Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: borówka

wtorek, 07 sierpnia 2018

Letni torcik z owocami

 


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

 

Masa z mascarpone:

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250 g malin
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 250 truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru pudru



Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas ubijając, wlać oliwę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić. Biszkopt przeciąć na 2 równe krążki.

 

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Owoce połączyć z tężejącą galaretką

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, krótko miksując. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć połowę masy mascarpone, oraz połowę owoców z galaretką. Następnie układamy drugi blat biszkoptu, czynność powtarzamy: masa mascarpone, owoce z galaretką.

Wstawić do lodówki na minium 4 godziny. Przyozdobić ew. mietą.  Polecam serdecznie.



poniedziałek, 20 kwietnia 2015

  Pavlova

 


 

 

 

 

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny

Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Szpatułką nałożyć na kręgi pianę, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski i mocno schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć z lodówki, wsypać cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyćna wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem.