Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: Koper

piątek, 12 sierpnia 2016

Zupa ogórkowa

 


  • 2 skrzydełka lub (udko kurczaka, żeberka)
  • por, kawałek selera, korzeń pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 młode marchewki
  • 3- 4 ziemniaki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ugotować wywar z mięsa, selera, pora około godziny.Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić  ogórki w cienkie plasterki, dodać do zupy, gotować 5 minut. Na koniec dodać śmietanę, masło oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku. Zupę można zagęścić mąką.

Tagi: Koper marchew
20:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 czerwca 2016

Szparagi z makaronem

 


 

4 porcje:

  • 500 g szparagów
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • koperek do posypania
  • sól, biały pieprz

Makaron ugotować według wkazówek na opakowaniu. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć i pokroić na około 3 cm kawałki. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szparagi i czosnek, posypać solą i  smażyć na delikatnym ogniu przez około 10 minut. Gdy szparagi są miękkie dodać ugotowany makaron (łyżką cedzakową prosto z garnka w którym się gotował), tarty ser, sok z cytryny, pieprz do smaku. Delikatnie wymieszać, posypać koperekiem, podawać na głębokich talerzach. Smacznego.

poniedziałek, 18 listopada 2013

Schupfnudeln (niemieckie kluski ziemniaczane) z kiszoną kapustą

 


 

Schupfnudeln:

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól morska, szczypta gałki muszkatołowej

Ugotowane ziemniaki przcisnąć przez praskę, wystudzić. Ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką, mąką ziemniaczaną, solą i gałką do smaku, wszystkie składniki dobrze połączyć. W razie potrzeby dosypać mąki, ciasto nie może być klejące. Z ciasta uformować długie ruloniki o grubości 3 -4 cm, następnie pokroić w 0,5- 1 cm kawałki i uformować rękoma lub na stolnicy posypanej mąką spiczaste kluseczki. Kluseczki włożyć do posolonej gotującej wody na 3-4 minuty, do momentu gdy wypłyną na wierzch. Odcedzić.

 Schupfnudeln selber machen - so geht's - schupfnudeln

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g schabu wędzonego peklowanego (Kasseler)
  • 200 g kwaśnej śmietany 24% (Schmand)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 100 ml bulionu
  • 70 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą parykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Schab peklowany pokroić w kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć odcedzone kluseczki, podsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodać pokrjony schab i r ownież podsmażyć, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą oliwę, kapustę, kminek i wino, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze 5 minut. Następnie wmieszać kwaśną śmietanę, bulion, chwilę podgrzewać po czym wlać bulion, dodać kluseczki i schab- podgrzać i posypać koperkiem. Danie można podać nie dodając mięsa, ja osobiście taką wersję lubię najbardziej czyli, bezmięsną. Gotowe, i smacznego. Pychotka!

 

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

aleria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxformować szpiczaste końcówki.
poniedziałek, 02 września 2013

Łosoś z warzywami w sosie koperkowym

 


 

 

  • 500 g łososia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml śmietanki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 


Paprykę i cukinię umyć. Paprykę  pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszyskie warzywa zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Posypać mąką, chwilę podsmażając, wlać bulion, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać koperek.

Rybę opłukać pod bierzącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 kawałków. Usmażyć na pozostałej oliwie 2-3 minuty z każdej strony, przyprawić solą i pieprzem. Łososia podajemy z warzywami w sosie  koperkowym  i jako dodatek np. ziemniaki lub ryż. SMACZNEGO!


piątek, 09 sierpnia 2013

 Sałatka z tortellini i brokułami

 


 

 

  • 1 op. tortellini (smak dowolny)
  • 1 brokuł

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe ząbki czosmku
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Brokuł ugotować al'dente i po ostudzeniu dzielimy na różyczki. 

Przygotować sos: Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Tortellini wymieszać delikatnie z brokułami, polać sosem czosnkowym. Sałatka jest błyskawiczna do zrobienia i oczywiście pyszna. Smacznego!

 

środa, 08 maja 2013

Tarta na cieście francuskim z łososiem i szparagami

 


 


 

  • 300 g łososia bez skóry
  • 500 g szparagów
  • 1 rolka ciasta francuskiego 270 g
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • około 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, pokroić na małe kawałki i, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 8-10 minut.Odcedzić.

Ciasto wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Do naczynia wbić jajka, dodać śmietanę, koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tortownicę z odpinaną obręczą (26 cm ø), wyłożyć ciastem francuskim. Wystające brzegi ciasta obciąć i wlepić w brakujące brzegi obręczy. Posypać bułką tartą. Rozłożyć kawałki szpargów, łososia, polać masą jajeczną- koperkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

czwartek, 11 kwietnia 2013

 

Spaghettini z tuńczykiem i koprekiem

 


 

  • 200 g makaronu spaghettini
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • otarta skórka z połowy wyparzonej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiakanego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • parmezan

 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać i lekko usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodać tuńczyk wraz z olejem, orzeszki piniowe, otartą skórkę z cytryny, makaron. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem.  Podgrzewać przez 2 minuty. Posypać koperkiem. Podajemy na głębokich talerzach, posypujemy  świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

sobota, 23 marca 2013

Sałatka ze śledzi,

marynowanej papryki i czerwonej cebuli


 

  • 4 filety śledziowe (matjasy)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 małe jabłko
  • 4 marynowane papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku. Filety pokroić na małe kawałki. Jabłko i cebulę obrać  i pokroić w kosteczkę. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, jabłko, majonez, jogurt doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym koperkiem. 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com (z małymi zmianami)

czwartek, 14 marca 2013

Krupnik

 


 

  • kości wieprzowe lub drobiowe
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • połowa pora
  • liść laurowy
  • koperek, natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kości i włoszczyzę, listek laurowy, sól, pieprz, zalać 1,5 -2 litry wody i ugotować wywar na małym ogniu.Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodać: kaszę (perzepłukaną zimną wodą), pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, por, pokrojony czosnek. Gotowć 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i koperek.

Smacznego !