Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: maliny

wtorek, 06 czerwca 2017

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 145 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • owoce: maliny, jagody

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodawać stopniowo jajka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą na przemian z jogurtem. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, do otrzymania złocistego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.

 





czwartek, 25 maja 2017

Tort komunijny

 



Biszkopt: (można upiec dzień wcześniej)

  • 15 jajek (ocieplone w tem. pokojowej)
  • 450 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 300 g mąki tortowej

Masa z marscapone:

  • 1 kg serka marcapone
  • 1,2 l śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 1 szklanka cukru pudru

Owoce:

  • 500 g truskawek
  • 500 g malin
  • 300 g borówki amerykańskiej

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody z 1 łyżką soku z cytryny

Dekoracja:

  • gotowy opłatek personalizowany
  • gotowe figurki z masy cukrowej

Forma o wymiarach: 42 x 29 x 7 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia

 

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez następne 5-8 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub trzepaczki, tak aby składniki się połączyły. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w temperaturze  170ºC przez około 35 - 40 minut,  do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Każdy blat nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na szytywno (uważając, by jej nie przebić), z cukrem pudrem. Mascrpone przełożyć do większej miski i krótko zmiksować, połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

Pierwszy blat umieścić na sztywnej podkładce lub tacy, skropić nasączeniem, posmarować jedną cześcią masy z marscapone (pamietając o zostawieniu na posmarowanie boków). Ułożyć owoce wedle własnego uznaia: mogą być wymieszene lub ułożyć odzielnie partiami. Całą czynność powtarzamy, do skończenia się składników. Cały tort posmarować ostatnią cześcią masy z marscapone. Udekorować. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez cała noc. 


 

 

środa, 12 kwietnia 2017

Muffiny czekoladowe z malinami

 


 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła kub olej kokosowy
  • 3 łyżki nutelli lub mleczna czekolada
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 300 g malin
 Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. 50 g czekolady odłożyć i pokroić w kosteczkę. Resztę czekolady połamać, włożyć do rondelka, dodać masło, nutellę,  na małym ogniu roztopić cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Do większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać, dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać maliny i delikatnie połączyć z ciastem, wyłożyć do 12 papilotek, na wierzchu położyć kawałki odłożonej czekolady. Wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 25 minut.



niedziela, 31 lipca 2016

Pavlova 2

 


 

 

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny



Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta, sztywna i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Pianę wyłożyć szpatułką na narysowane kręgi, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc. Bęzę można upiec dzień wcześniej.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski, dodać mascarpone, cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyć na wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem. 

niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z malinami


 

  • 125 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 ml alkoholu (likieru, brandy lub soku pomarańczowego)
  • 60 ml wody
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
Warstwa malinowa:
  • 1 szklanka mrożonych malin lub  świeżych
  • 150 g dżemu malinowego

Mus z nutelli:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki nutelli
  • kakao do posypania



Spód czekoladowy: do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę. Odstawić z ognia, ostudzić.

Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą  masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę  cukru cały czas  ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.
Warstwa malinowa: mrożone lub świeże maliny wymieszać z dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto (można pozostawić brzegi ciasta widoczne, wyłożyć nadzienie bardziej pośrodku).
Mus z nutelli: śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie  połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę malin. Wierzch oprószyć kakao.
Źródło: Kwestia Smaku. com

 

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

  Pavlova

 


 

 

 

 

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny

Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Szpatułką nałożyć na kręgi pianę, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski i mocno schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć z lodówki, wsypać cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyćna wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem.

 

 

czwartek, 02 kwietnia 2015

Muffiny orzechowe z malinami

 


 

  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 30 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g miękiego masła
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g malin (jeśli są mrożone-nie rozmrażać)
  • 12 papilotek
  • cukier puder do posypania

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Czekoladę drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do 175-180°C. Mąkę wymieszać z orzechami mielonymi, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną czekoladą. Jajka rozdzielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodawać stopniowo żółtka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki: mąkę z proszkiem, mielone orzechy, czekoladę, wymieszać szpatułką. Wlać mleko, wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do ciasta delikatnymi ruchami szpatułki. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać (zostawić kilka do dekoracji). Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem, ułóżyć maliny.


czwartek, 26 lutego 2015

Tort bezowy z malinami

 


 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 4 żółtka
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g marcepanu
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli

Masa malinowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 500 g malin
  • 70 g cukru
  • 6 płatków żelatyny

2 tortownice o wymiarach 26 cm ø posmarować masłem. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z marcepanem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na  przemian z mlekiem. Połowę ciasta wyłożyć do jednej tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 175ºC. 2 białka ubić na sztywno, dodając stopniowo 90 g cukru z szczyptą soli. Ubitą pianę wyłożyć falisto na ciasto, zachowując 1 cm odstęp od brzegu tortownicy. Posypać połową ilości płatków migdałowych.  Wstawić do piekarnika, piec około 25 min. Wystudzić. To samą uczynić z drugą połową ciasta, białek i płatków migdałowych. Wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 min. 300 g malin i cukier zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia ziarenek. Żelatynę wycisnąć i rospuścić w ronedlku na delikatnym ogniu, wymieszać z 3 łyżkami zmiksowanymi malinami. Następnie połączyć z pozostałym musem malinowym cały czas mieszając. Wstawić w chłodne miejsce. Gdy mus malinowy zacznie tężęć, ubić na sztywno śmietanę. Dodać do musu i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Dodać pozostałe maliny (zostawić kilka do dekoracji) i wymieszać delikatnie łopatką.

