Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kapusta

wtorek, 06 listopada 2012

 Zapiekanka z kapustą, ziemniakami

    i mięsem mielonym

 


 

 

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego  wołowo - wieprzowego
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera feta
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kromka białego chleba z poprzedniego dnia
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, gałka muszkatałowa

 Czosnek obieramy, kroimy na połówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki, gotujemy  wraz z czosnkiem w osolonej wodzie ok, 20 minut. W międzyczsie kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.

Ziemniaki z czosnkiem odcedzić, dodać 3 łyżki masła, mleko, sól, gałkę muszkatałową. Całość ugniatamy tłuczkiem tak jak na puree. Puree rozkładamy na dno  natłuszczonej  żaroodpornej  formy.

Włączyc piekarnik i nastawić na 200º , termoobieg  175ºC.

Na dużej patalni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Doprawić  solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostały  tłuszcz, wrzucamy poszatkowaną kapustę i smażymy ok, 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Połączyć z podsmażonym mięsem. W razie potrzeby ponownie doprawić. Wyłożyć na ziemńiaczane puree.

Ser feta pokroić w kostkę, wymieszać z śmietaną i doprawić pieprzem. Polać na zapiekankę. Chleb rozdrobnić palcami.    Łyżkę masła rozpuścić, wymieszać z chlebem i mielonymi orzechami, rozłożyć na wierzch zapiekanki. Całość pieczemy około 30 minut. Zapiekanka jest pożywna i  naprawdę pyszna!

Smacznego...