Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: miód

niedziela, 17 listopada 2013

Ekspresowy czekoladowy piernik

 


 

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (10g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 150 g miękkiego masła+ 1 łyżka
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g migdałów
  • 150g +50g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 170°C. Przesianą mąkę wymieszać z: proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do pierników. 150 g czekolady i migdały posiekać. Formę keksową o wymiarach około  35 x 7 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Mękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodając stopniowo  jajka. Następnie dodać miód i mleko, cały czas miksując dodawać powoli mąką z przyprawami. Na koniec wsypać posiekane migdały i czekoladę. Wymieszać, ciasto wlać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut, (do tzw. suchego patyczka).

Piernik po wystudzeniu polewamy pozostałą czekoladą: 1 łyżka masła i 1 łyżkę mleka podgrzać w rondelku, nastepnie dodać 50 g połamanej czekolady i mieszać od czasu do czasu aż całkowicie się rozpuści. Piernik można również polukrować.

czwartek, 21 marca 2013

Imbirowy napar

 



 

Cudowny zdrowy imbir. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Ułatwia trawienie,  przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Leczy przeziębienia, migreny. Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła). Obniża  poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie i działa przeciwzakrzepowo. Zwiększa koncentrację i dodaje nam energii. I ten niezwykły smak...

Ale  oczywiście ze względu na jego podrażniające działanie należy go jednak używać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego i kobiet w ciąży. 

 

  • kawałek korzenia imbiru wielkośći orzecha włoskiego
  • ½ cytryny
  • miód

 

Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir, sok i skórkę z cytryny zalać 1 litrem wrzątku i przykryć i odstawić na 5 min. Do przecedzonego płynu dodać miodu. Na zdrowie!