Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: zupa

wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa kokosowa z kurczakiem

 


 

 

  • 500 g piersi z kurczka
  • 500- 600 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ok. 5 cm korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Mięso kurczka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Obrany czosnek i imbir pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w paski.

Do garnka wlać mleko kokosowe, bulion, gotwać przez 10 minut. Następnie dodać kawałki kurczaka, imbir, czosnek, pędy bambusa, kurkumę. Gotować jeszcze przez około 1o minut. Przyprawić sokiem z limonki, sosem rybnym, dodać pokrojoną kolendrę. Podajemy w miseczkach, dekorując listkami koledry. Smacznego!

środa, 25 kwietnia 2012

 Błyskawiczna  zupa  tajska


 Zupa ta jest naprawdę szybka i łatwa  do wykonania. Zajmie Wam około 20 minut.  A najważniejsze, jest bardzo smaczna. W wersji dla dzieci można pominąć papryczke chilli.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • ½ papryczki chilli ( w wersji dla dzieci można pominąć )
  • 500 ml bulionu drobowiego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200- 300 g kiełków fasoli mung
  • 40 g kiełków alfalfa (lucerny)
  • 2 łyżki soku z limetki
  • sól morska
  • 2 gałązki świeżej kolendry

Czosnek, imbir obrać. Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tartce. Papryczkę chili oczyścić z ziarenek, drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroic na wąskie paski. Kiełki umyć, osuszyć.

W garnku rozgrzać olej, podsmażyć krótko czosnek i imbir. Wlać mleko kokosowe, bulion, dodać paski kurczaka. Gotować  na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić sokiem z limetki i solą. Na koniec dodać kiełki, i gotować jeszcze przez 5 minut. Posypać listeczkami kolendry.  Zupa gotowa do spożycia.

Smacznego !

 

sobota, 10 marca 2012

  Zupa  chińska  z  makaronem  ryżowym

 


 

 


 

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • około 10 krewetek
  • 20 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa papryczki chilli
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa pora
  • 100 g  świeżych kiełków  fasoli mung
  • kilka grzybków mun
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szt trawy cytrynowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • świeża kolendra

Grzybki mun zalać wrzątkiem. To samo zrobić z makaronem ryżowym, (odcedzić po 3 minutach ).  Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Imbir, chilli i czosnek,trawę cytrynową drobno posiekać, pokroić paprykę, por.

W większym garnku rozgrzać olej, dodać imbir, czosnek, chilli, krótko  podsmażyć. Następnie dodawać kolejno mięso z kurczaka, paprykę, por, kiełki, cały czas mieszając. Zalać bulionem, dodając trawę cytrynową, pokrojone grzybki mun, sos sojowy, krewetki, makaron ryżowy. Całość gotować 5 minut, doprawić do smaku octem ryżowym, sosem sojowym.