Wystudzony spód ułożyć na paterze, wokół przypiąć obręcz do dortów. Wyłożyć masę malinową około 1 cm od brzegu obręczy. Przykryć drugim wystudzonym spodem ciasta. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować odłożonymi malinami. Smacznego!


piątek, 23 stycznia 2015

Pyszny malinowiec

 



Ciasto na spód :

  • 250 g mąki
  • 220 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 op. malinowej oranżady w proszku (Quench 100 g)
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 kubeczki śmietany (600ml)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 op. śmietany- fix  (Dr. Oetker)
  • około 32 herbatniki (prostokątne np. Leibniz)

Ciasto na spód: jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo jajka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia (29x40 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Masa malinowa: do większego rondelka wlać 500 ml zimnej wody, dodać oranżadę w proszku, 2 łyżki cukru, oraz 2 budynie. Wymieszać. Wstawić na wolny ogień i cały czas mieszać trzepaczką do momentu zagotowania. Budyń malinowy zdjąć z ognia, dodać zamrożone maliny, delikatnie połączyć. Masę budyniowo-malinową wyłożyć na upieczony spód. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę z śmietaną-fix i cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę rozsmarować na masę malinową. Następnie ułożyć rzędami herbatniki. Herbatniki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Polecam serdecznie.

 


Tagi: maliny
16:18, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 czerwca 2014

 Tort Quench- malinowy

 



 

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Masa:

  • 2 kubki śmietanki kremówki 400 g
  • 2 kubki gęstej kwaśnej śmietany 24% tłuszczu 400 g ( Schmand)
  • 2 op. śmietan-fix  (Dr. Oetker)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 op. oranżady w proszku
  • 1 galaretka malinowa
  • 350 g malin świeżych lub mrożonych

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Tortownicę o wymiarach 26 cm ø wysmarować masłem.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Nastepnie dodać kolejno całe jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na wolnych obrotach miksera do momentu połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć do tortownicy i równomiernie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

Galaretkę malinową przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Wokół wstudzonego spodu założyć wysoką regulowaną obręcz do tortów.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem waniliowym. Natomiast kwaśną gęstą śmietanę wymieszać z oranżadą w proszku, po czym  połączyć delikatnymi ruchami szpatułki z ubitą śmietaną. Połączoną masę wyłożyć na spód ciasta. Ułożyć maliny, świeże lub mrożone (nie trzeba rozmrażać), i wylać tężejącą  galaretkę. Wstawić na kilka godzin do odówki.

Polecam gorąco, ciasto jest lekkie i przepszne, doskonałe na upalne dni.

poniedziałek, 10 marca 2014

Błyskawiczne i pyszne ciasto z malinami

 




  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia
  • 240 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g mrożonych malin
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g masła

Formę o wymiarach około 35 x 40, posmarować masłem i obsypać mąką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Do większego wysokiego naczynia wlać śmietanę, wsypać cukier wraz z cukrem waniliowym i szczypą soli. Miksować do momentu gdy śmietana zacznie gęstnieć, po czym dodawać kolejno jajka, zały czas miksując. Mikser zmniejszyć na najmniejsze obroty i dodawać stopniowo mąkę. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy. Na wierzch ciasta rozłożyć zamrożone maliny. Wstawić do piekarnika, piec 10- 12 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, posypać płatkami migdałowymi, cukrem i pokrojonym na kawałki masłem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 25 minut. Smacznego!

Tagi: maliny
13:38, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lutego 2013

Słodkie serce

 


 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Nasączenie:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru



Masa z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka malinowa
  • kilkanaście mrożonych malin
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180°C.  Formę w kształcie serca około 24x 22  lub tortownica  o ø 24- 26 cm nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem. Jajka  ubić z cukrem (5-8 minut), dodać oliwę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić. Biszkopt nasączyć.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, wyłożyć na biszkopt, następnie ułożyć  maliny. Polać  tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minium 4 godziny.

Smacznego:-)




poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Ciasto z malinami i mascarpone


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Masa z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250-300 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, dodawać stopniowo żółtka i oliwę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, wyłożyć na biszkopt. Owoce połączyć z tężejącą galaretką, wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na minium 4 godziny.

Ciasto jest delikatne, lekkie puszyste, pyszne! Niezmiernie łatwe i szybkie do wykonania. Warto się przekonać, a przepis pochodzi od Gosi.  ;-)

Smacznego :-)



poniedziałek, 18 czerwca 2012

 Muffiny  z  maślanką  i  truskawkami

 


 

 

  • 250 g truskawek
  • 100 g malin
  • 275 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 p. cukru waniliowego
  • 12 papilotek
  • cukier puder do posypania

Truskawki i maliny umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na kawałki.

Jajko, cukier, ekstrakt z wanilii, masło i maślankę, ubić na jednolitą masę. Wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem i połączyć z truskawkami.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyc do papilotek. Do każdej wcisnąć po 1-2  malin. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Muffiny po upieczeniu pozostawić przez 5 minut w formie, po czym ostrożnie wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie udekorować maliną.

Smacznego :-)

piątek, 03 lutego 2012

  Muffiny z malinami

 


Do  babeczek można dodać wszystko. Mogą być jogurtowe, sernikowe, czekoladowe, orzechowe, jagodowe itd. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, a bez niej, jak wiemy, nie ma dobrej kuchni. Są bardzo smaczne i szybkie w  wykonaniu. Myffiny te wykonujemy bez użycia miksera.

 

 

  

 

  12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 3⁄4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 1 torebeczka  cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1⁄3 szklanki mąki przennej
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 12 papierowych papilotek
  • maliny (mogą być mrożone)

 

Masło  włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy,   1 łyżkę jogurtu. Wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa lekko  przestygnie dodawać kolejno jajka,  dokładnie i energicznie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem  do pieczenia, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do papilotek. Do każdej wcisnąć po kilka malin (jeśli były mrożone,wcześniej rozmrozić). Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

Smacznego :)