Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: muffiny

czwartek, 11 kwietnia 2013

Mini serniczki bananowe na spodzie z ciastek Oreo





 

Spód:

  • 180 g ciasteczek Oreo (lub Neo)
  • 50 g roztopionego masła

 

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego sera na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 - 2 banany
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (lub białego)


Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150° C (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka w całości dokładnie pokruszyć (najszybciej w pojemniku blendera - rozdrabniacza lub potłuc tłuczkiem w misce lub w woreczku). Wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń i zmiksować na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników (około 1 minuta).

Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu, pośrodku kłaść plasterki banana skropione sokiem  z cytryny. Banany posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Muffinki są wyśmienite. Przepis na nie pochodzi z Kwesti Smaku.com.

 

niedziela, 22 kwietnia 2012

 Murzynkowe  muffinki

 


 

 

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki  kakao
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 100g roztopionego masła
  • 200 g jogurtu naturalngo
  • 150g śmietankowego serka np. philadelphia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 12 papilotek

Piekarnik nagrzać do 180°C. Natłuścić formę do muffinków. Rozłożyć papilotki.

Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Jajko, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt, serek, wymieszać energicznie łyżką na jednolitą masę. Połączyć dokładnie z mąką. Ciasto rozłożyć do 12-stu papilotek.

Piec 20- 25 minut. Po upieczeniu muffinki pozostawić 5 minut w formie, po czym wyjąć, ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego !


piątek, 03 lutego 2012

  Muffiny z malinami

 


Do  babeczek można dodać wszystko. Mogą być jogurtowe, sernikowe, czekoladowe, orzechowe, jagodowe itd. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, a bez niej, jak wiemy, nie ma dobrej kuchni. Są bardzo smaczne i szybkie w  wykonaniu. Myffiny te wykonujemy bez użycia miksera.

 

 

  

 

  12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 3⁄4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 1 torebeczka  cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1⁄3 szklanki mąki przennej
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 12 papierowych papilotek
  • maliny (mogą być mrożone)

 

Masło  włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy,   1 łyżkę jogurtu. Wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa lekko  przestygnie dodawać kolejno jajka,  dokładnie i energicznie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem  do pieczenia, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do papilotek. Do każdej wcisnąć po kilka malin (jeśli były mrożone,wcześniej rozmrozić). Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

Smacznego :)