Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kurczak

poniedziałek, 13 listopada 2017

Dynia z kurczakiem i pieczarkami

 


  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • około 500 g dyni hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu dowolnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroi na kawałki, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w mące.

Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać głęboką dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Dodać 1 łyżkę masła, włożyć kurczaka, smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, zeszlić, następnie włożyć pieczarki. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, wyłożyć na talerz. Ponownie na tą samą patelnię, włożyć dynię, łyżkę masła, posolić, smażać przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka, wlać gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka.
Dodać śmietanę, pieczarki i natkę pietruszki, gotować bez przykrycia przez ok 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia smaku.com

poniedziałek, 01 maja 2017

Roladki z kurczka z czosnkiem niedżwiedzim

 


 

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • plastry bekonu
  • wiązka czosnku niedźwiedziego
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

Piersi kurczka umyć, osuszyć, przeciąć każdą wzdłuż na pół. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Na środek mięsa ułożyć po kawałaku mozzarelli, 3-4 gałązki czosnku niedżwiedziego. Zawinąć w roladkę, każdą roladkę zawinąć plastrem bekonu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać masło. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec przez 25-30 minut. Podajemy z ziemniakami, sałatą. 

środa, 22 marca 2017

Kurczak curry z bananami

 


 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 banany
  • 2 marchewki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki migdałów bez skórki (posiekane i uprażone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać solą. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę pokroić w słupki, banany pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać kawałki kurczka i obsmażyć 2-3 minuty na mocnym ogniu, mięso zdjać z patelni. Na patelni podsamażyć cebulę, następnie dodać imbir, marchewkę i krótko zeszklić, następnie dodać czosnek, oraz curry, garam masala i chilli, krótko smażyć cały czas mieszając. Na koniec dodajemy jogurt i 150 ml wody, doprawić solą, gotować małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać usmażone mięso kurczka, banan, migdały, odsączone rodzynki i ponownie gotować na małym ogniu prze 10 minut. Doprawić do smaku solą, gotowe danie podajemy z ryżem basmati.

środa, 22 lutego 2017

Zupa grzybowa z kurczakiem

 


 

  • 500 g mrożonej mieszanki grzybowej
  • około 200 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Warzywa pokroić w kosteczkę: marchew, ziemniak, cebulę oraz czosnek. Mięso kurczka pokroić w kostkę.

Do garnaka z bulionem, włożyć  zamrożone grzyby, kawałki kurczaka, marchew, ziemniak, dodać sól orz pieprz, gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszkić, posypać łyżką mąki, chwilę smażyć po czym wlać powoli śmietanę cały czas mieszając. Zawartość patelni przelać do gotującej się zupy, gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić do smaku salą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać natkę pietruszki. 


wtorek, 11 października 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


 

 

  • 125 g makaronu wstążki 
  • 150 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Makaron ugotować  w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć, następnie dodać pokrjone suszone pomidory, na koniec dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć  przez minutę aż szpinak zwiędnie. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać  aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerze. 

 

Źródło: KwestiaSmaku





wtorek, 24 listopada 2015

Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





poniedziałek, 02 listopada 2015

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem i kurczakiem



16 muszli:

  • 1 mała pojedyncza pierś kurczaka
  •  1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta ostrej papryki lub płatków chili
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 
  • 100 g sera koziego (pleśniowego) lub gorgonzoli
  • oliwa extra vergine
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
Sos pomidorowy:
  • 1 pomidor
  • 300 g passaty (przecieru pomidorowego)
  • sól i pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Muszle ugotować al dente (około 12 minut), w osolonej wodzie. Odcedzić.
Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana, doprawić solą, pieprzem, estragonem, oregano i ostrą papryką. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec dodać  łyżkę natki pietruszki. Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać.
Sos pomidorowy:
Do rondla wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Źródło: Kwestia Smaku
 

 



czwartek, 05 marca 2015

Kurczak w pomidorach z mozzarellą


 

