Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: deser

niedziela, 30 listopada 2014

Tort Malakoff

 


 

 

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 10 łyżek rumu
  • ½ słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1 budyń waniliowy+ 4 łyżki cukru
  • 250 g marscapone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g uprażonych płatków migdałowych
  • 150 ml śmiatanki kramówki
  • dowolny  kształt czekolady dokoracyjnej

 

Ugotować budyń z cukrem według wskazówek na opakowaniu. Wystudzić. Marscapone, cukier puder i wystudzony budyń zmiksoawć na gładki krem.

Tortownicę o wymiarach 24-26 cm ø, wyłożyć połową biszkoptów, skropić połową ilości rumu, po czym rozmarować połowę dżemu porzeczkowego. Następnie rozsmarować połowę kremu i posypać 1/3 ilości uprażonych płatków migdałowych. Po czym czynność powtrzamy: biszkopty, rum,  dżem, krem (3-4 łyżki pozostawić na posmarowanie boków), płatki migdałowe. Deser wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, zdjąć obręcz tortownicy, boki posmarować odłożonym krem i obsypać pozostałymi płatkami migdałów. Udekorować ubitą  na sztywno śmietaną. Schładzać w lodówce przez kilka godzin. Polecam i życzę smacznego.

poniedziałek, 14 października 2013

Puszysty tort  jabłkowy z bezą


 

 

 

  • 125 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g+ 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • około 3 łyżki płatków migdałowych
  • 600 g jabłek
  • 350 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • puder cukier do posypania

Tortownicę o wymiarach 26 cm ø nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Masło, 100 g cukru, cukier waniliowy, szczypta soli- utrzeć mikserem, stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, następnie wsypywać powoli 150 g cukru, i dalej ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubitą bezę rozłożyć na ciasto, tworząć nierówne fale. Posypać płatkami migdałów.  Wstawić do piekarnika, piec 30- 35 minut, ew. na 11-15 przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ułożyć na kratce, zdjąć obręcz i wystudzić.

Obrane jabłka pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Do garnka wlać 300 ml soku jabłkowego, dodać cukier i jabłka. Dusić przez 5- 8 minut bez przykrycia. W pozostałym 50 ml soku jabłkowym rozmieszć budyń, wlać do gotujących się jabłek i gotować jeszcze  przez 1 minutę.

Ciasto przekroić na dwie części. Dolną część ułożyć na paterze, założyć obręcz od tortownicy, rozsmarować mus  z jabłek, wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, rozłożyć na warstwę jabłek. Przykryć drugim krążkiem ciasta z bezą. Posypać cukrem pudrem, schłodzić w lodówce. Smacznego. Niebo w gębie ;-))


piątek, 11 października 2013

Pyszna szarlotka z bitą śmietaną

 


 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • ¾ l soku jabłkowego
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy o ø 26-28 cm. Umyte obrane, jabłka pokroić w cienkie ćwiartki i wyłożyć na ciasto. Budyń rozpuścić w połowie szklanki soku jabłkowego, pozostałą ilość soku zagotować i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na ciasto z jabłkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 60 min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kratkę dobrze wystudzić (w obręczy).

Śmietanę dobrze schłodzoną ubyć na sztywno z cukrem waniliowym. Rozsmarować  na szarlotce, posypać cynamonem, schłodzić. Szarlotka jest wyśmienita, lekka, delikatna w smaku i  bardzo łatwa do zrobienia. Polecam gorąco!


środa, 01 maja 2013

Sernik biało - czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

 na spodzie z kruchych ciastek


 

 

 

 

 

 

 

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 1-2  łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g  twarogu (użyłam chudego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 białko jajka
  • 150 g ciemnej czekolady

 Dekoracja:

  • 400-500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej

 Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć   papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.

Truskawki umyć i osuszyć. Około 150 g truskawek (bez szczypułek) zmiksować z 1 łyżką cukru i posmarować wierzch zastygniętego sernika (2 łyżki odłożyć). Ułożyć plasterki truskawek  i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić kleksy z odłożonch zmiksowanych truskawek i udekorować połówkami truskawek. Przed pokrojeniem zdjąć obręcz. Sernik dekorowałam bitą śmietaną i truskawkami w dniu podania. Deser jest przyszny i pochodzi z Kwestii Smaku.com. 

czwartek, 14 lutego 2013

Słodkie serce

 


 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Nasączenie:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru



Masa z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka malinowa
  • kilkanaście mrożonych malin
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180°C.  Formę w kształcie serca około 24x 22  lub tortownica  o ø 24- 26 cm nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem. Jajka  ubić z cukrem (5-8 minut), dodać oliwę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić. Biszkopt nasączyć.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, wyłożyć na biszkopt, następnie ułożyć  maliny. Polać  tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minium 4 godziny.

