Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: herbatniki

niedziela, 15 lipca 2012

Kremowy sernik jagodowy na zimno z chrupiącym spodem

 


 

 

 

 

  • 300 g jagód
  • 400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 150 g cukru (ja dodałam 100 g) + 2 łyżki
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g herbatników
  • 75 g migdałów (z skórką)
  • 100 masła
  • 6 listków żelatyny*
  • 1 cytryna

* 1 listek żatyny to 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Żelatynę w pruszku należy również namoczyć w wodzie ( 5 minut ). Na 1 łyżeczkę dodajemy  2 łyżeczki wody. Rozpuszczamy w garnuszku na ciepłej płycie.

 

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm ø,  natłuścić. Masło  rozpuścić w rondelku. Migdały grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Herbatniki pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem i migdałami. Dokładnie wymieszać, wyłożyć dno tortownicy dobrze ugniatając. Włożyć na około 30 minut do lodówki.

5 listków + 1 listek żelatyny namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie (około 5 minut). Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Zetrzeć skórke. Przepołowić na pół, wycisnąć sok z jednej połówki. Śmietanę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.

Serek śmietankowy, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy, skórkę i 3 łyżki soku z cytryny dokładnie wymieszać lub utrzeć krótko mikserem. Namoczone  5 listków żelatyny wycisnąć, rozpuścić w garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, wmieszać 2 łyżki masy serowej. Po czym wymieszać z pozostałą masą serową, następnie szybko połączyć z ubitą śmienatną. Krem  wyłożyć na spód herbatnikowy-migdałowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru. Pozostały 1 listek żelatyny wycisnąć i rozpuścić w garnuszku na ciepłej płycie, dodać 1 łyżkę zmiksowanych jagód, wymieszać i połączyć z pozostałymi jagodami. Jagody wylać na tęrzejącą masę serową. Tort przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!