Składniki, 2 porcje:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
  • bazylia

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać. Każdy pokroić na 3 mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, zawinąć w plasterki szynki. Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę. Stopniowo, dodawać  pomidory wraz z sokiem i zagotować. Pomidory doprawić do smaku solą, pieprzem. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę. Można podawać z bagietką, ryżem, makaronem, kuskusem. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.






sobota, 24 stycznia 2015

Torcik sałatkowy

 


 

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych

  • 3-4 średnie marchewki

  • 3-4 ziemniaki

  • podwójny filet z kurczaka

  • 3-4 jajka

  • 4 ogórki konserwowe

  • 100g sera żółtego

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą,  peprzem i usmażyć. Wystudzić. Marchewkę, jajka, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, ziemniaki pokroić w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Majonez, jogurt naturalny i musztardę wymieszać.

Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Jeśli używamy większej tortownicy składniki należy podwoić. 

Następnie układać kolejno warstwami:

 -pieczarki kapeluszem do dołu

-pietruszka i szczypiorek

-marchewka, sól, pieprz, ugnieść łyżką ,posmarować cienko majonezem

-ziemniaki, sól, pieprz, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-mięso, ugniesć łyżką, posmarować cienko majonezem

-ogórki, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-jajka, sól, pieprz, ugnieść, posmarować cienko majonezem

-ser żółty, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

Torcik sałatkowy przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. Następnie odwinąć folię, przystawić talerz i przełożyć tortownicę do góry dnem, odpiąć obręcz. Smacznego. 



czwartek, 10 lipca 2014

Kurczak cajun na patyku

z ryżem, z marchewką i rodzynkami

 


4 porcje:

  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 8 malych filecików z piersi kurczaka
  • 500 g marchewki
  • 7 łyżek rodzynek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • ¾ l gorącego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy

Sos cajun:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka dżemu z owoców rokitnika lub z żurawuny
  • pieprz cayenne
  • sól morska

 

Rodzynki przelać ciepłą wodą, osączyć na sitku. Marchew obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić na ukośne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 
W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę wraz z marchewką. Wsypać ryż i chwilę razem smażyć. Dodać rodzynki. Wszystko zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. 
Fileciki z kurczaka umyć i osuszyć, ponabijać na patyczki do szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażać szaszłyki, 2-3 minuty obracając. W tym czasie ketchup wymieszać z dżemem z rokitnika, sosem sojowym i kuminem. Doprawić pieprzem cayenne i solą. Mięso polać przygotowanym sosem i obracając, smażyć dalsze 3-4 minuty. Szaszłyki podajemy z ryżem z marchewką i rodzynkami. Polecam gorąco i smacznego!


Tagi: kurczak
21:47, ginam35 , Kurczak
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa kokosowa z kurczakiem

 


 

 

  • 500 g piersi z kurczka
  • 500- 600 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ok. 5 cm korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Mięso kurczka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Obrany czosnek i imbir pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w paski.

Do garnka wlać mleko kokosowe, bulion, gotwać przez 10 minut. Następnie dodać kawałki kurczaka, imbir, czosnek, pędy bambusa, kurkumę. Gotować jeszcze przez około 1o minut. Przyprawić sokiem z limonki, sosem rybnym, dodać pokrojoną kolendrę. Podajemy w miseczkach, dekorując listkami koledry. Smacznego!

niedziela, 22 grudnia 2013

Filety z kurczaka z sosem pieczarkowym

 


 

  •  500 g filetów z kurczaka
  •  2 łyżeczki musztardy
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  •  1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  150 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska, serrano, szwarcwaldzka
  •  4 łyżki masła klarowanego

 

Sos pieczarkowy:

  • 2 mała cebula
  • 400 g pieczarek
  •  150 ml bulionu
  • kilka kawałków suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 kieliszek brandy lub calvadosu (opcjonalnie)
  • 80 ml śmietany 30%

 Filety z kurczaka:

Filety opłukać i dokładnie osuszyćręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinno powstać około 4 - 5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem lab wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (około 1 cm). Doprawić je solą, pieprzem, tymiankiem, wysmarować musztardą. Zawinąć w szynkę parmeńską.

