Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mak

wtorek, 17 stycznia 2017

Drożdżówki z makiem

 


 

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania
  • około 300 g masy makowej
  • szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, powoli wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając dwie łyżki do środka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie dodać jajka, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm, rozsmarować masę makowę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokośći 4 cm. Ułożyć je dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w większych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdą bułeczkę. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut. Po przestudzeniu polukrować (cukier puder wymieszny z sokiem z cytryny.




 

 

piątek, 23 grudnia 2016

Gwiazda makowa

 


 

 

 

  • 500 g mąki przennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • około 300 g masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania

 

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Dodać jajka i połączyć łyżką wszystkie składniki. Następnie dodać roztopione ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką,  uformować kulę, podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek ciasta na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem. Ciasto poprzecinać na 16 części, jak tort, nie docinając go do samego środka. Każdy kawałek obkręcić parami na zmianę- jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 180° C. Wyrośniętą gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut. Po przestudzeniu polać lukrem- sok z cytryny wymieszanz z cukrem pudrem.



Źrdło: Kwestia Smaku

poniedziałek, 08 lutego 2016

Bułeczki drożdżowe z makiem

 


 

 

  • 500 g mąki
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka (jedno białko odłożyć)
  • 180 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 150 g mielonego suchego maku
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml mleka
  • lub gotowa masa makowa około 300 g

Ciasto drożdżowe: drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru, wlać ciepłe mleko, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać całe jajka (oprócz jednego białka), szczyptę soli, oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić, (mikserem lub dłońmi) przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Następnie ponownie wyrabiać dodając partiami miękkie masło. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki (12 godzin).

Masa makowa: zagotować mleko z cukrem, dodać rodzynki, zmielony mak, orzechy włoskie, ekstrakt migdałowy. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Następnego dnia rano, ciasto wyjąć z lodowki ponownie krótko zagnieść. Rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy kwadrat o długości boku 40 cm, i grubości 1 cm. Następnie rozsmarować masę makową, zostawiając 1 cm marginesu z każdej strony. Ciasto zwinąć w roladę, zlepić brzegi, pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości 2,5cm. Ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia przecięciem do góry, zachowując spore odstępy. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godziny. Przed piczeniem posmarować białkiem.

Piekarnik nagrzać do 190°C i piec przez około 25 minut.

Po upieczeniu polukrować:  1 szklankę cukru pudru wymieszać dokładnie z 2-3 łyżkami soku z cytryny.

 

 

 

 

 

wtorek, 04 listopada 2014

 Makowiec na cieście drożdżowym

 


 

 

Cisto drożdżowe:

  • 375 g mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 125 mleka
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g mielonego suchego maku
  • 500 ml mleka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 170 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczaowej
  • 6 jajek
  • 3- 5  kropli aromatu migdałowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto drożdżowe: drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym), odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, cukier, drobno pokrojone masło, szczyptę soli.  Następnie wlać rozczyn z drożdży, ciasto dokładnie wyrobić do momentu aż zacznie “odchodzić” od miski. Przykryć ściereczką odstawić do wyrośniącia w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

Masa makowa: kandyzowaną skórkę zmielić w blenderze lub bardzo drobno posiekać nożem. Do większego garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, szczyptę soli i zagotować. Następnie dodać mak, dokładnie wymieszać, wyłączyć płytę, pozostawić na 10 minut. Rodzielić 3 jajka, białka włożyć do lodówki, a żółtka do garnka z makiem, oraz 3 jajka, mielone migdały, mąkę ziemniaczną, aromat migdałowy, skórkę pomarańczową, miód. Wymieszać i wystudzić.

Kruszonka: wszystkie składniki powyżej podane dokładnie zagnieść.

Formę o wymiarach około 29 x 39 cm, wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść i wyłożyć do formy.

Białka wyjąć z lodówki, ubić na szywno i wmieszać delikatnymi ruchami do masy makowej. Masę makową wyłożyć na ciasto drożdżowe, wyrównać i pokruszyć kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 30-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec można polukrować.


Tagi: mak
23:22, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 grudnia 2013

Najlepsza rolada makowa

 


 

Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe:

  • 500 g mąki przennej
  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g suchego zmielonego maku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 5 białek
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek+3 łyżki rumu
  • 100 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 3 łyżki likieru migdałowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki  gorącej wody lub sok z cytryny, bądź likier migdałowy

Cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą.

 

Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki maki, dokładnie wymieszać.   (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie utarte żółtka. Wyrobić ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć  ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Masa makowa: do większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie.

Mak połączyć z składnikami jak powyżej (rodzynki odsączone). Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą rozwałkować (podsypując  mąką) na prostokąt (około 33 x 27 cm) o grubości ok. 3 mm. Na każdy prostokąt rozłożyć 1,3 masy makowej, zostawiając wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć  w roladę i owinąć papierem do pieczenia, dość luźno zostawiając ok 1 cm luzu. Rolady makowe przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 30 min  do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polukrować.

Makowce są wyśmienite, delikatne, miękkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, knieczenie do wypróbowania. Polecam gorąco. Ciasto nadaje się doskonale do zamrażania, wcześniej go jednak nie lukrując. Smacznego.



niedziela, 10 listopada 2013

Makowiec z gruszkami

 


 

 

 

  • 6 jajek
  • 75 g masła
  • 150 g mąki
  • 240 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 200 g zmielonego maku
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki grubego brązowego
  • 3 łyżki bułki tartej

Z jednego jajka oddzielić białko i włożyć do lodówki. Żółtko, mąkę, masło, 1 łyżkę cukru waniliowego, 70 g cukru i 1-2 łyżki wody, zagnieść na ciasto. Ciasto rozwałkować na kształt kółka pasującego do dna tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć na dno tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej grubym cukrem, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

Do rondelka wlać mleko i zagotować. Wsypać mak, cukier waniliowy i 100 g cukru, gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Odstawić z ognia i wystudzić.

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Kwaśną śmietanę wymieszać z 3 jajkami, 70 g cukru i 2 łyżkami budyniu. Gruszki obrać pokroić na połówki, usunąć nasiona. 

Do wystudzonego maku dodać odłożone białko i pozostałe 2 jajka. Dokładnie połączyć. Ciasto wyjąć z lodówki, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, poukładać połówki gruszek i polać masą śmietanowo- jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50- 60 minut.

Tagi: gruszka mak
21:18, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 grudnia 2012

 Seromakowiec bez spodu

 


 

Masa serowa :

  • 1 kg sera twarogowego  na serniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • ew.  otarta skórka z połowy pomarańczy

Masa makowa:

  • 250 g maku lub 500 g  gotowej masy makowej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru (nie dodajemy cukru jeśli masa makowa była gotowa )
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy (kilka kropli )
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • do dekoracji: polewa z mlecznej czekolady i białej lub cukier puder, lukier
  • tortownica o ø 26 cm, ze zdejmowaną obręczą                                   

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę wysmarować tłuszczem. 

Masa serowa: ser, całe jajka, cukier, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, zmiksować mikserem na małych obrotach, krótko- tylko do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.

Masa makowa: mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem i dodawać do stopniowo zmielony mak. Następnie dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, rum i aromat migdałowyNastępnie dodać ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając  łyżką.

Na spód  tortownicy wyłożyć masę serową, następnie masę makową ( lub na przemian kilka łyżek masy makowej, kilka łyżek masy serowej ). Włożyć do nagrzanego piekarnika 170- 180°C i piec 1 godzinę. Polać polewą upieczony i przestudzony sernik.