Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: sezam

wtorek, 10 listopada 2015

Börek z szpinkiem i fetą

 



  • 500 g ciasta fillo lub youfka
  • 300 g sera feta
  • 500 g świeżego szpinaku
  • około 1 łyżeczka płatków chlli (Pul Biber)
  • czarnuszka, sezam do posypania

Nasączenie: 

  • 3/4 + 1/4  szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, liście można nieco pokroić. 3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem.

1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płatem ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć nożyczkami). Następnie wyłożyć 1/3 szpinaku, pokruszyć 100 g fety i posypać płatkami chilli, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- szpinak, feta, płatki chilli-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płatyciasta zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wierzch posypać czarnuszką i sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w duże kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.