Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: czekolada

środa, 08 listopada 2017

Brownie z kremem orzechowym

 



  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 0,5- 1 szklanki cukru
  • 135 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Krem orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka amareto
  • dekoracja: cynamon, orzechy

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz. Do rondelka włożyć masło, dodać kawę, kakao, ekstrakt waniliowy, roztopić na minimalnym ogniu, często mieszjąc. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do roztopienia. W misce roztrzepać jajka z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, ponownie dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C, piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem orzechowy: wszystkie składniki włożyć do miski i ubijać przez około 2 minuty na puszysty krem. Wyłożyć na wystudzone brownie, posypać cynamonem i orzechami.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com

 

środa, 12 kwietnia 2017

Muffiny czekoladowe z malinami

 


 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła kub olej kokosowy
  • 3 łyżki nutelli lub mleczna czekolada
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 300 g malin
 Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. 50 g czekolady odłożyć i pokroić w kosteczkę. Resztę czekolady połamać, włożyć do rondelka, dodać masło, nutellę,  na małym ogniu roztopić cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Do większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać, dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać maliny i delikatnie połączyć z ciastem, wyłożyć do 12 papilotek, na wierzchu położyć kawałki odłożonej czekolady. Wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 25 minut.



czwartek, 01 grudnia 2016

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

 


 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g orzechów laskowych
  • 80 g płatków owsianych
  • 130 g miękkiego masła
  • 130 g mąki
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Czekoladę, orzechy, płatki owsiane, umięścić w blenderze i zmiksować (kilkanaście sekund). Przełożyć do miski, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło pokrjone na kostkę, cukier, jajko, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Z ciasta formać kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć dłońmi i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm. Piec około 10-15 minut.

sobota, 26 listopada 2016

Likier piernikowy

 


 

  • 300 ml czystej wódki
  • 600 ml śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w garnku, podgrzewać przez 10 minut do rozpuszczenia się czekolady, na koniec delikatnie zagotować, 30 sekund. Wystudzony lokier przelać do czystej butelki. Przechowywać w lodówce.

niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z malinami


 

  • 125 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 ml alkoholu (likieru, brandy lub soku pomarańczowego)
  • 60 ml wody
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
Warstwa malinowa:
  • 1 szklanka mrożonych malin lub  świeżych
  • 150 g dżemu malinowego

Mus z nutelli:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki nutelli
  • kakao do posypania



Spód czekoladowy: do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę. Odstawić z ognia, ostudzić.

Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą  masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę  cukru cały czas  ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.
Warstwa malinowa: mrożone lub świeże maliny wymieszać z dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto (można pozostawić brzegi ciasta widoczne, wyłożyć nadzienie bardziej pośrodku).
Mus z nutelli: śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie  połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę malin. Wierzch oprószyć kakao.
Źródło: Kwestia Smaku. com

 

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Tort orzechowy Rokoko

 


 

 

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g mąki przennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao

Masa orzechowa:

  • 1 budyń waniliowy + 3 łyżki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych mielonych
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki czystej wódki (opcjonalnie)

 Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czkolady
  • 50 g masła

 

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka odzielić od żółtek. Białka z 5 łyżkami wody ubić na sztywno, po czym dalej ubijąc dodać 150 g cukru i cukier waniliowy, oraz pojedyńczo żółtka. Na koniec dodać przesianą makę przenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, krótko i delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja góra-dół 175°C,  funkcja z termoobiegiem 150°C. Piec 30 minut.

Masa orzechowa: Ugotować budyń z 3 łyżkami cukru, wystudzić. Połowę orzechów zmielić w blenderze do mielenia-miksowania, pozostałą połowę odłożyć do dekoracji. Masło utrzeć z wódką i  50 g cukru na puszysty krem, nastpnie dodać wysudzony budyń cały czas miksując. Na koniec dodać mielone orzechy włoskie i laskowe. Biszkopt przekroić wzdłuż dwa razy. Pierwszy blat ułożyć na paterze, rozsmarować połowę kremu orzechowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozotsały krem, przykryć ostatnim blatem.