Na patelni rozgrzać masło na umiarkowanym ogniu, włożyć  misęso i  smażyć na małym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura. Filety odłożyć na talerz.

Sos pieczarkowy:

Patelnię po kurczaku wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion z połamanymi na kawałeczki suszonymi grzybami, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (sos można przygotować wcześniej). Danie proste i przepyszne, a sos to po prostu bajka! Dodatkiem do dania może być kasza, ziemniaki zapiekane np. gratin, placki ziemniaczan (rösti). Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com. Smacznego.

Dodatek, surówka z świeżego selera i ananasa:

  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. 


 

wtorek, 26 listopada 2013

Kurczak tutti frutti z curry

 


 

  • 4 piersi z kurczaka po 150 g
  • 1 puszka owoców 425 g
  • 200 ml śmiatanki
  • 200 ml mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu
  • 3-4  łyżki płatków migdałowych
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska

Płatki migdałowe uprażyć krótko na suchej patelni. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso 10-12 minut.

Chili przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, papryczkę drobno pokroić.  Z owoców odlać 150 ml soku. Na głębszej patelni  podsmażyć papryczkę chili, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie  wlać mleko, śmietankę, odlany sok z owoców, oraz wsypać curry, przyprawić solą i sokiem z cytryny, sos redukować  przez 5-7  minut. Na koniec dodać owoce i ponownie podgrzać. Mięso pokroić w plastry, podajemy z ryżem i sosem pikantno- owocowym, posypując uprażonymi płatkami. Polecam gorąco.



wtorek, 12 listopada 2013

Curry z kalafiora, kurczaka w sosie kokosowym

 


 

  • połowa kalafiora
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • około 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól morsak, świeżo zmielony pieprz
  • ew. 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • świeża kolendra

Mięso umyć, osuszyć pokroić na mnejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie w głębokiej patalni, dodać kalafior rozdrobniony na różyczki, marchew pokrjoną na talarki, chwilę podsmażyć. Dodać curry, płatki chili, doprawić  sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie na drugiej patalni rozgrzać oliwę i usmażyć kawałki kurczka (około 5-7 minut). Usmażone mięso połączyć z  sosem warzywnym, chwilę podgrzać. Danie podajemy z ryżem. Smacznego.

sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Casserole z kurczakiem w piwie pszenicznym

 


 

 

 

 

 

 

 • 1,2 kg podudzi z kurczaka
•  około 600 g młodych ziemniaków
• 1 czerwona cebula
• 1 duża kolba kukurydzy ( 3/4 szklanki z puszki)
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szklanki (375 ml) piwa pszenicznego
• 1/2 cytryny
• 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, skrobi - do zagęszczenia sosu


Marynata do kurczaka:

• sól morska
• 2 łyżeczki kurkumy
• szczypta cynamonu
• 1/3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub ostrej)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy extra vergine

 

 Zdjąć skórkę z podudzi, każde naciąć nożem w 2-3 miejscach. Posypać solą, kurkumą, cynamonem i papryką. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny, ale jeśli mamy czas - na dłużej. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.

Dobrze umyte ziemniaki pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół, postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obkroić ziarna. Kolby i ziarna zachować. Piekarnik nagrzać do 200°C.

W dużym garnku, który można wstawiać do piekarnika (lub na dużej patelni) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą. Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy i posypać je cukrem. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.

Wlać piwo i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki, cebulę i ziarna kukurydzy, gotować przez minutę, następnie przykryć i wstawić do piekarnika (lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem).

Piec przez 1 godzinę. Cytrynę umyć w gąrącej wodzie. Pokroić na cząstki i wymaczać w cukrze od strony miąższu. Wyjąć garnek z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut.

