Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: marcepan

czwartek, 26 lutego 2015

Tort bezowy z malinami

 


 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 4 żółtka
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g marcepanu
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli

Masa malinowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 500 g malin
  • 70 g cukru
  • 6 płatków żelatyny

2 tortownice o wymiarach 26 cm ø posmarować masłem. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z marcepanem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na  przemian z mlekiem. Połowę ciasta wyłożyć do jednej tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 175ºC. 2 białka ubić na sztywno, dodając stopniowo 90 g cukru z szczyptą soli. Ubitą pianę wyłożyć falisto na ciasto, zachowując 1 cm odstęp od brzegu tortownicy. Posypać połową ilości płatków migdałowych.  Wstawić do piekarnika, piec około 25 min. Wystudzić. To samą uczynić z drugą połową ciasta, białek i płatków migdałowych. Wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 min. 300 g malin i cukier zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia ziarenek. Żelatynę wycisnąć i rospuścić w ronedlku na delikatnym ogniu, wymieszać z 3 łyżkami zmiksowanymi malinami. Następnie połączyć z pozostałym musem malinowym cały czas mieszając. Wstawić w chłodne miejsce. Gdy mus malinowy zacznie tężęć, ubić na sztywno śmietanę. Dodać do musu i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Dodać pozostałe maliny (zostawić kilka do dekoracji) i wymieszać delikatnie łopatką.

Wystudzony spód ułożyć na paterze, wokół przypiąć obręcz do dortów. Wyłożyć masę malinową około 1 cm od brzegu obręczy. Przykryć drugim wystudzonym spodem ciasta. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować odłożonymi malinami. Smacznego!


poniedziałek, 14 stycznia 2013

 Ciasto jabłkowe z migdałową kruszonką

 


 

 

 

 

Składniki na ciasto:

  • około 750 g jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2- 3 łyżki mleka

Kruszonka:

  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g marcepanu

 

  • puder cukier do posypania

 Tortownicę o wymiarach  (26 cm ø), nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, utrzeć mikserem, dodając stopniowo po jednym jajku i ucierać na puszysty krem. Następnie wsypywać  porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- cały czas miksując i na koniec mleko. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy, rozłożyć jabłka.

Składniki na kruszonkę zagnieść dokładnie palcami i posypać na owoce. Wstawić do  nagrzanego piekarnika 190°C i piec przez 55- 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce i posypać pudrem cukrem.

Smacznego:-)