Czekoladę  i masło włożyć do metalowej miseczki, roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Polewą czekoladową posmarować tort i udekorować odłożonymi orzechami włoskimi.


wtorek, 24 listopada 2015

Tort  szwarcwaldzki


 

Ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g mąki
  • 6 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Wiśnie:

  • 700 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek cukru

 Bita śmietana:

  • 800 ml zimnej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  mały słoiczek wiśni w syropie
  • około 100 g wiórków czekoladowych

Nasączenie:

  • 75 ml wiśniówki
  • 75 ml odlanego soku z wiśni

 

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodanym żółtku. Następnie dodać roztopioną i ostudzoną czekoladą, oraz przesianą mąką zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C. Piec przez około 40-45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki.

Do rondla włożyć mrożone wiśnie, cukier, oraz wodę, gotować przez minutę. Odlać 75 ml soku i odstawić na bok.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w trzech łyżkach wody i wlać do wiśni, podgrzać i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystygniecia.

Odłożony sok wymieszać z wiśniówką. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta, nasączyć pończem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni i  1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym krążkiem, znów nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, lekko przyciskajac, nasączyć pozostałym pończem.

Wierzch i boki tortu udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami  oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.




piątek, 31 października 2014

Wystraszone sowy- muffinki

 


 

 

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

                     +

  • 250 ml mleka
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka (M)

 

  • 12 papolotek

Dodatkowo:

  • 24 ciasteczka Oreo
  • 36 kolorowych cukiereczków Smarties
  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Piekarnik nagrzać do 175ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Suche składniki włożyć do naczynia i  dokładnie wymieszać. Następnie dodać całe jajka, mleko, olej, wszystkie składniki zmiksować mikserem przez 3 minuty. Ciasto rozłożyć rownomiernie do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Czekoladę rostopić w kąpieli wodnej, posmarować wystudzone muffinki. Z rozdzielonych ciasteczek (białym kremem do góry), utworzyć oczy sowy, na srodku ułożyć smarties. Z połówek ciastek zrobić uszy sowie.


niedziela, 17 sierpnia 2014

Brownie- mocno czekoladowe z cukinią

 


 

 

  • 150 g młodej małej cukinii
  • 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 100 g orzechów nerkowca (cashew)
  • 75 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 czubate łyżki dobrego kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Forę o wymiarach 27x 18 cm lub okrągłą o ø 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Umytą cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę i orzechy grubo posiekać. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem i ekstraktem z wanilii. Jajka ubić mikserem na puszysty krem, po czym dodać przestudzone masło. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wmieszać startą cukinię, czekoladę i orzechy. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC i piec 30-35 minut. Wystudzić na kratce.

Jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe, słodkie i wyśmienite w smaku, takie powinno być właśnie brownie. Polecam gorąco i smacznego.

poniedziałek, 24 lutego 2014

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami


 

Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g mąki ziemniacznej
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa serowa z truskawkami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g chudego sera twarogowego
  • 80 g cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • 50 g ciemnej czekolady
  • kilka truskawek

Ciasto czekoladowe: tortownicę o wymiarach 24 cm ø lub 26, posmarować masłem, brzegi obsypać cukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodawać pojedyńczo jajka na przemian z mąką ziemniaczaną, oraz roztopioną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC, piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, po kilkunastu minutach zdjąć obręcz, dobrze wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa serowa: truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki (kilka odłożyć do dekoracji). Mascarpone, ser twarogowy, sok z cytryny, cukier, chwilę zmiksować do połączenia się składników, po czym dodać kawałki truskawek i delikatnie wymieszać. Dolny blat ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz do tortu, rosmarować połowę masy serowej. Następnie przykryć drugim blatem.
Posmarować pozostałą część masy serowej. Schładzać w lodówce przez dwie godziny.

50 g czekolady roztopić w kapieli wodnej, następnie wylać na blaszkę tworząc kwadrat około 15 cm x 15 cm, odczekać aż czekolada ztwardnieje. Gdy jest twarda, ostrym narzędziem np. metalową dosć ostrą łapatką, zcinamy z powichrzni wiórki, lub ruloniki. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, ułożyć połówki truskawek, posypać wiórkami z czekolady. Smacznego.