Zagęszczanie sosu: odlać łyżkę wazową sosu, przelać go do miseczki, dodać mąkę i wymieszać. Wlać z powrotem na dno garnka i wmieszać.  Zagotować lub jeśli naczynie nie może być podgrzewane na ogniu - zlać cały sos z garnka i oddzielnie go zagotować, na koniec przelać do naczynia z kurczakiem. Przepis pochodzi  ze strony Kwestia Smaku.com

 

czwartek, 08 sierpnia 2013

 Kurczak po tajsku

 


 

 

  • 2 piersi z kurczka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2+1 łyżki oleju arachidowego lub innego
  • świężo zmielony pieprz lub płatki chili
  • około 200 g ryżu basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski połączyć z olejem arachidowym, posiekanym na drobno czosnkiem, imbirem , przyprawić sosem sojowym. Odstawić na 30 minut.  Umytą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki oczyścić pokroić w ćwiartki.

W głąbokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć mięso przez około 3-4 minuty, zdjąć z pateni. Na tą samą patelnię włożyć paprykę i pieczarki krótko podsmażyć. Po czym wlać mleko kokosowe, dodać podsmażoną pierś kurczaka, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, pieprz. Gotować na małym ogniu 4-5 minuty. Podajemy z ryżem basmati posypując kolendrą.

Smacznego!

poniedziałek, 10 czerwca 2013

 

Szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek

z rozmarynem i kremowym sosem musztardowym


 

 

 

 

• 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g) lub 4 steki  minutowe  (pokrojone w op. Hähnchen  minutensteak)        
• 8 cienkich plasterków wędzonego baconu
• 4 gałązki rozmarynu
• oliwa extra vergine, sól i pieprz

Kremowy sos musztardowy z miodem:

• 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
• 1 łyżka miodu
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• sól i pieprz

Dodatki: ugotowane młode ziemniaki podsmażone z rozmarynem i tymiankiem

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Gotowe danie podajemy z ziemniakami. Danie jest wspaniałe w smakum, pochodzi ze strony Kwestii Smaku.com.

SMACZNEGO!

 

 

 


sobota, 08 czerwca 2013

Tortowa sałatka

 


 

 

  • połowa dowolnej sałaty
  • 6 jajek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 kromki białego pieczywa
  • 100 g startego parmezanu
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte  przez praskę
  • 5 łyżek majonezu
  • 1-2łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku
  • oliwa do smażenia

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupki, pokroić w plasterki. Pierś z kurczka umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy po 4-5  minut z każdej strony. Ostudzić, pokroić na cienkie plastry. Białe pieczywo pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilośći oliwie na złoty kolor. Ostudzić.  Jogurt, majonez, czosnek i sok z cytryny= wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, wywirować, porwać na małe kawałki.

Na dużym talerzu bąć na paterze ustawić obręcz do tortów na 24 cm. Na spód ułożyć ciasno połowę sałaty, następnie poukłdać plastry połowy ilośći mięsa z kurczka, polać sosem czosnkowym, posypać połową  parmezanu,  poukładać połowę plasterków jajek i połowę podsmażonych grzanek w kosteczce. Ponownie polać sosem. Całość powtórzyć z pozostałych składników. Delikatnie opjąć obręcz. Sałatkę udekorować parmezanem i bazylią. Polecam gorąco!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Z młodymi ziemniakami i pomidorowym sosem BBQ.

 


 

 

 

 



• 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
• 4 udka lub 8 pałek  z kurczaka
• pęczek zielonych szparagów
• oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony pieprz
• kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• kilka gałązek oregano lub tymianku

Sos BBQ:

• 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka sosu worcestershire
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) - opcjonalnie

Wszystkie składniki sosu zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułożyć w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka położyć na desce do krojenia skórką do dołu i ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać do około 1/3 wysokości szparaga. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano i piec przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów). Danie delikatnie przemieszać i nałożyć na talerze.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. com


