Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: por

piątek, 07 kwietnia 2017

Zupa rybna z warzywami

 



  • 300 g dorsza lub innej ryby
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • połowa pora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • połowa papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • papryka czerwona
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały świeżo zmielony pieprz, koper

Rybę umyć, osuszyć pikroić w kostkę. Wszystkie warzywa pokroić w dobrowolne kształty, a por pokroić w talarki. Cebulę, imbir, czosnek, chilli drobno posiekać zeszkilić z masłem w większym garnku. Następnie dodać pokrojone warzywa, krótko podsmażyć po czym wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać śmietanę, dorsza, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać w miseczkach i udekorować koperkiem.

wtorek, 22 listopada 2016

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z porem i bekonem

 


 

  • 500 g dyni hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 3-4  pory
  • 8 plastrów bekonu
  • kulka mozzarelli lub ser gouda
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • tymianek

Ziamniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dynię hokkaido pokroić (nie obieramy ze skórki) również  w kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie, umyty por przekrioić na połowy, blanszować przez około 8 minut.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Następnie dodać do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków z dynią, wlać mleko i ugnieść ugniataczką na gładkie purée. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, wyłożyć do naczynia żaroodpornrgo wysmarowanego masłem. Na wierzch ułożyć por owinięty plastrami bekonu, ułożyć ser, posypać listkami tymianku Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C, zapiekać przez 15-20 minut. Propozycja podania, np. pieczone kacze udko.



 



środa, 14 października 2015

Zupa krem z kopru włoskiego

 


 

 

 

4 porcje:

  •  2 duże bulwy kopru włoskiego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1  por
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego  lub wody
  • do podania: 200 g krewetek
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odciąć najbardziej zielone i twarde końce, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie pokroić i dodać do cebuli. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Koper włoski opłukać, odciąć koperek przy końcach i zachować go do dekoracji. Bulwy przekroić na pół a następnie pokroić na plasterki. Dodać do garnka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, a pod koniec obrane i pokrojone jabłko.
Dodać tymianek, kurkumę i nasiona kopru włoskiego, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać gorący bulion lub wodę i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.
Zupę dokładnie zmiksować, w razie potrzeby doprawić. Podawać z usmażonymi na maśle krewetkami i koperkiem z kopru włoskiego.
Inspiracja pochodzi z Kwestii Smaku. com



 

 

 


 

piątek, 02 października 2015

Zupa krem z warzyw

 



  • 1 brokuł
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmiatanki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Umyte warzywa, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego bulionu, przykryć i gotować przez około 20 minut. Garnek z warzywami zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny i śmiatanką.  Z tych proporcji wychodzi dość pokaźnej wielkości gar, więc zupy wystarczyło na następny dzień. Wzbogaciłam jej nieco smak, dodając kuleczki z mielonego mięsa (indyka).


czwartek, 28 maja 2015

Börek z fetą z patelni

 


 

 

  • 1 opakowanie ciasta filo 400 g (Yufka teigblätter)
  • 300 g sera owczego feta
  • 1 por w całości
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Por i pietruszkę umyć. Por przeciąć wzdłuż, pokroić w cienkie półksiężyce, pietruszkę drobno posiekać. Ser feta pokruszyć lub rozgnieść widelcem, wymieszać z por i natką pietruszki, dorawić do smaku pieprzem. Składniki na nasączenie połączyć i wymieszać  trzepaczką. 

W głębokiej patelni(28 cm) posmarowanej oliwą układamy warstwami

  • 2-3 warstwy ciasta filo (w tych warstawach brzegi wystają poza brzegi patelni).
  • Posmarować około 3 łyżki nasączenia.
  • Ponownie ułożyć 5-6 warstw ciasta, tu nie wystają poza brzeg patelni, wystające brzegi ciasta odrywamy. Po każdym nałążeniu warstwy ciasta filo, nasączamy.
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wystające brzegi ciasta poza brzeg patelni założyć do środka, docisnąć i nasączyć

Patelnię przykryć, piec na umiarkowanym ogniu około 12-15 minut. Zaglądając aby ciasto się nie przypaliło. Po tym czasie ciasto przekładamy na drugą stronę. W tym celu przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Placek z talerza wsunąć ponownie na patelnię, przykryć przykrywką i smażyć kojene 12-15 minut. Na koniec zdjąć przykrywkę, i piec jescze 5 minut. Börek można także upiec w piekarniku w żaroopornym naczyniu w temperaturze 250°C, 25-30 minut.