środa, 12 lutego 2014

Gulasz wołowy z chili i czekoladą

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz np. z łopatki
  • 400 ml rosołu wołowego ( Rinderfond-w słoiku )
  • 2-3 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • sól morska
  • natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć oszuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę grubo pokroić. Chili pokroić w cienkie krążki. W garnku lub naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę, włożyć mięso i smażyć na wysokim ognie przez 6 minut. Następnie dodać cebulę, chili, koncentrat pomidorowy, śmażyć przez kolejne 2 minuty. Wsypać łyżkę mąki i chwilę smażyć. Wlać rosół wołowy i 400 ml wody, doprawić solą, zagotować. Garnek przkryć, wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, i piec 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, dodać połamaną czekoladą, wymieszać. Gdy gulasz jest gotowy, posypać natką pietruszki, ewentualnie startą czekoladą.

Mięso, chili, czkolada- to danie niecodzienne, jednak warto się skusić i spróbować ten niepowtrzalny, ciekawy, smak. Danie można podać z makaronem, świeżą bagietką. Polecam gorąco i smacznego!

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie z jagodami


 

 

 

 

 

Masa serowa:


• 1 kg białego sera
• 300 g białej czekolady
• około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
• 2 duże białka jaja
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 300g jagód

Spód:

• 200 g ciasteczek czekoladowych
• 1 pełna łyżka kakao
• 70 g masła
• 50 g ciemnej czekolady

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jagody  opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą jagód. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

środa, 01 maja 2013

Sernik biało - czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

 na spodzie z kruchych ciastek


 

 

 

 

 

 

 

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 1-2  łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g  twarogu (użyłam chudego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 białko jajka
  • 150 g ciemnej czekolady

 Dekoracja:

  • 400-500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej

 Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć   papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.

Truskawki umyć i osuszyć. Około 150 g truskawek (bez szczypułek) zmiksować z 1 łyżką cukru i posmarować wierzch zastygniętego sernika (2 łyżki odłożyć). Ułożyć plasterki truskawek  i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić kleksy z odłożonch zmiksowanych truskawek i udekorować połówkami truskawek. Przed pokrojeniem zdjąć obręcz. Sernik dekorowałam bitą śmietaną i truskawkami w dniu podania. Deser jest przyszny i pochodzi z Kwestii Smaku.com. 

niedziela, 24 marca 2013

Babka marmurkowa

 


 

 

 

 

100 g  ciemnej czekolady
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml mleka
250 g miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
300 g cukru
4  jajka
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
360 g mąki pszennej do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

Foremkę do babki o średnicy 21-25 cm, z szerokim kominem, wysmarować masłem.

Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.

Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodaję po jednym całym jajku. Dodaję śmietanę i ekstrakt wanilinowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Całą masę dzielę na dwie części. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej. Ciasto wykładam do foremki, na przemian ciemne z jasnym. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.

Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Babkę posypać cukrem pudrem.

 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

 



wtorek, 27 listopada 2012

Torcik czekoladowy na spodzie z pokruszonych  ciasteczek

 


 

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 300 g dowolnych kruchych ciasteczek (mogą być czekoladowe)
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau
  • 1 łyżka kakao do posypania
  • kulki marcepanowe do dekoracji (opcjonalnie)

 

 Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę gorzką i mleczną. Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę do momentu powstania jednolitej masy. Czekoladę rozlać do dwóch naczyń (do jednego naczynia ¾ masy, do drugiego ¼ masy). Przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Tortownicę o ø 24 cm, nasmarować olejem. Ciastka dokładnie pokruszyć (najlepszy sposób - włożyć ciastka do woreczka do zamrażania, zciągnąć gumką i rozwałkowywać wałkiem) i połączyć z roztopionym masłem i likierem pomarańczowym. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy. Wstawic do lodówki na 30 minut.

¾ masy czekoladowej ubijać  mikserem przez 1 minutę, rozłożyć na spód z ciastek. Pozostałą ¼ masy również ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować (inwencja twórcza nieograniczona). Na wierzch ułożyć np, kulki marcepanowe lub orzechy i posypać kakao.

Smacznego :-)

 

poniedziałek, 22 października 2012

Tort na płatkach kukurydzianych

 


 

 

 

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 12 płatków żelatyny  (20g żelatyny w proszku)
  • morele w puszce 850 ml
  • 1 cytryna
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 kg chudego twarogu
  • 150 g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego

Czekoladę mleczną i gorzką roztopić  w kąpieli wodnej, połączyć z płatkami kukurydzianymi, dokładnie wymieszać. 2/3 płatków czekoladowych  rozłożyć na  dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy 26 cm ø, mocno przycisnąć  do dna. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pozostałą część płatków rozłożyć na papierze.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Morele odcedzić  z soku. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę  z cyryny dokładnie wymieszać. Żelatynę dobrze wycisnąć i rozpuścić lekko ją podgrzewając. Po czym zdjąć z płyty,do płynnej żelatyny dodać  3 łyżki masy twarogowej, wymieszać i  połączyć dokładnie  z pozostałym twarogiem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, połączyć z masą twarogową.  Około 1/3 przygotowanego kremu twarogowego rozsmarować na spodzie z płatków kukurydzianych, następnie ułożyć morele otworem do dołu, wyłożyć falisto pozostały krem. Rozłożyć pozostałe,  odłożone płatki czekoladowe . Wstawić na minimum 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!


 

 





poniedziałek, 15 października 2012

  Muffinki czekoladow0 - imbirowe

 


 

 

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1  łyżeczka tartego imbiru lub w proszku
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 12 papilotek

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 210ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Czekoladę, orzechy i żurawinę posiekać.W jednej misce połączyć suche składniki, (mąkę, proszek do pieczenia, sodę,cukier, imbir,  sól, posiekane orzechy, czekoladę, żurawinę). W drugiej misce roztrzepać jajka z przestudzonym masłem, dodać jogurt i połączyć z suchymi składnikami. Wypełnić papilotki ciastem.  Piec 2o minut.

Smacznego :-)



sobota, 23 czerwca 2012

 Ciasto  truskawkowe  z  galaretką

 


 

 Ciasto czekoladowe :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 g miękiego masła lub margaryny
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g cukru
  • 200 g mielonych dowolnych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 28 cm ø

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek ( ja dodałam również borówki amerykańskie)
  • 1 budyń waniliowy + 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ew. mięta do dekoracji

 

Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone orzechy  z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Następnie dodawać stopniowo, ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

W międzyczasie umyć, oczyścić, osuszyć truskawki, przekroić na połówki. Przygotować galaretkę i budyń według opisu na opakowaniu. Wystudzić.

Na wystudzone ciasto wyłożyć budyń, poukładać połówki truskawek. Zalać  ciasto tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.


 

poniedziałek, 14 maja 2012

 Kopuła  truskawkowo- jogurtowa

 


 Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach torcik jogurtowy z truskawkami w kształcie kopuły.     Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby masa jogurtowa dobrze stężała.

Biszkopt  czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 60 g miękiego masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 22 cm 

Masa jogurtowa :

  • 800 g  truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 kg jugurtu naturalnego 3,5%
  • 18 listków żelatyny
  • 750 g śmienki kremówki 30 %
  • 75 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tortownica o  22 cm ø

 

 Biszkopt: Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone migdały z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Ubitą na sztywno pianę dodawać stopniowo, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

Masa jogurtowa: Truskawki umyć, usunąć szypułki, wyłożyć na papierowy ręczniki, dokładnie osuszyć. Odważyć 450 g, pokroić w drobną kostkę. 9 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (5 minut). 700 g jogurtu wymieszać z 150 g cukru. Żelatynę dobrze wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia (na małym ogniu). Po czym zdjąć z płyty, dodać 3 łyżki jogurtu i ponownie połączyć dokładnie  z jogurtem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, wymieszać z jogurtem. Na koniec dodać pokrojone truskawki.

Naczynie, w kształcie kopuły (22-23 cm ø, około 3 l ), wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały poza naczynie, posmarować oliwą (np. pędzelkiem). Wyłożyć jogurt z truskawkami i wsawić na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie, namoczyć następne 9 listków żelatyny w zimnej wodzie. Po czym, wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia. Pozostałe 350 g truskawek, zmiksować blenderem z  75 g  cukru, połączyć z 300 g jogurtu. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu-wymieszać.  Połączyć dokładnie z musem truskawkowo-jogurtowym i ubitą na sztywno  300g  śmietany. Kopułę wyjąć z lodówki, wylać równomiernie mus truskawkowo-jogurtowy. Na wierzch ułożyć biszkopt (górną stroną na masę). Wstawić na noc do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić. Truskawki które pozostały do dekoracji pokroić na plastry. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Kopułe  wyjąć z lodówki, przewrócić na tortownice, zdjąć kopułę, następnie ostrożnie folię spożywczą. Posmarować śmietaną, posypać uprażonymi migdałami, udekorować truskawkami.

