Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: estragon

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

 

Piersi kurczaka w sosie estragonowym



 

  • 400 g piersi z kurczka lub indyka
  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku  z cytryny
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do padania np, kasza jęczmienna

Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Mięso umyć, oszuszuć, pokroić w paski. Esragon opłukać pod zimną wodą, osuszyć, oderwać listki i pokroić.

Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, włożyć mięso, posypać solą i pieprzem i smarzyć przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.

Na tą samą patelnię dodać masło, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion, białe wino, śmietanę, dodać estragon, gotować na umiarkowanym  ogniu 10 minut. W razie potrzeby dolać śmietanę lub wodę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczka i podgrzać. Gotowe danie można podać z kaszą, ziemniakami bądź ryżem. Życzę smacznego.

 

 

 

wtorek, 09 kwietnia 2013

Pstrąg w sosie estragonowym


  • 2 pstrągi (po 350 g)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki
  • 2 cebulki szalotki lub mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • mąka do oprószenia ryby

Piekarnik nagrzać do 200°C. Pstrągi oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażone pstrągi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym ze smażenia ryb tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie wlać wino i śmietankę. Estragon umyć, osuszyć, oddzielić listeczka, posiekać i włożyć do sosu, przyprawić solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny. Sos zredukować około 3-5 minut, polać na pstrągi i wstawić do nagrzanego piekarnika 15-20 minut. Gotowe pstrągi podajemy np. z zieloną mieszaną sałatą z dressingiem i ryżem. Ryba w sosie śmietanowo-winno-estragonowym jest rewelacyjna w smaku, a przepis pochodzi z blogu: Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Smacznego!

piątek, 18 maja 2012

 Pierś kurczaka z szparagami w sosie estragonowym

 


4 porcje:

 

  • 1 kg szparagów
  • 4 piersi z kurczaka ( po 150 g )
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 ml mleka
  • 125 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do ugotowania szparagów (1 łyżka soku z cytryny,1 łyżeczka cukru, sól, 1 łyżka masła)

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, odciąć końcówki, umyć. Ugotować w wysokim garnku  główkami do góry z  sokiem  z cytryny, cukrem, masłem, solą, około 8 minut ( powinny być jędrne).  

W międzyczasie umyć mięso, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 6 minut. Patelnię zdjąć z ognia, odczekać przez 5 minut aby mięso odpoczeło.

Estragon umyć, osuszyć, odzielić listeczka, posiekać. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na łyżce masła, następnie posypać łyżką mąki, delikatnie podsmażyć. Wlać mleko, bulion, dodać estragon, gotować przez 2-3 minuty. Po czym zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Szparagi wyjąć z wody, mięso pokroić w grubsze plastry, polać sosem estragonowym.

Smacznego :)

piątek, 11 maja 2012

  Łosoś  z  zielonymi  szparagami  w sosie estragonowym

 


 

 

 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250-300 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 250 g makaronu np: penne
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

sos :

  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml  wytrawnego białego wina
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany  30%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Szparagi umyć, odciąć twarde końce, pokroić na większe kawałki. Wodę zagotowć z cukrem, sokiem z cytryny, dodać szparagi i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, odlać 300 ml wody z szparagów ( do sosu ).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Estragon umyć, listeczki oddzielić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Chilli przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę i chilli, wlać wino i 300 ml wody z szparagów. Dusić przez około 6 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, estragon, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie umyć łososia, osuszuć (jeśli był mrożony, rozmrozić). Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać szparagi i podsmażyć, dodać makaron, podgrzać. Połączyć z sosem. Podawać. Pychotka.......!

Smacznego :)