Przed podaniem odczekać kilka minut, by łatwiej można było kroić. Smacznego. Polecam gorąco.

 


 

 

 

 


 



 

 

 


piątek, 18 kwietnia 2014

Sałatka z jajkiem i porem

 


 

  • 3 pory
  • 4 jajka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurzdzy
  • 1 puszka mandarynek
  • 1 kulka mozzarelli

Sos koperkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę. Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut (w celu pozbycia się ostrego smaku). Następnie odcedzić. Ananas, kukurydzę i mandarynki odsączyć z syropu. Ananas pokroić w kostkę. Mozzarellę  porwać na mniejsze kawałki.

Składniki na sos koperkowy dokładnie wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami na sałatkę. W razie potrzeby doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Schłodzić.  Polecam i smacznego!

piątek, 04 kwietnia 2014

Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem

 


 

  • 400 g makaronu kolorowe świderki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • połowa małego pora
  • 8 łyżek bulionu warzywnego
  • 5-6 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Umyte rzodkiewki i por pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki drobno posiekać. Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą.

Bulion, ocet jabłkowy, muszardę, cukier, sól i pieprz do smaku- dokładnie wymieszać. Następnie marynatę połączyć z wszystkimi składnikami na sałatkę (makaron, rzodkiewki, tuńczyk, awokado, natka pietruszki, por). 

Odstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego.

wtorek, 11 lutego 2014

Surówka z marchwi i pora

 


 

  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Por umyć, pokroić w  cienkie krążki, przelać na sitku gorącą wodą, przestudzić.  Marchewkę, jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Warzywa wraz z jabłkiem wymieszać z jogurtem, majonezem, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

środa, 19 września 2012

 Zupa porowa z mięsem mielonym

 


 

Zupa jest błyskawiczna i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego bardzooo  smaczna i pożywna.

 

  • 2 duże pory w całości
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 g  sereka  topionego  ziołowego lub śmietankowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Por dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w  cienkie talarki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone, dodać por, mąkę, krótko podsmażyć, zalać bulionem. Gotować około 10 minut, po czym dodać serek topiony, wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Smacznego!

czwartek, 13 września 2012

 Błyskawiczne curry z dynią i kurczakiem

 


 

4 porcje:

  • mała dynia hokkaido ( 500 g bez skórki )
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 por w całości
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić. Dynię przepołowić, wyjąć miąższ, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 

Papryczkę chili  przepołowić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć por i dynię, dodać  chili  wraz czosnkiem. Następnie dodać pastę curry, mleko kokosowe, oraz bulion. Dusić przez 10-12 minut, aż dynia będzie miękka.Po tym czasie  podsmażone kawałki kurczaka połączyć z dynią i podgrzewać 2-3 minuty. Posypać posiekaną kolendrą.Podajemy z ryżem basmati.

Muszę  tylko dodać, że danie jest fantastyczne, nie spodziewałam się tak doskonałego smaku, koniecznie do wypróbowania. Polecam i smacznego!



środa, 11 lipca 2012

 

Tarta z ciasta francuskiego  z fetą i mietą

 




  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (400 g; 6 plastrów 10 x 20 cm)
  • 4 średnie cukinie
  • 1 por
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilkanaście listków mięty

Ciasto francuskie rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić na plastry, por w krążki.

Cukinię wymieszać z oliwą, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, (np. grillowej ). Por podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać cukier, ocet winny. Dusić  przez 5 minut.

