Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: piwo pszeniczne

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Casserole z kurczakiem w piwie pszenicznym

 


 

 

 

 

 

 

 • 1,2 kg podudzi z kurczaka
•  około 600 g młodych ziemniaków
• 1 czerwona cebula
• 1 duża kolba kukurydzy ( 3/4 szklanki z puszki)
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szklanki (375 ml) piwa pszenicznego
• 1/2 cytryny
• 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, skrobi - do zagęszczenia sosu


Marynata do kurczaka:

• sól morska
• 2 łyżeczki kurkumy
• szczypta cynamonu
• 1/3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub ostrej)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy extra vergine

 

 Zdjąć skórkę z podudzi, każde naciąć nożem w 2-3 miejscach. Posypać solą, kurkumą, cynamonem i papryką. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny, ale jeśli mamy czas - na dłużej. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.

Dobrze umyte ziemniaki pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół, postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obkroić ziarna. Kolby i ziarna zachować. Piekarnik nagrzać do 200°C.

W dużym garnku, który można wstawiać do piekarnika (lub na dużej patelni) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą. Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy i posypać je cukrem. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.

Wlać piwo i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki, cebulę i ziarna kukurydzy, gotować przez minutę, następnie przykryć i wstawić do piekarnika (lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem).

Piec przez 1 godzinę. Cytrynę umyć w gąrącej wodzie. Pokroić na cząstki i wymaczać w cukrze od strony miąższu. Wyjąć garnek z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut.

Zagęszczanie sosu: odlać łyżkę wazową sosu, przelać go do miseczki, dodać mąkę i wymieszać. Wlać z powrotem na dno garnka i wmieszać.  Zagotować lub jeśli naczynie nie może być podgrzewane na ogniu - zlać cały sos z garnka i oddzielnie go zagotować, na koniec przelać do naczynia z kurczakiem. Przepis pochodzi  ze strony Kwestia Smaku.com