

Biszkopt  czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 60 g miękiego masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 22 cm 

Masa jogurtowa :

  • 800 g  truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 kg jugurtu naturalnego 3,5%
  • 18 listków żelatyny
  • 750 g śmienki kremówki 30 %
  • 75 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tortownica o  22 cm ø

 

 Biszkopt: Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone migdały z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Ubitą na sztywno pianę dodawać stopniowo, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

Masa jogurtowa: Truskawki umyć, usunąć szypułki, wyłożyć na papierowy ręczniki, dokładnie osuszyć. Odważyć 450 g, pokroić w drobną kostkę. 9 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (5 minut). 700 g jogurtu wymieszać z 150 g cukru. Żelatynę dobrze wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia (na małym ogniu). Po czym zdjąć z płyty, dodać 3 łyżki jogurtu i ponownie połączyć dokładnie  z jogurtem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, wymieszać z jogurtem. Na koniec dodać pokrojone truskawki.

Naczynie, w kształcie kopuły (22-23 cm ø, około 3 l ), wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały poza naczynie, posmarować oliwą (np. pędzelkiem). Wyłożyć jogurt z truskawkami i wsawić na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie, namoczyć następne 9 listków żelatyny w zimnej wodzie. Po czym, wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia. Pozostałe 350 g truskawek, zmiksować blenderem z  75 g  cukru, połączyć z 300 g jogurtu. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu-wymieszać.  Połączyć dokładnie z musem truskawkowo-jogurtowym i ubitą na sztywno  300g  śmietany. Kopułę wyjąć z lodówki, wylać równomiernie mus truskawkowo-jogurtowy. Na wierzch ułożyć biszkopt (górną stroną na masę). Wstawić na noc do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić. Truskawki które pozostały do dekoracji pokroić na plastry. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Kopułe  wyjąć z lodówki, przewrócić na tortownice, zdjąć kopułę, następnie ostrożnie folię spożywczą. Posmarować śmietaną, posypać uprażonymi migdałami, udekorować truskawkami.

Smacznego :)




niedziela, 13 maja 2012

  Sangria z  truskawkami

 


 

 

 

Fantastyczny hiszpański koktajl owocowy na bazie wina.

Sangria jest orzeźwiająca, owocowa, idealna na  letnie wieczrne spotkania. Głównymi składnikami są słodkie wino owocowe, świeże owoce (pomarańcze, ananas, jabłko, winogrona, brzoskwinie, mango, melon, arbuz, cytryna, limetka i.t.p.)

  • wino sangria 1,5 l
  • wino prosecco 1,5 l ( lub inne wino musujące wytrawne)
  • około 1 kg tuskawek ( lub inne świeże owoce)
  • 3 łyżki trzcinowego brązowego cukru
  • kostki  lodu

Do dużego szklanego dzbanka wrzucamy pokrojone owoce, zasypujemy cukrem, odstawiammy na pół godziny do lodówki. Po czym zalewamy schłodzoną sangrią, prosecco dodajemy kostko lodu. Wlewamy do szczklaneczek. Na zdrowie!

 

 


wtorek, 01 maja 2012

 Sernik  z  musem  truskawkowym


 

 

 

Sernik dwuwarstwowy z białą i ciemną czekoladą, z czekoladowym brownie, z dużą ilością musu truskawkowego.

Spód brownie:

  • 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 2 duże jajka
  • 50 - 70 g zmielonych  migdałów
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Mus truskawkowy:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   
     

Ser i jajka na sernik należy ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 26 cm.

Przygotować mus truskawkowy: truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach musu truskawkowego, dokładnie zagotować i odstawić z ognia.

Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić mieszając na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać na gładką i jednolitą masę. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Przygotować masę serową: ser krótko zmiksować z mąką i cukrem, a następnie z jajkami i wanilią. Podzielić na pół i do jednej  połówki dodać roztopioną białą czekoladę, do drugiej połowy ciemną czekoladę (może być ciepła, ale nie gorąca). Czekoladę można roztopić w mikrofalówce, w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku (połamać na kosteczki i mieszając podgrzewać na minimalnym ogniu).

Masę z ciemną czekoladą wyłożyć łyżką na spód brownie, wyrównać powierzchnię. To samo zrobić z masą z białą czekoladą. Łyżeczką wyłożyć mus truskawkowy - np. w taki sposób: częściowo zagłębić łyżeczkę z musem w masie serowej, drugą łyżeczką lub palcem zsunąć mus w powstałe wgłębienie.

Wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut, aż masa będzie zastygnięta, wyłączyć piekarnik (nie otwierać) i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Można podawać po całkowitym ostudzeniu, można też dodatkowo schłodzić w lodówce aby nabrało jeszcze lepszej konsystencji.

Źródło: Kwestia Smaku.com

 
1 , 2