Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: whisky

niedziela, 30 grudnia 2012

Śledzie marynowane w przyprawach korzennych z whisky

Doskonała przekąska na sylwestrową noc

 


 





 

  • 400 g  filetów śledziowych w oleju  (matjasy)
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 180 ml oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego)
  • 1 mała cebula

 

Przyprawy:

  • 1 listek laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ja dodałam 1 łyżeczkę kolendry w ziarenkach)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 

Śledzie wyjąć z opakowania, pokroić na kawałki.

Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 180 ml oleju lnianego. Odstawić.

Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kolendry i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Przełożyć do zalewy i wymieszać. Śledzie układać  w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni. Przed podaniem ułożyć na  półmisku.

Smacznego ;-)



Źródło: Kwestia smaku



sobota, 25 lutego 2012

Czekoladowy  tort  truflowy  z whisky


 

Ciasto czekoladowe:

  • 125 ml mleka
  • 100 g  gorzkiej  czekolady
  • 250 g masła
  • 25o g mąki
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 50 g kakao
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina soli
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 150 ml whisky
  • 2 łyżki kakao

Mleko podgrzać, dodać 100 g czekolady, rozpuścić. Wystudzić. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, utrzeć na puszysty krem. Dodawać kolejno jajka, na przemian z 50 g mąki ziemniaczanej. Przesiać pozostałe składniki: 50 g mąki ziemniaczanej,  mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do połaczenia  się składników. Na koniec dodać masę czekoladową. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem formy (26 cm). Piec około 60 minut w 175°C. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.

Śmietanę podgrzać, dodać 400 g czekolady, rozpuścić. Włożyć do lodówki na 2 godziny.                                                                   

Ciasto przekroić na dwa krążki, nasączyć  whisky. Czekoladową masę ubić na kremową konsystencję (30 sekund).  1/3 kremu posmarować spód, przykryć drugim krążkiem. Cały tort posmarować drugą cześcią kremu. Pozostałym kremem udekorować tort według własnego gustu. Schłodzić. Przed podaniem posypać  kakao.

Smacznego :)