Smacznego :)




wtorek, 01 maja 2012

 Sernik  z  musem  truskawkowym


 

 

 

Sernik dwuwarstwowy z białą i ciemną czekoladą, z czekoladowym brownie, z dużą ilością musu truskawkowego.

Spód brownie:

  • 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 2 duże jajka
  • 50 - 70 g zmielonych  migdałów
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Mus truskawkowy:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   
     

Ser i jajka na sernik należy ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 26 cm.

Przygotować mus truskawkowy: truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach musu truskawkowego, dokładnie zagotować i odstawić z ognia.

Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić mieszając na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać na gładką i jednolitą masę. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Przygotować masę serową: ser krótko zmiksować z mąką i cukrem, a następnie z jajkami i wanilią. Podzielić na pół i do jednej  połówki dodać roztopioną białą czekoladę, do drugiej połowy ciemną czekoladę (może być ciepła, ale nie gorąca). Czekoladę można roztopić w mikrofalówce, w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku (połamać na kosteczki i mieszając podgrzewać na minimalnym ogniu).

Masę z ciemną czekoladą wyłożyć łyżką na spód brownie, wyrównać powierzchnię. To samo zrobić z masą z białą czekoladą. Łyżeczką wyłożyć mus truskawkowy - np. w taki sposób: częściowo zagłębić łyżeczkę z musem w masie serowej, drugą łyżeczką lub palcem zsunąć mus w powstałe wgłębienie.

Wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut, aż masa będzie zastygnięta, wyłączyć piekarnik (nie otwierać) i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Można podawać po całkowitym ostudzeniu, można też dodatkowo schłodzić w lodówce aby nabrało jeszcze lepszej konsystencji.

Źródło: Kwestia Smaku.com

sobota, 25 lutego 2012

Czekoladowy  tort  truflowy  z whisky


 

Ciasto czekoladowe:

  • 125 ml mleka
  • 100 g  gorzkiej  czekolady
  • 250 g masła
  • 25o g mąki
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 50 g kakao
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina soli
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 150 ml whisky
  • 2 łyżki kakao

Mleko podgrzać, dodać 100 g czekolady, rozpuścić. Wystudzić. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, utrzeć na puszysty krem. Dodawać kolejno jajka, na przemian z 50 g mąki ziemniaczanej. Przesiać pozostałe składniki: 50 g mąki ziemniaczanej,  mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do połaczenia  się składników. Na koniec dodać masę czekoladową. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem formy (26 cm). Piec około 60 minut w 175°C. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.

Śmietanę podgrzać, dodać 400 g czekolady, rozpuścić. Włożyć do lodówki na 2 godziny.                                                                   

Ciasto przekroić na dwa krążki, nasączyć  whisky. Czekoladową masę ubić na kremową konsystencję (30 sekund).  1/3 kremu posmarować spód, przykryć drugim krążkiem. Cały tort posmarować drugą cześcią kremu. Pozostałym kremem udekorować tort według własnego gustu. Schłodzić. Przed podaniem posypać  kakao.

Smacznego :)

środa, 01 lutego 2012

  Tort czekoladowy  z truskawkami

 


 

 

 

 

Przepyszny tort z musem czekoladowym i truskawkami (bez proszku do pieczenia). Doskonały na urodziny i nie tylko.



Biszkopt  kakaowy:

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

Mus czekoladowy:

  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
  • 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
  • ½  szklanki cukru pudru

Nasączenie do  biszkoptu :

  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Przełożenie:

  • około 700 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)

Boki:

  • 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą

Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.

 

Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć delikatnie żółtka z białkami. Następnie do masy przesiać 1/3  mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć łopatką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą częścią. Całą masę wyłożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnie  do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.

Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego!

 

żródło: Kwestia Smaku