środa, 24 kwietnia 2013

Soczyste kieszonki z piersi kurczaka nadziewane

           serkiem z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

  • 4 małe piersi  kurczka
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego ( bärlauch )
  • 5 łyżek serka śmietankiwego np. philadelphia
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 Piekarnik nagrzać 175- 180 °C. Mięso umyć, osuszyć. Ponacinać nożem w grubszej części mięsa kieszonki. Opruszyć solą, pieprzem, papryką. Listki czosnku niedźwiedziego opłukać pod bierzącą zimną wodą, oszuszyć. Pokroić, wymieszać z serkiem, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do kieszonek w mięsie, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć piersi kurczaka i podsmażyć z każdej strony po około 4-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Mięso kurczaka podajemy np. z mieszanką dzikiego ugotowanego  ryżu  podsmażonego  z mrożonym zielonym groszkiem i czerwoną cebulą. Danie jest pyszne, polecam gorąco.

SMACZNEGO!

czwartek, 07 marca 2013

Kurczak w sosie pieczarkowo- śmietanowym

 


 

4 porcje:

  • 500 g pieczarek
  • 400 g piersi  kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina (lub bulion drobiowy)
  • 250 ml śmietanki kremówki  30% tł.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 250 g makaronu wstążki (fetuccine)

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiardki. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać sklarowane masło, podsmażyć mięso na wysokim ogniu, przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dołożyć masła), włożyć cebulą i pieczarki, podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie posypać mąką, krótko podsmażyć, po czym wlać wino, śmietanę i bulion w proszku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Na koniec dodać kawałki podsmażonego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki, podgrzać 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. Gotowe. Pycha!!!

Smacznego :-)

 


środa, 06 lutego 2013

Kurczak w sosie kokosowym z garam masala

 


 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 400 g marchewki ( 5 średniej wielkości )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 mleka
  • 3 łyżki oleju sazamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chilli
  • sól morska
  • ryż basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Umytą marchewkę pokroić w słupki, dymkę w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oleju, włożyć mięso i czosnek, podsmażyć na złoty kolor (3 min). Do mięsa wsypać curry, garam masala, mąkę ziemniaczaną- krótko smażąc, następnie wlać mleko i mleko kokosowe. Doprawić solą. Dodać marchewkę i cebulkę dymkę. Sos redukować 5 minut. Na koniec potrawę doprawić sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem basmati. Posypać płatkami chilli.

ŻYCZĘ Smacznego :-))

 

środa, 17 października 2012

Kurczak z bakłażanem w sosie kokosowym

 


 

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka  curry w proszku
  •  połowa papryczki chilli
  • 2 + 2  łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

Pierś z kurczaka pokroić wmałą  kostkę, przełożyć do miseczki, dodać pastę curry, imbir, kardamon, curry, 1 łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić. Bakłażan   pokroić w cienkie półksiężyce i  podsmażać na rozgrzanej patelni na delikatnym ogniu przez 5-8 minut. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Wlać pozostałą oliwę i zeszklić pokrojoną cebulę i chilli, włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na dóżym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu przez ok 5 min. Podawa z ryżem, gotowe.

Będę jak zawsze subiektywna i powiem, danie jest przepeszneeeee. Polecam gorąco!

Smacznego:-)








wtorek, 09 października 2012

Kurczak z szpinakiem w sosie kokosowym

 


 

 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka ryżu basmati

Szpinak rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W międzyczasie ugotować ryż w proporcji 2: 1, czyli 2 szklanki wody wlać do garnka, wsypać ryż i zagotować (ja ryżu nie płuczę). Gdy ryż się zagotuje, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-6 minut, po czym wyłączyć płytę i trzymać pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. 

Na większej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, po czym zdjąć z patelni. Następnie na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać cebulę, czosnek, curry, kurkume, krótko podsmażyć i włożyć rozmrożony szpinak, ponownie chwilę podsmażyć. Do szpinaku wlać bulion, mleko kokosowe i sok z cytryny. Dusić około 10 minut, dodać podsmażone mięso, podgrzać. Podajemy z ryżem basmati. Pychotka!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2