Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: serek mascarpone

wtorek, 05 listopada 2013

Tort brzoskwiniowy

 


 

 

 

 

Biszkopt:

• 6 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
• 300 g drobnego cukru do wypieków
• 100 g mąki pszennej
• 100 g  mąki ziemniaczanej


Masa:
• 500 g sera mascarpone

• 500 ml śmietany kremowej  dobrze schłodzonej
• 1 szklanka cukru pudru

Przełożenie:

• 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
• 1/2 szklanki  konfitury brzoskwiniowej

Nasączenie:
• 4 łyżki syropu brzoskwiniowego  z puszki
• 2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub dodatkowe 2 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki
• 5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
• 3 łyżki soku z cytryny lub limonki

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 24- 26 cm, dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z połową cukru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna). Połączyć żółtka z białkami za pomocą łopatki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie połączyć łopatką. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, dokładnie ostudzić na kratce. Można go od razu przekładać masą lub w następny dzień.

Biszkopt  po całkowitym wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do posypania boków.

Przygotować nasączenie: w małej miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny.

Odłożyć 2-3 połówki brzoskwiń, resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową.

Zimną śmietankę  ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Połączyć ją na wolnych obrotach miksera z serem mascarpone lub wymieszać delikatnymi ruchami łopatki.

Biszkopt przekroić na 3 poziome blaty. Dolny krążek ułożyć na paterze, wyłożyć połowę brzoskwiń razem z konfiturą i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

Boki tortu obłożyć-obsypać dłonią, odłożonymi pokruszonymi okruszkami. Wierzch udekorować pokrojonymi na plasterki brzoskwiniami. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com