Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: płatki migdałowe

środa, 09 lipca 2014

Truskawkowe mini serniczki na spodzie z ciasteczek

 



 

Składniki, 12 sztuk:

Spód:

  •  150 g ciastek maślanych
  •  50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  •  500 g zmielonego sera na sernik
  •  3/4 szklanki cukru lub mniej
  •  1 łyżka cukru wanilinowego
  •  2 łyżki budyniu w proszku (truskawkowego lub malinowego) lub mąki ziemniaczanej
  •  2 jajka

oraz:

  • około 300 g truskawek

 

Migdałowa kruszonka:

  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru

 

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150 C ° (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę, zmiksować na małych obrotach miksera (przez około 30 sekund) do połączenia się składników. Dodać jajka i ponownie miksować 30 sekund.

Masę serową wyłożyć na  spód z ciasteczek. Na wierzchu ułożyć połówki. Wymieszać składniki migdałowej kruszonki i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minutStopniowo wyjmować z piekarnika. Wystudzić. Mini serniczki są przepyszne, a pochodzą ze strony Kwestii Smaku.com

czwartek, 06 lutego 2014

Bienenstich Muffins-

Muffinki z kremem budyniowym i migdałową glazurą

 


 

Suche składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru

Mokre skłdniki:

  • 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki + 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany  (24% tłuszczu- Schmand)

Glazura migdałowa:

  • 80 g płatków migdałowych
  • 100 g śmiatanki
  • 30 g miodu
  • 3 łyżki cukru

Poza tym:

  • 12 papilotek
  • forma do muffinek
  • cukier puder do posypania

Krem budyniowy: budyń wymieszać z 4 łyżkami mleka, cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować gęsty budyń w 100 ml mleka cały czas mieszając (około 1 minutę). Budyń przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Kwaśną śmietanę krótko zmiksować, dodać schłodzony budyń, miksować do połączenia się składników. Wstawić do lodówki na około 20 minut, aż masa stężeje.


Glazura migdałowa: do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i cukier, gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać, lekko przestudzuć.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre, a w drugim składniki suche. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi, ciasto dokładnie wymieszać łyżką i rozlać do 12  papilotek. Wstawić do piekarnika na około 20- 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Z każdej babeczki zciąć górną część, dolną posmarować 1-2 łyżki kremu budyniowego, przykryć zciętą „czapeczką”. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.


wtorek, 26 listopada 2013

Kurczak tutti frutti z curry

 


 

  • 4 piersi z kurczaka po 150 g
  • 1 puszka owoców 425 g
  • 200 ml śmiatanki
  • 200 ml mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu
  • 3-4  łyżki płatków migdałowych
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska

Płatki migdałowe uprażyć krótko na suchej patelni. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso 10-12 minut.

Chili przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, papryczkę drobno pokroić.  Z owoców odlać 150 ml soku. Na głębszej patelni  podsmażyć papryczkę chili, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie  wlać mleko, śmietankę, odlany sok z owoców, oraz wsypać curry, przyprawić solą i sokiem z cytryny, sos redukować  przez 5-7  minut. Na koniec dodać owoce i ponownie podgrzać. Mięso pokroić w plastry, podajemy z ryżem i sosem pikantno- owocowym, posypując uprażonymi płatkami. Polecam gorąco.