Smacznego:-)




sobota, 05 stycznia 2013

 Deser budyniowy z biszkoptami


 

4 porcje :

  • 3 pomarańcze
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec (w wersji dla dzieci sok pomarańczowy)
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • do dekoracji czekolada

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ekstrakt waniliowy, w razie potrzeby dosłodzić. Budyń schłodzić. Biszkopty pokroić na 3 cm kawałki, skropić likierem pomarańczowym lub sokiem. Porańcze umyć, obrać dokładnie ze skórki, podzielic na czastki, usuwając w miarę możliwosci białe błonki, następnie pokroić na kawałki. Biszkopty, budyń, pomarańcze ułożyć warstwowo  w pucharkach.Udekorowć czekoladą. Szybki i smaczny deser, polecam !

Smacznego :-)

wtorek, 27 listopada 2012

Torcik czekoladowy na spodzie z pokruszonych  ciasteczek

 


 

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 300 g dowolnych kruchych ciasteczek (mogą być czekoladowe)
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau
  • 1 łyżka kakao do posypania
  • kulki marcepanowe do dekoracji (opcjonalnie)

 

 Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę gorzką i mleczną. Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę do momentu powstania jednolitej masy. Czekoladę rozlać do dwóch naczyń (do jednego naczynia ¾ masy, do drugiego ¼ masy). Przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Tortownicę o ø 24 cm, nasmarować olejem. Ciastka dokładnie pokruszyć (najlepszy sposób - włożyć ciastka do woreczka do zamrażania, zciągnąć gumką i rozwałkowywać wałkiem) i połączyć z roztopionym masłem i likierem pomarańczowym. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy. Wstawic do lodówki na 30 minut.

¾ masy czekoladowej ubijać  mikserem przez 1 minutę, rozłożyć na spód z ciastek. Pozostałą ¼ masy również ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować (inwencja twórcza nieograniczona). Na wierzch ułożyć np, kulki marcepanowe lub orzechy i posypać kakao.

Smacznego :-)

 

niedziela, 15 lipca 2012

Kremowy sernik jagodowy na zimno z chrupiącym spodem

 


 

 

 

 

  • 300 g jagód
  • 400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 150 g cukru (ja dodałam 100 g) + 2 łyżki
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g herbatników
  • 75 g migdałów (z skórką)
  • 100 masła
  • 6 listków żelatyny*
  • 1 cytryna

* 1 listek żatyny to 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Żelatynę w pruszku należy również namoczyć w wodzie ( 5 minut ). Na 1 łyżeczkę dodajemy  2 łyżeczki wody. Rozpuszczamy w garnuszku na ciepłej płycie.

 

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm ø,  natłuścić. Masło  rozpuścić w rondelku. Migdały grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Herbatniki pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem i migdałami. Dokładnie wymieszać, wyłożyć dno tortownicy dobrze ugniatając. Włożyć na około 30 minut do lodówki.

5 listków + 1 listek żelatyny namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie (około 5 minut). Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Zetrzeć skórke. Przepołowić na pół, wycisnąć sok z jednej połówki. Śmietanę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.

Serek śmietankowy, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy, skórkę i 3 łyżki soku z cytryny dokładnie wymieszać lub utrzeć krótko mikserem. Namoczone  5 listków żelatyny wycisnąć, rozpuścić w garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, wmieszać 2 łyżki masy serowej. Po czym wymieszać z pozostałą masą serową, następnie szybko połączyć z ubitą śmienatną. Krem  wyłożyć na spód herbatnikowy-migdałowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru. Pozostały 1 listek żelatyny wycisnąć i rozpuścić w garnuszku na ciepłej płycie, dodać 1 łyżkę zmiksowanych jagód, wymieszać i połączyć z pozostałymi jagodami. Jagody wylać na tęrzejącą masę serową. Tort przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!