Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: szarlotka

środa, 03 października 2012

  Szarlotka z pianką

 


 

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żołtek
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 plaskie łyżeczki proszku do pieczena, szczypta soli

Pianka z białek:

  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru

Nadzienie:

  •  1 kg kwaskowatych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Makę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiać do  miski. Dodać pokrojone na kawałki masło, żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników, ale nie należy ciasta  wyrabiać zbyt długo. Następnie ¼ ciasta  zawinać w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a pozostałym ¾ ciasta wyłożyć dno (nasmarowanej tłuszczem) tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jeśli jest taka potrzeba lekko odcisnąć sok i wymieszać z cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.

Tortownicę z ciastem wyjąć z lodowki, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i podpiec 10 minut. Podpieczony spód lekko przestudzić.

Białka ubić na sztywno,  stopniowo dodawać  cukier ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć ubitą pianą z białek, następnie na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach podmrożone  ciasto. Piec 50-60 minut w 180°C.





Tagi: szarlotka
22:47, ginam35 , Ciasta
Link Komentarze (3) »