Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wigilia

sobota, 28 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


 

Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem kapusty i grzybów są pyszne, puszyste, lekkie. Doskonałe z czerwonym barszczem, jak również idealne  jako przystawka czy przkąska np, na sylwestrową imprezę. Można użyć dowolnego farszu.

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka suszonych grzybów (lub 500 g pieczraek)
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Grzyby opłukać, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką wody, moczyć przez 1 godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, przez około 30 minut. Odcedzić, zachowując wywar z grzybów. Grzyby drobno pokroić.

Kapusta jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać  na sitku pod bieżącą wodą, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów i wody tyle aby kapusta była pokryta. Włożyć także liść laurowy, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 - 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody.

Obraną cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Następnie dodać pokrojone grzybki i razem podsmażyć. Dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i  cukrem, podgrzewać chwilę. Wystudzić.

Ciasto:

  •  3 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 1 łyżeczka soli


Na wierzch:

  • żółtko + 1 łyżka mleka
  • do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek

Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki  włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i  odstawić na około 10 - 15 minut.

Przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).

Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny i upiec następnego dnia, lub od razu piec paszteciki.

Posypać stolnicę mąką  i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić  na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć farsz i zwinąć w długi rulonik. Zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem. Powtórzyć z resztą ciasta.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść roladki i ułożyć je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Następnie pokroić nożem  na około 4-5 cm kawałki i posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym z mlekiem. Posypać kminkiem, czarnuszką. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Jesli ciasto było zrobione dzień wcześniej, należy wyjąć z lodówki  i ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.

Piekarnik nagrzać  do 180°C. Paszteciki wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.

Inspiracja pochodzi z Kwesti Smaku.com.

niedziela, 23 grudnia 2012

 Ryba opiekana w zalewie pomidorowo- octowej


 

 

 

  • 1 kg filetów rybnych np, dorsz, mintaj, morszczuk
  • bułka tarta,  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1- 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażania
  • około 300 g papryki konserwowej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa :

  • 1/ 3 szklanki oliwy
  • 1/3  szklanki octu ( jeśli lubimy bardziej kwaśne, dodajemy więcej octu )
  • 400 g  pomidorów puszce ( lub 300 ml pasaty pomidorowej  lub soku pomidorowego )
  • 2 łyżki cukru
  • 1- 2  łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angieskie

 

Rybę dobrze rozmrozić, opłukać zimną wodą i dokładnie oszuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę.

Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier, sól,  pomidory ( jeśli były w całości rozdrobnić ), liść laurowy, ziele angielskie- zagotować. Pod koniec dodając pokrojoną cebulę. Przestudzić. Do zalewy dodać pokrojony ogórek i paprykę.

Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć warstwowo ( w wysokim naczyniu ) na przemian z zalewą pomidorową. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.


Smacznego :)

sobota, 22 grudnia 2012

   Prosty i najlepszy keks świąteczny

 


 

 

 

  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 400 g bakalii : ( rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, suszone śliwki, daktyle, suszona żurawina )
  • forma keksowa, tłuszcz do nasmarowania, bułka tarta

Jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Masło i cukier  utrzeć na puszystą masę. Dodając  stopniowo jajka, dalej ucierając wlać rum, otartą skórkę cytrynową. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,  i szczyptą soli,  dodać do masy- wymieszać. Rodzynki dobrze odsączyć z wody, pozostałe bakalie posiekać i wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać łopatką.

Piekarnik nagrzać do 170°C. Formę keksową nasmarować masłem, opsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć  do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę.

Smacznego !

piątek, 09 listopada 2012

Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego

 


 

Barszcz :

  • 1,5 kg burczaków
  • 2 litry rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1- 2 łyżeczki majeranku
  •  3 grzybki suszone namoczone w wodzie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy cytryny, cukier

 Buraczki dobrze umyć i ugotować. Ugotowane buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na maśle. Czosnek pokroić w plasterki.

Do rosołu dodajemy: buraczki, podsmażoną cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele angieskie, ziarenka pieprzu, majeranek. Całość zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia, barszcz przecedzić. Podgrzać (nie gotować!) doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy np,  z pasztecikami.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami :

  • rolka ciasta francuskiego 40x25 cm - 275g   (ja użyłam wersji light)
  • 30 g suszonych grzybków ( lub 500 g pieczarek )
  • 300 g kiszonej kapusty+ listek laurowy+ 3 ziarenka ziela angielskiego+kminek
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzybki namoczyć w zimnej wodzie 250 ml, po czym ugotować do miękkości (25-30 minut). Kapustę odcedzić z soku, pokroić, (gdy jest zbyt kwaśna przepłukać na sitku pod bieżącą wodą), przełożyć do garnka, wlać tyle wody aby przykryła kapustę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kminek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ugotowane  pokrojone  grzybki i posiekaną kapustę. Podsmażyć do połączenia się smaków. Doprawić do smaku.                    

Rrozkładamy ciasto francuskie, przekroić wzdłuż na dwie połowy. Nna środku każdego pasa ułozyć  farsz, zwinąć w rulon, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie w 10 cm kawałki. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce, pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do  200°C.

Paszteciki są smaczne, łatwe i  szybkie do przygotowania (zasługa  ciasta francuskiego). Doskonałe na każde przyjęcie, czy na każdą okazję. Farsz można zmieniać dowolnie np, z mięsem mielonym, pieczarkami. Polecam gorąco!

Smacznego :)