Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: galareta

sobota, 15 kwietnia 2017

Galareta wieprzowa z nóżek i golonki


 

  • około 1 kg golonki tylniej
  • 3-4  nóżki wieprzowe (poćwiardkowane)
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • natka pietruszki, groszek zielony do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe

Dokładnie, oczyszczone, umyte nóżki, golonki włóżyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby były przykryte 2 cm nad mięsem. Dodać czosnek, liść laurowy, cebulę, seler, obrany korzeń pietruszki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sporo soli. Gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny ( na około pół godziny przed końcem gotowania dodać obraną marchew), mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.

Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, warzywa usunąć, mięso przestudzić  oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić przez sito, doprawić solą i pieprzem i octem. Marchew z wywaru pokroić  w plasterki.

W słoiczkach lub salaterkach ułożyć na spodzie plasterki marchewki, listki natki pietruszki i groszek, wyłożyć mięso. Zalać przygotowanym wywarem. Słoiczki zakręcić, po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia.
Podajemy stężone, polane sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.