Naczynie żroodporne nasmarować tłuszczem, rozłożyć 3 plastry ciasta francuskiego. Na ciasto rozłożyć podsmażoną cukinię, opruszyć sola i pieprzem. Następnie rozkładamy por, posypujemy pokruszoną fetą i listkami mięty. Całość przykrywamy pozostałymi płatami ciasta francuskiego. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 210°C, pieczemy przez około 30 minut.

Smacznego :-)

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Makaron  mie  z  warzywami

 

 


 

  • 250 g makaronu mie
  • 1 pierś z kurczaka
  • połowa brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego obranego imbiru
  • 2+3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teryjaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz kajenski

Pierś z kurczaka pokroić na paski. Przełożyć do miseczki, wlać 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, teryjaki, dodać czosnek i imbir. Marynować minimum 30 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty brokół podzielić na różyczki, paprykę pokroić w paski, por w krążki.

Pierś wraz z marynatą  podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, zdjąć z patelni. Wlać pozostałą oliwę, włożyć por, brokół, paprykę, smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut ( w razie konieczności wlać odrobinę wody ). Warzywa  połączyć z kurczakiem i makaronem, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem kajenskim. Podgrzać.

Smacznego :-)


czwartek, 07 czerwca 2012

 Quiche z ciasta francuskiego  z  łososiem  i  porem


 

 Wspaniałe w smaku. Wykwintne quiche z ciasta francuskego z wędzonym łososiem i dożą ilością zdrowego pora. Równie doskonałe jak z ciasta kruchego. Koniecznie do wyprópowania.

 

  • 1 kg pora
  • 250 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 1 opakowanie śwwieżego ciasta francuskiego light ( 24 x 42 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki bułki tartej

Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek i por. Delikatnie podsmażyć 3-4 minuty. Jajka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. 

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Formę  quiche lub tortownicę (26 cm ø) natłuścić.

Ciasto rozwinąć, przepołowić na pół. Wyłożyć nim formę po brzegi. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłożyć na przemian por z łososiem. Polać masą jajeczną. Włożyć do piekarnika, piec 30-40 minut.

Smacznego :)


wtorek, 03 kwietnia 2012

  Chrupiące  rożki z ciasta francuskiego

 


Łatwe do przygotowania pierożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem- papryką, wędzonym chudym boczkiem i  kozim serem (możemy zastąpić innym serem, np fetą ). Doskonałe na obiad ( z sałatą ) lub na przystawkę np, spotkanie towarzyskie czy imprezę.

 12 rożków:

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 150- 200 g twarożku z  koziego sera
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • połowa pora
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko

 Ciasto jeśli mrożone- rozmrozić. Boczek pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni ( bez dodatku tłuszczu ), do zarumienienia się.

Paprykę pokroić na drobną kostkę, por posiekać, połączyć z kozim twarożkiem i natką. Wymieszć z przestudzonym boczkiem, doprawić do smaku solą i na pikantnie pieprzem.

Ciasto pokroić na 12 kwadratów około 12x 12 cm. Na środek  kwadratu położyć 1-2 łyżki farszu. Tworząc trójkąt, zlepić boki. Docisnąć  widelcem  miejsce złączenia, odłożyć na blaszkę z papierem. Żółtko rozmącić z łyzką wody, posmarować rożki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 12- 15 minut na złoty kolor.

Smacznego :-)

 

czwartek, 29 marca 2012

  Klopsiki  z  porem  w  sosie curry


Pyszne i błyskawiczne danie na obiad. Kulki z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego w sosie curry. Smacznego !

 

  • 500 g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie pory
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • ¼ l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą, przecierem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Uformować  około 20 kulek. Podsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu dodać umyty i pokrojony por ( większe kawałki). Psypać curry i mąką-  podsmamżyć. Wlać mleko i bulion, dusić około 5 minut. Następnie dodać kulki mięsne, podgrzać. Podawać z ryżem.