Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wlentynki

piątek, 14 lutego 2014

Tort serce

 


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 90 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem truskawkowy:

  • 400 g truskawek
  • 200 g zsiadłego mleka (Dickmilch)
  • 45 g cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • serduszka do dekoracji

 Piekarnik nagrzać do 180°C. Żółtka odzielić od białek. Żółtka ubić  z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mielonymi migdałami. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z szczyptą soli, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wyłożyć do formy (wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką) w kształcie serca lub tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawi do piekarnika, piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, biszkopt przekroić raz, wzdłuż. Dolną cześć ułożyć na paterze.

Krem truskawkowy: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki. 300 g zmiksować (odłożyć 4 łyżki), pozostałe pokroić w plasterki. Zsiadłe mleko wymieszać z miksowanymi truskawkami i z cukrem. Żelatynę wycisnąć,z nadmiaru wody i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu. Dodać 3 łyżki kremu truskawkowego, wymieszać, następnie połączyć z pozostałym kremem. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno śmietanę.

Odłożone 4 łyżki musu truskawkowego rozsmarować na biszkopcie, ułożyć plasterki truskawek, następnie rozmarować 1/3 kremu truskawkowego. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Tort posmarować pozostałym  kremem, udekorować według własnego uznania. Schładzać przez 4 godziny. Do zrobienia różyczek użyłam rękawa cukierniczego z tylką w kształcie większej gwiazdki.