Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: jagody

wtorek, 06 czerwca 2017

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 145 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • owoce: maliny, jagody

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodawać stopniowo jajka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą na przemian z jogurtem. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, do otrzymania złocistego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.

 





czwartek, 25 maja 2017

Tort komunijny

 



Biszkopt: (można upiec dzień wcześniej)

  • 15 jajek (ocieplone w tem. pokojowej)
  • 450 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 300 g mąki tortowej

Masa z marscapone:

  • 1 kg serka marcapone
  • 1,2 l śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 1 szklanka cukru pudru

Owoce:

  • 500 g truskawek
  • 500 g malin
  • 300 g borówki amerykańskiej

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody z 1 łyżką soku z cytryny

Dekoracja:

  • gotowy opłatek personalizowany
  • gotowe figurki z masy cukrowej

Forma o wymiarach: 42 x 29 x 7 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia

 

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez następne 5-8 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub trzepaczki, tak aby składniki się połączyły. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w temperaturze  170ºC przez około 35 - 40 minut,  do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Każdy blat nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na szytywno (uważając, by jej nie przebić), z cukrem pudrem. Mascrpone przełożyć do większej miski i krótko zmiksować, połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

Pierwszy blat umieścić na sztywnej podkładce lub tacy, skropić nasączeniem, posmarować jedną cześcią masy z marscapone (pamietając o zostawieniu na posmarowanie boków). Ułożyć owoce wedle własnego uznaia: mogą być wymieszene lub ułożyć odzielnie partiami. Całą czynność powtarzamy, do skończenia się składników. Cały tort posmarować ostatnią cześcią masy z marscapone. Udekorować. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez cała noc. 


 

 

środa, 30 lipca 2014

Schichtdessert von Uti

Deser jogurtowy na spodzie z ciasteczek

z jagodami i karmelem

 


 4 porcje:

  • 8 herbatników
  • 4 cukierki krówki
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g owoców np, jagody, maliny, truskawaki
  • 4 szklanki

Sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżki masła

Do rondelka wsypać cukier, rozpuścić do momentu aż zacznie uzyskiwać brązowy kolor (uważamy aby nie przypalić). Rondel zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać, wstawić ponownie na ogień i gotować na umiarkowanym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien mieć jednolitą i gęstą konsystencję. Pod koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Wystudzić. Gdy nam pozostał sos karmelowy, możemy przelać do słoiczka, i przechowywać w lodówce i użyć np, do lodów.

Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i z sokiem z cytryny.

Do każdej szklanki pokruszyć po dwa herbatniki i po jednej krówce. Następnie na pokruszone herbatniki z krówką ułożyć umyte owoce ( jeśli są to truskawki pokroić na mniejsze kawałki). Nastepnie do szklaneczek rozlewamy jogurt grecki. Na wierzch polewamy wystudzony karmel. Schłodzić minimum godzinę. Smacznego.

Tagi: jagody
13:08, ginam35 , Desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie z jagodami


 

 

 

 

 

Masa serowa:


• 1 kg białego sera
• 300 g białej czekolady
• około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
• 2 duże białka jaja
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 300g jagód

Spód:

• 200 g ciasteczek czekoladowych
• 1 pełna łyżka kakao
• 70 g masła
• 50 g ciemnej czekolady

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jagody  opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą jagód. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Ciasto z malinami i mascarpone


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Masa z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250-300 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, dodawać stopniowo żółtka i oliwę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, wyłożyć na biszkopt. Owoce połączyć z tężejącą galaretką, wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na minium 4 godziny.

Ciasto jest delikatne, lekkie puszyste, pyszne! Niezmiernie łatwe i szybkie do wykonania. Warto się przekonać, a przepis pochodzi od Gosi.  ;-)

Smacznego :-)



czwartek, 09 sierpnia 2012

  Bułeczki z twarożkiem i jagodami

 


  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g + 75 g cukru
  • 3 jajka
  • 400 g twarożku
  • 150 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 300 g jagód
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia

Mąkę, proszek do pieczenia,  75 g cukru, 1 jajko, 150 g twarożku, mleko, olej, sól, składniki połączyć przy użyciu miksera z końcówką (widełki) do wyrabiania ciasta. Dłonie posypać mąką i  uformować z cista około 12 placuszków. Rozłożyć na blaszce (potrzebne są dwie) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostały twarożek 250 g, kwaśną śmietanę, 2 jajka, budyń, 75 g cukru, składniki dobrze połączyć. Rozłożyć na 12 placuszki i posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, i piec 20-25 minut.

Smacznego :-)

niedziela, 15 lipca 2012

Kremowy sernik jagodowy na zimno z chrupiącym spodem

 


 

 

 

 

  • 300 g jagód
  • 400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 150 g cukru (ja dodałam 100 g) + 2 łyżki
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g herbatników
  • 75 g migdałów (z skórką)
  • 100 masła
  • 6 listków żelatyny*
  • 1 cytryna

* 1 listek żatyny to 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Żelatynę w pruszku należy również namoczyć w wodzie ( 5 minut ). Na 1 łyżeczkę dodajemy  2 łyżeczki wody. Rozpuszczamy w garnuszku na ciepłej płycie.

 

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm ø,  natłuścić. Masło  rozpuścić w rondelku. Migdały grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Herbatniki pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem i migdałami. Dokładnie wymieszać, wyłożyć dno tortownicy dobrze ugniatając. Włożyć na około 30 minut do lodówki.

5 listków + 1 listek żelatyny namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie (około 5 minut). Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Zetrzeć skórke. Przepołowić na pół, wycisnąć sok z jednej połówki. Śmietanę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.

Serek śmietankowy, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy, skórkę i 3 łyżki soku z cytryny dokładnie wymieszać lub utrzeć krótko mikserem. Namoczone  5 listków żelatyny wycisnąć, rozpuścić w garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, wmieszać 2 łyżki masy serowej. Po czym wymieszać z pozostałą masą serową, następnie szybko połączyć z ubitą śmienatną. Krem  wyłożyć na spód herbatnikowy-migdałowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru. Pozostały 1 listek żelatyny wycisnąć i rozpuścić w garnuszku na ciepłej płycie, dodać 1 łyżkę zmiksowanych jagód, wymieszać i połączyć z pozostałymi jagodami. Jagody wylać na tęrzejącą masę serową. Tort przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!